2021. augusztus 30., hétfő

Kókuszos túrótorta epres krémmel

Egy alj nélküli túrótortát hoztam tetején epres mascarponekrémmel. Egyszerű, fehérlisztmentes finomság, ami fehérjedús és isteni finom! :) A teteje díszíthető, nálam ez most elmaradt. 


Kókuszos túrótorta epres krémmel 

Hozzávalók: (18 cm-es tortaforma)

A túrós alaphoz:

500 g túró

100 g eritrit

1 kiskanál citromhéj

1 kiskanál vanília

2 tojás

40 g kókuszliszt

100 ml tej

1 kiskanál sütőpor


Epres krém:

250 g mascarpone

100 g eper

édesítő

Elkészítés:

A két tojást az eritrittel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a túrót és botmixerrel krémesre keverjük. Ezt követően hozzákeverjük a citromhéjat és a vaníliát. A túrókrémhez hozzáadjuk a tejet, majd simára keverjük. A legvégén belekeverjük a sütőport és a kókuszlisztet. A masszát kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük és 30 perc alatt megsütjük. 

Az epret botmixerrel pürésítjük és ízlés szerint édesítjük. Az édes eperpürét hozzákeverjük a mascarponéhoz. A krémet a kihűlt túrós alapra kenjük és hűtőbe tesszük, hogy a krém kicsit dermedjen.



2021. augusztus 21., szombat

Túró rudi golyók

A túró rudinak senki nem tud nemet mondani. Hát ezeknek a házi készítésű golyónak sem, mert annyira finomak. Ezeket a finomságokat vendégségbe vittem a barátnőmhöz, akinek a férje túró rudi függő. L. azt mondta teljesen olyan, mint a túró rudi. Nemcsak ő imádta, hanem mindenki. :)



Túró rudi golyók

Hozzávalók:

500 g túró

5 evőkanál zabpehelyliszt

egy kevés útifűmaghéj (függ attól, hogy mennyire nedves a túró)

édesítő

1 citrom reszelt héja

1 evőkanál vaníliakivonat


20 dkg étcsokoládé

2-4 teáskanál olaj

Elkészítés:

A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk az édesítőt, a vanília kivonatot, a citrom reszelt héját valamint a zabpehelylisztet és az útifűmaghéjat. (Az útifűmaghéjjal érjük el, hogy jó állaga legyen a golyóknak.)

Vizes kézzel golyókat formálunk a masszából és fél órára betesszük a mélyhűtőbe.

Az étcsokoládét vízgőz fölött fölolvasztjuk, simára keverjük az olajjal. A hűtőből kivett golyókat belemártjuk az olvasztott csokoládéba és sütőpapíros tálcára sorakoztatjuk. A túró rudi golyókat betesszük a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen, aztán fogyaszthatjuk.


2021. augusztus 18., szerda

Chiamagos zabkása áfonyával (krémes)

Bevallom, hogy az elmúlt időszakban nem éreztem kedvet a blogíráshoz, pedig van néhány recept, amit szívesen megosztanék másokkal is. A zabkása finom reggeli, ezen kívül egészséges, tápláló, desszertnek sem utolsó. Ez egy egyéjszakás zabkása, vagyis a hozzávalókat este összekeverjük, reggel pedig fogyaszthatjuk a tökéletes zabkását. Görög joghurt is van benne, ettől isteni krémes lesz. :)  Természetesen bármilyen gyümölccsel készíthetjük.


Chimagos zabkása áfonyával (krémes)

Hozzávalók:

25 g zabpehely

0,5 dl tej

1 evőkanál méz/édesítő

1 evőkanál chia mag

100 ml görög joghurt

1 marék áfonya/vagy bármilyen idénygyümölcs

Elkészítés:

Előkészítünk egy kistálat, amibe belekanalazzuk a joghurtot. Édesítjük mézzel vagy édesítőszerrel. Hozzáöntjük a tejet és összekeverjük őket. Hozzáadjuk a zabpelyhet, a chia magot és az egészt elkeverjük. A zabkását fedjük le, majd tegyük a hűtőbe egy éjszakára. Másnap a tetejére halmozzuk az áfonyát/idény gyümölcsöt. 

2021. július 19., hétfő

Gesztenyés pite

Az utóbbi időben teljesen elmaradtam a blogról. Legalább 2 hónapja nem sütöttem semmit. Ezt a gesztenyés pitét is húsvét idején készítettem. Diétás, nincs benne cukor és a tésztája miatt sem kell bűntudatot éreznünk. :)




Gesztenyés pite

Hozzávalók:

A tésztához:

100 g teljes kiőrlésű búzaliszt

40 g szójaliszt

1 kiskanál útifűmaghéj

60 g vaj

1 tojás

csipet só

60 g eritrit

1 kiskanál sütőpor (anélkül is működik, én elfelejtettem beletenni)


A töltelékhez:

25 dkg natúr gesztenyemassza

2 tojás

1 evőkanál keményítő

0,5 dl tejszín

édesítőszer (vagy 10 dkg cukor)


Tetejére:

mandulahasáb


Elkészítés:

Egy nagy tálba tesszük a teljes kiőrlésű lisztet, a szójalisztet, a sót, az eritritet, a sütőport és az útifűmaghéjat. A felsoroltakat összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne. Ezután a tojást is hozzáadjuk és linzertésztát gyúrunk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk. A piteformát kivajazzuk, kilisztezzük és a kinyújtott tésztát beleillesztjük. A linzertésztát 10 perc alatt elősütjük. 

A töltelékhez a gesztenyemasszát a tejszínnel és az édesítőszerrel kikeverjük. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgájákat belekeverjük az édes gesztenyemasszába. A tojásfehérjékből kemény habot verünk. A tojáshabot beleforgatjuk a gesztenyemasszába, majd a keményítőt is belekeverjük. A gesztenyekrémet az elősütött pitetésztára öntjük. A pite tetejére mandulahasábot szórunk, majd visszatoljuk a sütőbe és addig sütjük, amíg megszilárdul a krém. 


2021. május 2., vasárnap

Túrós-mákos szelet

Egy szénhidrátszegény süti tésztaréteg nélkül. Igazi könnyed desszert, ami bűntudat nélkül fogyasztható ebéd után. Ráadásul a túró és a mák szuper páros alkot együtt. 


Túrós-mákos szelet

Hozzávalók:

Túrós rész:

500 g túró

1 tojás

4 evőkanál eritrit

2 evőkanál tejföl

2 evőkanál zabpehelyliszt


Mákkrém:

60 g darált mák

3 evőkanál eritrit

1 tojás kettéválasztva

kevés tej

1 kiskanál útifűmaghéj


Elkészítés:

A túrót az eritrittel összekeverjük, hozzáadjuk a tejfölt és az egészet botmixer segítségével krémesítjük. Ezt követően beledolgozzuk a tojást és a zabpehelylisztet. A masszát egy kisebb kivajazott kerámiaformába öntjük és előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.

A tojást kettéválasztjuk. A tejhez hozzáadjuk a tojássárgáját és az eritritet. Ezután hozzákeverjük a darált mákot. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és óvatosan hozzáforgatjuk a mákos részhez. A legvégén az útifűmaghéjat is belekeverjük. A mákkrémet az elősütött túróalapra öntjük és a sütit visszatesszük a sütőbe 10-12 percre. Tűpróbát végzünk!


2021. április 25., vasárnap

Mandulás almatorta karamellpudinggal

Nálam az alma népszerűsége töretlen. Ősszel, télen, tavasszal és nyáron szívesen fogyasztom. A tavasz kezdetén sütöttem ezt a mandulás almatortát karamellpudinggal a tetején. Nagyon finom lett! Cukormentes és liszt is kevés van benne, így a diétázok is bátran fogyaszthatják. :) 



Mandulás almatorta karamellpudinggal

Hozzávalók:

A piskótához:

3 tojás

75 g eritrit /cukor

120 g tejföl

0,5 dl tej

100 g darált mandula

65 g teljes kiőrlésű búzaliszt

fél csomag sütőpor


2 alma


A tetejére:

1 tasak karamellpuding

3 evőkanál eritrit/cukor

4,5 dl tej

2 marék mandulahasáb


Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük az eritrittel/cukorral, majd hozzákeverjük a tejet és a tejfölt. A keverékhez hozzászitáljuk a lisztet, beletesszük a sütőport, a darált mandulát, majd alaposan összekeverjük. Ezt követően óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is.

A tortaformát kivajazzuk. Az almákat meghámozzuk, szeletekre vágjuk és a forma alját kirakjuk velük. A mandulás piskótamasszát ráöntjük a a tortaformában lévő almaszeletekre. A süteményt előmelegített sütőbe toljuk és tűpróbáig sütjük.

A karamellás pudingport a tejjel és az eritrittel megfőzzük.

Sütés után megvárjuk, hogy kihűljön a torta. Ezután egy tálra kiborítjuk, úgy hogy az almaszeletek felül legyenek. A kész karamellpudingot a tortára simítjuk. Díszítésként megszórjuk a tetejét mandulahasábokkal.