A kedvenc sütemények listáján nálam előkelő helyen állnak a túrós-gyümölcsös torták. A szülinapomra is ilyet készítettem, méghozzá a kis piros kedvencemmel, az eperrel. Ezzel a tortával méltó módon sikerült megünnepelni a születésnapomat. Bízom benne, hogy más is kedvet kap az elkészítéséhez, az elfogyasztásakor pedig olyan boldogságot érez, mint én és a családtagjaim. :)
Joghurtos-túrós epres torta
Hozzávalók: (18 cm-es tortaformához)
Mandulalisztes piskótához:
3 tojás
3 evőkanál eritrit
3 evőkanál mandulaliszt
1 kiskanál útifűmaghéjliszt
Joghurtos-túrós krém:
250 g túró
200 g görög joghurt
édesítő ízlés szerint
1 kanál vanília kivonat
12 g zselatin
Tetejére:
300-350 g eper (nálam most fagyasztott)
6 g színtelen tortazselé
1,2 dl hígított eperszörp
Elkészítés:
A tojássárgájákat az eritrittel habosra keverjük. Ezután a tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojássárgájás részhez. Belekeverjük a mandulalisztet és az útifűmaghéj lisztet. A piskótamasszát egy 18 cm-es tortaformába öntjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!)
A túrót, a görög joghurtot, a vanília kivonatot az édesítővel alaposan elkeverjük. A kimért zselatint kevés vízben megduzzasztjuk, majd alacsony lángon meglangyosítjuk. A joghurtos-túrós részt összekeverjük a langyos zselatinnal. Ezután a krémet a kihűlt piskótára halmozzuk és elsimítjuk. A tortát néhány percre hűtőbe tesszük, hogy egy kicsit dermedjen a krém. Ezután a torta tetejét kirakjuk eperrel. A eperszörpből tortazselét készítünk a tasakon lévő utasítás szerint, majd ráöntjük az eperrel kirakott tortára. Egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni, majd szeleteljük.