Őszibarackos diós torta epres krémmel
Hozzávalók: (20 cm-es tortaformához)
A diós kevert tésztához:
10 dkg őrölt dió
10 dkg finomliszt
1,5 dl tej
0,5 cs. sütőpor
90 dkg cukor
egy csipet só
1 tojás
8 dkg vaj
2 őszibarack
Az epres krémhez:
200 g eper
250 g mascarpone
100 g görög joghurt
3 evőkanál cukor
6 g zselatin
Díszítéshez:
felezett őszibarack
Elkészítés:
A tojást alaposan kikeverjük a cukorral. A sót, a puha vajat hozzáadjuk a cukros tojáshoz és robotgéppel tovább habosítjuk, majd a tejet is beleöntjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a dióval, majd hozzáadjuk a tojásos részhez és alaposan összekeverjük. A tésztát kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk. Az őszibarackokat megpucoljuk és apró darabokra vágjuk. A gyümölcsdarabokákat rárakosgatjuk a diós tészta tetejére. A tortát előmelegített sütőbe toljuk és kb. 20-25 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát!
Az epret összeturmixoljuk és kikeverjük a mascarponéval. Az epres mascarponéhoz hozzáadjuk a görög joghurtot, a cukrot és összekeverjük az egészet. A zselatinra kevés vizet öntünk, hagyjuk, hogy egy kicsit megduzzadjon. Ezután alacsony gázlángon meglangyosítjuk. A felmelegített zselatinban elkeverünk egy keveset az epres krémből, majd belekeverjük a többi krémbe. A kihűlt őszibarackos diós tésztára ráöntjük az epres krémet és a tortát hűtőbe tesszük dermedni. Dermedés után a torta tetejét felezett őszibarackkal díszítjük.