A karácsony örök elmaradhatatlan süteménye a mézeskalács. Ez a recept nagyon hasonló, ahhoz, ami már fent van a blogon, itt. Mindkettő nagyon szuper recept, mert a zsírtól rögtön puha lesz.
Ezekkel a mézeskalácsokkal kívánok minden kedves olvasómnak és bloggertársamnak boldog, áldott békés karácsonyt!
Mézeskalács (rögtön puha)
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 tojássárgája
15 dkg zsír
3 evőkanál méz
A kenéshez:
1 tojás
Díszítéshez:
készen kapható cukormáz
Elkészítés:
Egy nagy tálban a lisztet, a porcukrot, a mézeskalács fűszerkeveréket és a szódabikarbónát összekeverjük. Hozzáadjuk a zsírt, a mézet és a tojássárgáját, majd kézzel alaposan összedolgozzuk, gyúrjuk, míg tésztává összeáll. Fóliába csomagoljuk, és egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
A pihenés után lisztezett felületen 5 mm vastagra nyújtjuk, majd a kívánt formával kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és lekenjük őket tojással. 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt világosbarnára sütjük őket. Amikor kihűltek, a mézeskalácsokat tetszés szerinti kidíszítjük cukormázzal.
Elkészítés:
Egy nagy tálban a lisztet, a porcukrot, a mézeskalács fűszerkeveréket és a szódabikarbónát összekeverjük. Hozzáadjuk a zsírt, a mézet és a tojássárgáját, majd kézzel alaposan összedolgozzuk, gyúrjuk, míg tésztává összeáll. Fóliába csomagoljuk, és egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
A pihenés után lisztezett felületen 5 mm vastagra nyújtjuk, majd a kívánt formával kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és lekenjük őket tojással. 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt világosbarnára sütjük őket. Amikor kihűltek, a mézeskalácsokat tetszés szerinti kidíszítjük cukormázzal.