A túrós-gyümölcsös sütiknek nálunk nagy sikere van, mindenki imádja. Ez a süti is nagyon egyszerű, omlós tésztán isteni túrós-epres töltelék, tetején pedig rácsok. Most fagyasztott gyümölccsel sütöttem, de tavasszal frissel is elkészítem, mert nagyon finom. :) Az eper helyettesíthető más gyümölccsel vagy akár mazsolával is. Próbáljátok ki! :)
Túrós epres rácsos
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg búzaliszt
egy csipetnyi só
15 dkg porcukor
1 teáskanál sütőpor
1 tojás
17 dkg margarin
1 evőkanál tejföl
Az epres túrókrémhez:
50 dkg krémes túró
3 tojás
2 evőkanál tejföl
12 dkg porcukor
2 tasak vaníliás cukor
3 púpos evőkanál étkezési keményítő
450 g eper (nálam most fagyasztott)
A tetejére:
porcukor
Elkészítés:
Kimérjük a lisztet,
hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a tojást, a tejfölt, a sütőport, a vaníliás cukrot, majd
belereszeljük a margarint. Az egészet gyorsan összegyúrjuk– ügyelve, hogy a
zsiradék ne olvadjon meg, a tészta ne legyen túl lágy –, s hűtőbe tesszük kb. fél
órára. Hűtés után félretesszük a tészta 1/3 részét, ebből lesz majd a rács a
sütemény tetején. A maradék tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk. A tepsit
kizsírozzuk, kilisztezzük, majd beletesszük a tésztát.
A túrókrémhez a
tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. Az epret megmossuk és feldaraboljuk. A túróhoz
hozzáadjuk a tojássárgákat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tejfölt, s végül
óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjéből felvert habot. Ezt követően a
darabolt epret is beleforgatjuk, majd hozzákeverjük az étkezési keményítőt. A
túrós tölteléket egyenletesen elterítjük a tepsiben lévő tésztán. A félretett tésztát
kinyújtjuk, vékony csíkokra vágjuk, amiket az epres túrótöltelékre teszünk.
A süteményt előmelegített sütőbe helyezzük, s
kb. 35-45 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt a sütemény, felkockázzunk és
porcukorral megszórva tálaljuk.