Vaníliás-mascarponés-epres pite
Hozzávalók:
A tésztához:
150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 evőkanál holland kakaópor
100 g vaj
50 g porcukor
csipetnyi só
1 tojás
A vaníliás mascarponés krémhez:
250 g mascarpone
140 g tejföl (1 kis doboz 20 %-os tejföl)
80 g cukor (ízlés szerint lehet több is)
1 vaníliarúd kikapart magja
1 tojás
3 evőkanál étkezési keményítő
300 g eper
Elkészítés:
A lisztet, a kakaóport, a sót, a porcukrot összekeverjük és elmorzsoljuk a hideg vajjal. A morzsához hozzátesszük az egy tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. 20 percre hűvös helyre tesszük pihenni.
Egy 22 cm-es piteformát kivajazunk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát úgy, hogy a peremén is legyen tészta. 180 fokos előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
A mascarponét kikeverjük a tejföllel, a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival, végül belekeverjük az étkezési keményítőt is.
Amikor megsült a kakaós tészta, akkor a mascarponés krémet beleöntjük, a megmosott epret pedig rárakosgatjuk. A süteményt visszatesszük a sütőbe, s 30-35 percig sütjük. Akkor van készen a süti, amikor már nem folyik, hanem remegős a krém. Ha kihűlt a süti, akkor szeletelhetjük.