A mai édességünk köleskoch volt, amihez friss eperből készítettem szószt és azzal tálaltam. Már egy ideje jó barátságot ápolok a kölessel, gyakran készítek belőle kását vagy ahogy én nevezem tejbekölest. Sokan csak madáreleségnek tartják a kölest, pedig csodás élettani hatása van (könnyű emészteni, lúgos hatású, erősíti az immunrendszert, B-vitaminban gazdag) és a fogyókúrához is kiváló. A köleskoch úgy készül, mint a hagyományos rizskoch és ízre is nagyon hasonlít rá, viszont sokkal egészségesebb. Mondhatjuk, hogy a rizskoch reformosított változata. Magába is nagyon finom, én friss eperből főztem hozzá szószt, ami isteni volt hozzá. Az eperszósz érdekessége, hogy elkészítéséhez nem használtam cukrot és természetes anyaggal, útifű maghéjjal zselésítettem. Ha még nem kóstoltátok a kölest, próbáljátok ki, remélem Nektek is ízlik majd. :)
Köleskoch eperszósszal
Hozzávalók: (20X30-as tepsibe)
A tésztához:
2 dl köles
6 dl tej
csipet só
5 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
1 tasak vaníliás cukor
5 evőkanál cukor (lehet többet is, aki édesebben szereti)
4 tojás
Az eperszószhoz:
500 g eper
5 kiskanál útifű maghéj
Elkészítés:
A tejben a kölest egy csipet sóval, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal kevergetés mellett puhára főzzük. Kicsit hagyjuk hűlni.
A tojássárgáját különválasztjuk a fehérjétől. A sárgáját habosra keverjük a vajjal és a cukorral, a fehérjéből pedig kemény habot verünk.
A kölest összekeverjük a tojássárgájás masszával, utána pedig óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét. Ezt követően sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a tésztát és 160-170 fokos sütőben készre sütjük.
Az eperszószhoz a gyümölcsöt megmossuk, majd villával összetörjük. Az eperpürét kis lábasba feltesszük a gázra, majd ha felforrt akkor levesszük a tűről és hozzákeverjük az útifűmaghéjat. Kicsit hagyjuk hűlni, zselésedni, majd tálalhatjuk a köleskoch mellé.
De finomat sütöttél! Eperrel nagyon szuper lehetett!
VálaszTörlésEgy-kétszer én is csináltam hasonlót, nekünk is ízlett! Csak nekem nem volt ilyen szép magas :-)
Az enyém ilyen volt, de ahogy olvastam a hozzávalókat, hasonló a tiedhez :-)
http://katalin-konyha.blogspot.hu/2015/06/kolesfelfujt.html
Igen, isteni volt eperrel. :) Emlékszem rá, nagyon guszta a tiéd is. :)
VálaszTörlésPont azon agyaltam a napokban, hogy rizskoch-t kellene készíteni. Szeretem a kölest is, így lehet, hogy ezt a verziót próbálom ki. :-)
VálaszTörlésKét hónapja is van, hogy vettem egy csomag kölest, kezdetnek kóstolónak. De még nem kóstoltuk meg! :-) Most van egy jó receptem hozzá!
VálaszTörlés