Mazsolás daralepény
Hozzávalók:
A tésztához:
300 g liszt
2 dkg élesztő
1 tojás
3 evőkanál cukor
5 dkg margarin
egy csipet só
1 dl tej
Töltelékhez:
fél liter tej
7 evőkanál búzadara
5 evőkanál cukor
1 tasak vaníliás cukor
8 dkg vaj
3 tojás sárgája és fehérje
2 dl tejföl
3 evőkanál keményítő
100 g mazsola
1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A tejet 1 evőkanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttajuk.
A lisztet
a langyos tejben megfuttatott élesztővel, a tojással, a maradék cukorral, a csipet sóval, a margarinnal összedolgozzuk,
hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk, majd langyos helyen kb. 1 óra hosszat
kelesztjük. Utána 20 x 30 cm-es kizsírozott tepsibe terítjük, és még félórát
hagyjuk kelni, ezután tesszük rá a tölteléket.
A töltelékhez
a tejet felforrósítjuk, a búzadarát beleszórjuk, de közben állandóan
kevergetjük, hogy ne legyen csomós. A tejbegrízbe melegen belekeverjük a
cukrot, a vaníliás cukrot, a vajat, és hagyjuk kihűlni. A tojásokat
kettéválasztjuk és a fehérjéből kemény habot verünk. Miután kihűlt a gríz,
belekeverjük a tojássárgájákat, a tejfölt, a keményítőt majd a habbá vert
tojásfehérjét. A végén beleszórjuk a mazsolát és reszelt citromhéjjal
ízesítjük. A kész tölteléket rákenjük a
nyers kelt tésztára és 180 fokos forró sütőbe toljuk, kb. 30-40 percig
sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt
fogvájóra nem ragad massza. A sütit tepsiben langyosra hűtjük, és hosszúkás
szeletekre vagy kockára vágjuk.