Sokak kedvence a diós lekváros rácsos sütemény, köztük nekem is. Két hete tönkölyliszttel sütöttem ezt a régi idők süteményét. Isteni finom lett és egy kicsit egészségesebb. Diós süti kedvelőinek ajánlom. :)
Tönkölyös diós-lekváros rácsos sütemény
Hozzávalók:
A tésztához:
35 dkg tönkölyliszt
10 dkg cukor
18 dkg zsír
fél csomag sütőpor
1 egész tojás
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só
Töltelékhez:
sárgabaracklekvár
3 tojás (szétválasztva)
20 dkg darált dió
15 dkg cukor
Elkészítés:
A tönkölylisztet, a sütőport egy
tálba szitáljuk, és a
zsírral elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt
egy könnyen formázható
tésztát gyúrunk.
A tészta 2/3-ad részét
lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, és magas falú
(30x23 cm-es) tepsibe
fektetjük. A maradék tésztát szintén
kinyújtjuk, és derelyevágóval csíkokat vágunk
belőle.
A töltelékhez
a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből
kemény habot verünk,
majd beleforgatjuk a diót.
A sárgáját a cukorral habosra keverjük,
majd kanalanként hozzákeverjük a diós
tojáshabot.
A tésztalapot
jó vastagon megkenjük
sárgabaracklekvárral
és ráöntjük a diós tölteléket. Végül
ráfektetjük a rácsokat.
180 fokra előmelegített sütőben
kb. 30-35 percig sütjük. Kockákra vágva
porcukorral megszórva kínáljuk.
Ami dióval van, az jöhet bármikor, és még ha baracklekvárral párosul, akkor csak is nagyon finom lehet. :)
VálaszTörlésIgen, a dió és a sárgabaracklekvár nagyon jó páros együtt. :)
Törlés