Egy diós-meggyes sütit hoztam, melyre netes barangolásaim során találtam rá,
itt. Alul egy omlós tésztaréteg van,
rajta lekvár (én meggyet használtam, hogy harmonizáljon a gyümölccsel), majd
egy citromos-diós piskóta meggyel kirakva. Finom! :)
Francia meggyes pite
Hozzávalók:
Az omlós réteghez:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 mokkáskanál sütőpor
egy csipet só
1-2 evőkanál tejföl
5 dkg lekvár (én meggyet használtam)
3 cl rum
A diós-citromos piskótához:
5 tojás
15 dkg cukor
1 citrom
10 dkg dió
10 dkg liszt
1 mokkáskanál sütőpor
A rakományhoz:
kb. 50 dkg meggy
5 dkg cukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg
Elkészítés:
Az omlós tésztával kezdjük. Először a lisztet összekeverjük a cukorral, a sütőporral, a csipet sóval, majd összemorzsoljuk a vajjal, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy összeálljon a tészta. A tésztát 30 percig hűtőben pihentetjük. Ha letelt az idő lisztezett munkalapon tepsiméretűre ( 20x30-as) kinyújtjuk. A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük, majd belehelyezzük a kinyújtott tésztát és 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
Az elősütött tésztát lekenjük a rummal elkevert lekvárral.
A piskóta elkészítése: A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a levét. A darát diót a lisztet és a sütőport összevegyítjük, majd a kikevert tojássárgájához adjuk. Ezután hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjét. A diós-citromos piskótát a lekváros alapra simítjuk.
A meggyet kimagozzuk és kinyomjuk a levét. A cukrot a fahéjjal és a szegfűszeggel összekeverjük, beleforgatjuk a gyümölcsöt, és sűrűn kirakjuk vele a diós piskótát.
A sütit visszatesszük a sütőbe a piskótamassza szilárdulásáig, kb. 30-35 percig sütjük (tűpróba!).
Kihűlés után kockára vágva találjuk, esetleg porcukorral megszórjuk.