Nálunk nagyon kedvelt a piskótatekercs, amit hagyományosan baracklakvárral készítünk. De rengeteg variációban készülhet, én most kakaós változatot sütöttem és mascarponés tejszínes gesztenyekrémmel töltöttem. Hihetetlenül finom. Karácsonyra is ajánlom, mert nagyon látványos. :)
Gesztenyekrémes piskótatekercs
Hozzávalók:
A piskótához:
6 tojás
6 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaó
A gesztenyekrémhez:
25 dkg gesztenyepüré
250 g mascarpone
1,5 dl habtejszín
1 tasak habfixáló
10 dkg porcukor
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habot. Ezután rászitáljuk a lisztet, a kakaóport majd laza mozdulatokkal belekeverjük. Egy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, majd a masszát egy spatulával egyenletesen rásimítjuk és előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)
Robotgép segítségével a mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a gesztenyepürét. A tejszínből a habfixálóval kemény habot verünk és hozzáforgatjuk a gesztenyés mascarponés masszához.
A
piskótát a sütőből kivéve pár percig hűlni hagyjuk, majd konyharuhára
borítjuk. Lehúzzuk róla a sütőpapírt, és feltekerjük (így
hagyjuk kihűlni).
Igazi ünnepi süti, a gesztenyekrémmel nagyon finom lehetett! Én általában hagyományos sárgabarackos lekvárral szoktam készíteni, azt is ritkán, pedig nagyon szeretem :-)
VálaszTörlésIgen, tesóm még most is emlegeti, hogy milyen finom volt ez a gesztenyekémes tekercs. :) Apukám is mindig azt kéri, hogy sárgabarack lekvárosat készítsek, neki is az a kedvence. Én mindegyiket szeretem. :)
VálaszTörlésNagyon szépre sikeredett a piskótatekercsed! El is tudom képzelni az ünnepi asztalon, épp így, kakaósan és gesztenyekrémmel. Csakhogy egy-két sikertelen próbálkozás után elment a kedvem a tekergetéstől. Talán újra kéne próbálkoznom, hátha ügyesedtem az évek alatt! :-)
VálaszTörlés