Ma délelőtt mikor szétnéztem a hűtőben találtam egy
kis doboz fagyasztott áfonyát, s úgy gondoltam ideje lesz felhasználni. Egy
könnyű, joghurtos sütit készítettem belőle, melynek ötlete, receptje az alábbi oldalról
származik: http://flamcsi.blogspot.hu/2014/08/vegre-rend-van-es-tisztasag.html
Az eredeti receptben szereplő szénhidrátcsökkentett alapanyagokat
kicseréltem, a szeder helyett pedig áfonyát
használtam. Ha egy kicsit több áfonya kerül a krémbe, akkor élénkebb színű lett
volna. De ettől függetlenül is nagyon finomra sikeredett. A mák és az áfonya csuda jó együtt,
ezenfelül a tejszínhabos joghurtos krém az egyik kedvencem, így ezt a könnyed
sütit még biztos elkészítem.
Áfonyás-mákos-joghurtos szelet
Hozzávalók:
A piskótához:
10 dkg darált mák
15 dkg finomliszt
15 dkg joghurt
10 dkg vaj
3 tojás
10 dkg cukor
1 tk szódabikarbóna
10 dkg darált mák
15 dkg finomliszt
15 dkg joghurt
10 dkg vaj
3 tojás
10 dkg cukor
1 tk szódabikarbóna
1 citrom
reszelt héja
A krémhez:
45 dkg áfonya
10 dkg porcukor
25 dkg joghurt
3 dl tejszín
20 g zselatin
1 citrom leve
45 dkg áfonya
10 dkg porcukor
25 dkg joghurt
3 dl tejszín
20 g zselatin
1 citrom leve
Elkészítés:
A piskótához a puha vajat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk egyesével a tojásokat, ezt követően a joghurtot, majd a mákot és legvégül a szódabikarbónával és csipet sóval elkevert lisztet. Belekeverjük a reszelt citromhéjat is. Sütőpapírral bélelt 20x30 cm-es tepsibe simítjuk a tésztát. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Ha megsült, kivesszük a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és rácsra tesszük hűlni. Ha kihűlt, óvatosan félbe vágjuk a tésztát.
Közben elkészítjük a krémet is. Az áfonyát botmixerrel pürésítjük, elkeverjük a cukorral, joghurttal és a habbá vert tejszínnel. A citromlevet 4 evőkanálnyi vízzel langyosra melegítjük, majd elkeverjük benne a zselatint. A krémhez keverjük.
Az alsó piskótalapot visszatesszük a tepsibe, és ráöntjük a krémet, majd rátesszük a felső piskótalapot. Ezután a sütit betesszük a hűtőbe, hogy 3-4 óra alatt megdermedjen.
Tálaláskor porcukorral megszórjuk.
A piskótához a puha vajat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk egyesével a tojásokat, ezt követően a joghurtot, majd a mákot és legvégül a szódabikarbónával és csipet sóval elkevert lisztet. Belekeverjük a reszelt citromhéjat is. Sütőpapírral bélelt 20x30 cm-es tepsibe simítjuk a tésztát. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Ha megsült, kivesszük a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és rácsra tesszük hűlni. Ha kihűlt, óvatosan félbe vágjuk a tésztát.
Közben elkészítjük a krémet is. Az áfonyát botmixerrel pürésítjük, elkeverjük a cukorral, joghurttal és a habbá vert tejszínnel. A citromlevet 4 evőkanálnyi vízzel langyosra melegítjük, majd elkeverjük benne a zselatint. A krémhez keverjük.
Az alsó piskótalapot visszatesszük a tepsibe, és ráöntjük a krémet, majd rátesszük a felső piskótalapot. Ezután a sütit betesszük a hűtőbe, hogy 3-4 óra alatt megdermedjen.
Tálaláskor porcukorral megszórjuk.
Szem, szájnak ingere!!! :)
VálaszTörlésNagyon szép lett, és biztosan nagyon finom is! :)
VálaszTörlésKöszönöm. :) Annyira finom, hogy a mai napot csak egy kocka érte meg. :)
VálaszTörlésGyönyör színe lett, finom is lehet így ránézésre :-) Nagyon szép szeleteket vágtál, el is hiszem, hogy gyorsan elfogyott :-)
VálaszTörlés