2022. október 3., hétfő

Almás rétestorta

Volt egy csomag réteslap a hűtőben és közeledett a lejárati ideje. Nagyon vágytam almás rétesre, de nem volt itthon sok alma, így rúd helyett tortát készítettem. Nagyon finom lett és még mutatós is! 😊



Almás rétestorta

Hozávalók:

fél csomag réteslap (5 lap)

kevés olaj

5 darab alma

1 kicsi fahéj

1 kiskanál tejföl


Díszíteni:

poreritrit


Elkészítés:

Nedves konyharuhát terítünk az asztalra és egy réteslapot teszünk rá. Egy kenőecset segítségével kevés olajat csepegtetünk rá. Majd egymásra rétegezzük a lapokat. 

Az almákat megpucoljuk, lereszeljük és jól kinyomkodjuk az almalétől. A reszelt almát fahéjjal ízesítjük. 

Egy kapcsos tortaformát papírral kibélelünk. A formába beletesszük az egymásra rétegelt réteslapokat, majd beleterítjük az almát. A réteslap széleit ráhatjuk a közepére és befedjük a tölteléket. A rétestorta tetejét tejföllel lekenjük és előmelegített sütőben megsütjük. 

Tálaláskor poreritrittel megszórjuk. 


2022. szeptember 25., vasárnap

Epres-kókuszos túrókocka (sütés nélküli)

A hűtőben helyet kellett felszabadítani, ezért az eper felhasználásához ki kellett találnom valamit. Árválkodott otthon egy doboz kókusztej is, így a kettőt házasítva született ez a sütés nélküli finomság. Aki szereti a krémes sütiket, az nem fog csalódni. 😊


Epres-kókuszos túrókocka

Hozzávalók:

A kakaós tésztához:

60 g háztartási kekszpor (nálam cukormentes)

40 g kókuszliszt

1,5 evőkanál kakaópor

35 g vaj

édesítő ízlés szerint


Az epres túrókrémhez:

250 g túró

200 g eper

édesítőszer

8 g zselatin


A kókuszos túrókrémhez:

250 g túró

200 g kókusztej

édesítőszer

11 g zselatin


Elkészítés:

A kekszport, a kókuszlisztet és a kakaót összekeverjük. Hozzáadjuk az édesítőt, majd a vajjal elmorzsoljuk. A tésztát egy kisebb kerámiaformába nyomkodjuk, majd fél órára hűtőbe tesszük.

Az epret botmixerrel pürésítjük. Egy tálba tesszük a túrót, majd hozzákeverjük az eperpürét és az édesítőt.  Az egészet botmixer segítségével krémesítjük. A zselatint beáztatjuk egy kevés vízbe, majd ha megdagadt, meglangyosítjuk. A zselatint hozzákeverjük az epres krémhez és kakaós kekszalapra öntjük. Visszatesszük a hűtőbe dermedni.

A túróhoz hozzáadjuk a kókusztejet és az édesítőszert, majd botmixerrel krémesítjük. A zselatint beáztatjuk egy kevés vízbe, majd ha megdagadt, meglangyosítjuk. A zselatint hozzákeverjük kókuszos-túrós krémhez, majd a megkeményedett epres túrókrémre öntjük. A süteményt visszatesszük a hűtőbe legalább 2 órára.


2022. szeptember 20., kedd

Túrós-tökmaglisztes süti vaníliás fehérjepudinggal

Ebben a receptben csak össze kell keverni mindent, beönteni egy tepsibe és megsütni. A tetején egy vaníliás "fehérjepuding" van. Nem igazi puding. Nem volt itthon pudingporom, így talált alapanyagokból kreáltam a süti tetejére ezt a fehérjeréteget. Egyébként nagyon jó lett a találmányom, finom és diétás is. Bebizonyosodott, hogy nehéz helyzetekben születnek a legjobb dolgok. Azt gondolom más sütiknél is használom ezt. A kevert süti a túrótól sokáig szaftos marad, már ha megéri, hogy maradjon belőle. :)  


Túrós-tökmaglisztes süti vaníliás fehérjepudinggal

Hozzávalók:

A kevert tésztához:

100 g zabpehelyliszt

100 g tökmagliszt

fél tasak sütőpor

csipet só

2 evőkanál folyékony édesítőszer 

2 dl víz (vagy tej)

150 g krémes túró

2 tojás

1 teáskanál fahéj


A fehérjepudinghoz:

25 g vaníliás fehérjepor (édesített)

2,5 dl víz

1 tasak színtelen tortazselé


Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt.

A tálba kimérjük a száraz hozzávalókat: a zabpehelylisztet, a tökmaglisztet, a sót és a sütőport. Egy  másik tálban a tojást az édesítővel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vizet és a krémes túrót. Hozzáadjuk a lisztes részt, majd csomómentesre keverjük a tésztát. 

A kész masszát kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük. Az előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. 

A fehérjeport a vízzel elkészítjük, majd a tortazselével felfőzzük. A kész zselét ráöntjük a kihűlt tésztára. A zselé gyorsan megköt és már szeletelhető is a sütemény. 



2022. szeptember 13., kedd

Szilvás-kókuszos süti (fitt)

🍁Itt az ősz és a szilva szezonja. Ez a recept egy finom őszi süti szilvával, ami diétás és gyorsan összeállítható. Vigyázat, sütés közben isteni illatok lengik be a konyhát! 😊


Szilvás-kókuszos süti (fitt)

Hozzávalók:

Kevert tésztához:

80 g zabpehelyliszt

50 g kókuszliszt

2 tojás

1,5 dl víz

3 evőkanál olaj

fél tasak sütőpor

csipet só

édesítő


Tetejére:

400 g szilva

kevés fahéj


Elkészítés:

A szilvát megmossuk, kimagozzuk és felkockázzuk. A szilvakockákat fahéjjal meghintjük.

A tojásokat az édesítővel habosra keverjük. Hozzáadjuk a vizet és az olajat.

Egy másik tálban a zabpehelylisztet, a kókuszlisztet, a sót és a sütőport összekeverjük. A lisztes keveréket hozzáadjuk a tojásos részhez és összedolgozzuk. 

A masszát kivajazott, kilisztezett formába öntjük és ráhelyezzük a fahéjas szilvakocákat. 

A süteményt előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Mielőtt kivesszük, tűpróbát végzünk.



2022. szeptember 7., szerda

Kókuszos túrókrém nektarinnal

Ez a könnyű finomság még augusztus közepén készült. Diétás, egyszerű és pillanatok alatt összeállítható.  :)

Kókuszos túrókrém nektarinnal

Hozzávalók: (1 kis tálka)

A túrókrémhez:

130 g túró

1 dl kókusztej

édesítő ízlés szerint


A tetejére:

2 nektarin


Elkészítés:

A túrót villával alaposan áttörjük, majd alaposan kikeverjük a kókusztejjel és az édesítővel. A túrókrémet üvegtálkába tesszük és a tetejére nektarinszeleteket teszünk. 

2022. szeptember 4., vasárnap

Kókuszos köleskása mandulával

Beköszöntött a szeptember. Nálam tökéletes őszi reggelinek számít a kása. A zabkása mellett a legnagyobb kedvencem a köleskása. Ez most kókuszos, amit mandulával fogyasztottam. Kedvem szerint szoktam variálni különféle magvakkal és gyümölcsökkel. Tápláló finomság! :)

Kókuszos köleskása mandulával

Hozzávalók:

100 g köles

2 dl víz

1 dl kókusztej

pici só

édesítőszer


Tálaláshoz:

kókuszreszelék

egész mandula


Elkészítés:

A kölest megmossuk. Egy csipetnyi sóval és édesítővel a vízben feltesszük főni a kölest. Amikor már majdnem az összes vizet magába szívta, hozzáöntjük a kókusztejet és puhára főzzük. Pohárba/tálkába  adagoljuk, kókuszreszelékkel megszórjuk és egész mandulát teszünk a tetejére.