2022. augusztus 13., szombat

Epres-morzsás túrótorta

A túró és az eper remek páros, sok sütiben találkozhatunk velük együtt. Ez a linzertorta is az ő barátságukat erősíti. A testvérem szülinapjára készült. Omlós tésztából készülő tortát kért, hát ezt készítettem neki. Nagyon örült ennek a krémes túrótortának, minden morzsáját szerette. Természetesen az eper lecserélhető áfonyára vagy málnára, azokkal is tökéletesen működik. :)




Epres-morzsás túrótorta

Hozzávalók:

Az omlós tésztához:

150 g búzaliszt

50 g teljes kiőrlésű búzaliszt

85 g vaj

1 tojás

70 g porcukor

1 tasak vaníliás cukor

csipet só

2 teáskanál sütőpor


Az epres túrótöltelékhez:

500 g túró

250 g eper (nálam most fagyasztott)

100 g cukor

1 tasak vaníliás pudingpor (40 g-os)

1 kiskanál útifűmaghéj 


Elkészítés:

A kétféle lisztet, a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport egy nagyobb tálba tesszük és összekeverjük őket. Ezután a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a kissé felvert tojást. Összedolgozzuk a tésztát. A tésztát kettévesszük, a kisebb cipót betesszük a fagyasztóba. A nagyobb cipót a hűtőben pihentetjük. 

A túróhoz hozzáadjuk a cukrot és az epret, majd botmixer segítségével krémesítjük őket. A túrókrémbe először belekeverjük a vaníliás pudingport, majd az útifűmaghéjat. 

A nagyobb tésztacipót lisztezett felületen kinyújtjuk. A tésztát kivajazott, kilisztezett tortaformába igazítjuk úgy, hogy 2-2,5 cm-es pereme legyen. Az epres túrókrémet rátesszük a tésztára. A megfagyott kisebb tésztacipót kivesszük a fagyasztóból és ráreszeljük a töltelékre.

Előmelegített sütőbe tesszük a sütit és 40-45 perc alatt megsütjük. 

Sütés után érdemes pár órát a hűtőben pihentetni, hogy áthűljön, mert csak szeletelhető szépen a torta. Aki szeretné, tálaláskor a torta tetejét porcukorral meghintheti. 



2022. augusztus 12., péntek

Mákos-sárgabarackos túrókocka

A túró és a gyümölcs klasszikus párosa nagy kedvencem. Nem volt idő tésztát gyúrni, így ezt az alj nélküli diétás finomságot dobtam össze. Ebben sütiben semmi újdonság nincsen, tulajdonképpen csak azért szentelek neki bejegyzést, mert úgy gondoltam, terjesztem az információt, hogy a mák, a sárgabarack és a túró nagyon jó együtt. :) Akinek van ideje, az egy omlós tésztát készítsen a túróréteg alá, de így is isteni. Csupa élvezet! :))


Mákos-sárgabarackos túrókocka

Hozzávalók:

450 g  rögös túró

2 tojás

1 dl tej

édesítő ízlés szerint

3 evőkanál mák darálva

1 kiskanál útifűmaghéj

1 evőkanál vaníliás pudingpor


3-4 sárgabarack

Elkészítés:

A túrót a tejjel elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást és az édesítőt.  Az egészet botmixerrel krémesítjük, majd hozzákeverjük a darált mákot, az útifűmaghéjat és a vaníliás pudingport. A masszát kivajazott formába ötjük és előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük a sütit.

2022. augusztus 8., hétfő

Vaníliás-kókuszlisztes süti áfonyával

Egy finom gyümölcsös sütit hoztam, amit tegnap készítettem. Finom lett, még vasárnap elfogyott az egész. Reform süti, csökkentett a szénhidráttartalma a kókuszliszt által, továbbá nincs benne cukor.  Fontos megjegyezni, hogy a hagyományos kevert sütikhez képest ennek kicsit tömörebb az állaga a kókuszliszt miatt. De nagyon finom! ❣️ Áfonya helyett más gyümölccsel is süthető.




Vaníliás-kókuszlisztes süti áfonyával

Hozzávalók:

Hozzávalók a kevert tésztához:

100 g teljes kiőrlésű búzaliszt

50 g kókuszliszt

30 g vaníliás fehérjepor

4 evőkanál olaj

3 evőkanál folyékony édesítő

2 dl víz

3 tojás

fél tasak sütőpor

egy csipet só

egy marék áfonya


Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük.

A teljes kiőrlésű búzalisztet elkeverjük a kókuszliszttel, a vaníliás fehérjeporral, a sóval és a sütőporral.

A tojásokat az édesítővel habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet. Ebbe a nedves részbe beletesszük a lisztes részt és alaposan elkeverjük. 

A masszát kivajazott kerámiaformába öntjük és a tetejére rászórjuk az áfonyát.  

A süteményt előmelegített sütőbe tesszük és tűpróbáig sütjük. Kb. 20-25 perc alatt készre sül.

Amikor kihűlt kis kockákra vágjuk. 



2022. augusztus 5., péntek

Könnyű túrós-kókuszos süti meggyel

Én a túrót imádom és isteni krémes sütiket lehet belőle csinálni. Ez egy villámgyors finomság. Sok hasonló van már a blogomon némi eltéréssel. 



Könnyű túrós-kókuszos süti meggyel

Hozzávalók:

50 dkg túró

150 g tejföl

édesítő ízlés szerint

3 tojás

3 ek. kókuszreszelék

1 evőkanál útifűmaghéj

150 g meggy


Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A túróhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt és az édesítőt. Az egészet botmixerrel krémesítjük. A túrókrémbe beleforgatjuk a kemény tojáshabot, majd belekeverjük a kókuszreszeléket és az útifűmaghéjat. A masszát kivajazott formába öntjük és a meggyet a tetejére rakosgatjuk. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. 

2022. július 22., péntek

Kávés-diós szelet karamellkrémmel

Most egy elmaradásom következik. Ez a finom krémes süti még tavasszal készült. A kávés-diós tészta között isteni karamellkrém van. A dió és a kávé nagyon jó páros, ajánlani tudom. :)



Kávés-diós szelet karamellkrémmel

A kávés-diós tésztához:

5 dkg darált dió

10 dkg liszt

2 tojás

édesítő (vagy 8 dkg cukor)

0,5 dl tej

0,5 dl kávé

3 ek. olaj

fél csomag sütőpor

A krémhez:

3 dl tej

édesítő (vagy 10 dkg cukor)

1 csomag karamell ízű pudingpor

8 dkg vaj


Tetejére:

néhány szem dió


Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgáját az édesítővel/cukorral habosra keverjük. Hozzáöntjük a kávét, a tejet és az olajat. Ezután belekeverjük a darált diót és a sütőporral elkevert lisztet. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és óvatosan beleforgatjuk a kávés-diós tésztába.

A masszát sütőpapírral kibélelt püspökkenyérformába öntjük, s előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

A krémhez a pudingport az édesítővel/cukorral kevés tejjel simára keverjük. Ezután hozzáöntjük a többi tejet és sűrűre főzzük. A kihűlt pudinghoz hozzákeverjük a puha vajat és robotgéppel csomómentesre keverjük. 

A kihűlt piskótalapot kettévágjuk, s megtöltjük a krémmel úgy, hogy a tetejére is jusson. A süteményt dióval díszítjük. 



2022. július 18., hétfő

Avokádós chiapuding

Egy ideje nem jelentkeztem. Az igazság az, hogy nem is sütöttem mostanában semmit. Ez sem süti, hanem egy egyszerű, egészséges desszert. Chiapuding sokszor készül nálam, mindig másféle. Most egy avokádósat csináltam. Nálam reggelire készült, de akár uzsonnára is fogyasztható. Az avokádótól finom krémes lesz, továbbá tápláló is, hiszen gazdag telítetlen zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban (kálium, foszfor, vas, nátrium, kalcium, magnézium).


Avokádós chiapuding

Hozzávalók:

A pudinghoz:

2 dl tej

3 evőkanál chia mag

édesítő ízlés szerint

1 érett avokádó


Elkészítés:

A tejet és az édesítőt egy tálkában összekeverjük. Az édes tejbe beleszórjuk a chia magot, majd alaposan elkeverjük. A chia magos keveréket hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy bezselésedjen.

Másnap reggel az érett avokádót botmixer segítségével pürésítjük. Az avokádópürét hozzákeverjük a bezselésedett chiapudinghoz és már kanalazhatjuk is az édességet. :)