2017. március 8., szerda

Kakaós chia puding meggyréteggel

A chia puding szuperfinom desszert, az utóbbi időben nagyon rákaptam. Egyszerű elkészíteni, bármivel ízesíthető, diétás és nem utolsósorban egészséges is. Íme egy újabb változat kakaóval és meggyel. Kiváló finomság! :)

Kakaós chia puding meggyréteggel
Hozzávalók: (2 pohárhoz)
A chiapudinghoz: 
4 dl tej
2 púpos evőkanál holland kakaópor
3-4 evőkanál cukor (ízlés szerint)
5 púpos evőkanál chia mag

A meggyréteghez:
200 g fagyasztott meggy
fél dl víz
2 evőkanál cukor
3 evőkanál útifűmaghéj

Elkészítés:
A kakaóport kimérjük, hozzáadjuk a cukrot, majd egy kevés tejjel csomómentesen elkeverjük. Ezt követően a többi tejet is hozzáöntjük. Ezután a kakaóba beleszórjuk a chiamagot, alaposan elkeverjük és egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy a magok megduzzadjanak.

Másnap a meggyet egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a vizet, majd tűzre tesszük. A meggyet 10 perc alatt megfőzzük, majd botmixerrel pürésítjük. A meggypüréhez hozzákeverjük az útifűmaghéjat és várunk 10 percet, hogy zselésedni kezdjen a gyümölcs. Amint bezselésedett a meggy, rákanalazzuk a kakaós chia pudingra, díszítésként meggyet teszünk a tetejére.



2017. március 3., péntek

Sajtos mascarponés pogácsa

Falatnyi pogácsákat hoztam, melynek tésztájába mascarpone került. A mascarpone nagyon jót tesz a pogácsának, másnap is finom puha, harmadnapra már nem maradt. :)

Sajtos mascarponés pogácsa
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
40 dkg mascarpone
2 tojássárgája
0,5 dl langyos tej
3 dkg élesztő
1 kiskanál cukor
3 kávéskanál só

A tetejére:
1 tojássárgája
reszelt sajt (én trappistát használtam)

Elkészítés: 
Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk.  Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojás sárgákat, a sót, a mascarponét majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. A hozzávalókból ruganyos tésztát dagasztunk.

A tésztát letakarva egy órán keresztül kelesztjük.

A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd kinyújtjuk, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral borított tepsibe sorakoztatjuk. A tetejüket lekenjük tojássárgájával és reszelt sajtot szórunk rá.  Langyos helyen 30 percet kelesztjük, eközben a sütőt előmelegítjük.  
A kelesztési idő letelte után a pogácsákat  előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. (Sütőfüggő!)


2017. február 24., péntek

Mézes-diós szelet

Mostanában alig sütök, kevés az időm. A mai bejegyzésemben egy duplán diós süteményt hoztam, amit még 3 héttel ezelőtt készítettem saját ötlet alapján. Én reggelire kávé mellé fogyasztottam, de önmagában is finom. :)



Mézes-diós szelet
Hozzávalók:
A lapokhoz:
40 dkg liszt
2 tojás
12 dkg méz
7 dkg cukor
10 dkg dió
7 dkg margarin
1 kiskanál szódabikarbóna

A krémhez:
30 dkg dió
2 csomag vaníliás puding
3,5 dl tej
10 dkg cukor
10 dkg vaj

A tetejére:
10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:
A lapokhoz a hozzávalókat jól összegyúrjuk. A tésztát háromfelé vesszük és meglisztezett deszkán egyesével kinyújtjuk és tepsi hátán mindegyiket megsütjük. A lapok kb. 10-15 perc alatt megsülnek.
A krémhez a lábasba beletesszük a pudingporokat, a diót és a cukrot, majd a tejjel felöntjük és lassú tűzön megfőzzük. Még langyosan hozzáadjuk a vajat. A krémet a lapok közé simítjuk, majd a sütemény tetejét gőz fölött megolvasztott étcsokoládéval bevonjuk. A süteményt egy napig állni hagyjuk, majd szeleteljük.


2017. február 14., kedd

Erdei gyümölcsös túrókrémtorta

Ellenállhatatlan gyümölcsös finomság, túróval és isteni erdei gyümölccsel.  A kellemesen édes, könnyű joghurtos túrókrémet kiválóan kiegészíti az erdei gyümölcs savanykás, frissítő íze.  Fenomenális torta mind ízben, mind látványban! :)


Erdei gyümölcsös túrókrémtorta
Hozzávalók:
A kakaós kekszalaphoz:
240 g csokis keksz
120 g vaj

A túrókrémhez:
250 g túró
400 g görög joghurt
2 tojás
4 evőkanál keményítő
100-120 g porcukor (ízlés szerint)

A tetejére:
250 g fagyasztott erdei gyümölcs
1 tasak piros tortazselé

Elkészítés:
A tortaalaphoz megolvasztjuk a vajat.  A kakaós kekszet egy aprítógépben  finomra daráljuk, majd összekeverjük az olvasztott vajjal. Belenyomkodjuk a tortaformába.

A görög joghurtot kikeverjük  a porcukorral, majd hozzáadjuk a túrót és egyneműsítjük. Ezt követően a tojásokat is hozzáadjuk, végül belekeverjük a keményítőt is. Az így elkészült krémet rákanalazzuk a kekszes alapra, a tetejét elsimítjuk. A tortát előmelegített sütőben 30-40 perciig sütjük.

Miután elkészült és kihűlt a torta, a  tetején elrendezzük az erdei gyümölcsöt.  A piros tortazselét a tasakon lévő utasítás szerint elkészítjük és a gyümölcsre öntjük. A tortát hűtőbe tesszük 3-4 órára dermedni, majd fogyaszthatjuk.





2017. február 8., szerda

Túrós-epres rácsos

A túrós-gyümölcsös sütiknek nálunk nagy sikere van, mindenki imádja.  Ez a süti is nagyon egyszerű, omlós tésztán isteni túrós-epres töltelék, tetején pedig rácsok. Most fagyasztott gyümölccsel sütöttem, de tavasszal frissel is elkészítem, mert nagyon finom. :) Az eper helyettesíthető más gyümölccsel vagy akár mazsolával is. Próbáljátok ki! :)

Túrós epres rácsos
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg búzaliszt
egy csipetnyi só
15 dkg porcukor
1 teáskanál sütőpor
1 tojás
17 dkg margarin
1 evőkanál tejföl

Az epres túrókrémhez:
50 dkg krémes túró
3 tojás
2 evőkanál tejföl
12 dkg porcukor
2 tasak vaníliás cukor
3 púpos evőkanál étkezési keményítő
450 g eper (nálam most fagyasztott)

A tetejére:
porcukor

Elkészítés:
Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a tojást, a tejfölt, a sütőport, a vaníliás cukrot, majd belereszeljük a margarint. Az egészet gyorsan összegyúrjuk– ügyelve, hogy a zsiradék ne olvadjon meg, a tészta ne legyen túl lágy –, s hűtőbe tesszük kb. fél órára. Hűtés után félretesszük a tészta 1/3 részét, ebből lesz majd a rács a sütemény tetején. A maradék tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk. A tepsit kizsírozzuk, kilisztezzük, majd beletesszük a tésztát. 

A túrókrémhez a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.  Az epret megmossuk és feldaraboljuk. A túróhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tejfölt, s végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjéből felvert habot. Ezt követően a darabolt epret is beleforgatjuk, majd hozzákeverjük az étkezési keményítőt. A túrós tölteléket egyenletesen elterítjük a tepsiben lévő tésztán. A félretett tésztát kinyújtjuk, vékony csíkokra vágjuk, amiket az epres túrótöltelékre teszünk.  

A süteményt előmelegített sütőbe helyezzük, s kb. 35-45 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt a sütemény, felkockázzunk és porcukorral megszórva tálaljuk.



2017. február 3., péntek

Kókuszos pite

Volt a hűtőben egy doboz isteni görög joghurt, majd keresgélni kezdtem, hogy milyen süti legyen belőle.  A neten kutakodva találtam rá erre a receptre. Annyira megtetszett a készítésmódja és az egyszerűsége, hogy úgy döntöttem egy tesztelést megér. Múlt hét közepén el is készítettem apróbb módosításokkal. Azt kell mondjam isteni lett, teljesen levett a lábamról ez a kókuszos pite. Máskor is készítem, mert nagyon ízlett. :)


Kókuszos pite
Hozzávalók:
A tésztához:
18 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
3 csapott evőkanál kókuszreszelék
1 teáskanál sütőpor
5 evőkanál cukor
10 dkg hideg margarin
2 tojás sárgája
egy csipet só

A kókuszos krémhez:
2 tojásfehérje
5 evőkanál cukor
2 tasak vaníliás cukor
4 dl görög joghurt
3 evőkanál keményítő
3 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítés:
A tésztához a lisztet, a kókuszreszeléket, a sütőport, a cukrot és a csipet sót elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a két tojássárgáját. Amíg elkészítjük a krémet, a tésztát a hűtőbe tesszük pihenni.

A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a görög joghurtot, a vaníliás cukrot, a kókuszreszeléket és a keményítőt. Jól elkeverjük a krémet.

Egy kisebb méretű tepsit kivajazunk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, behelyezzük a kivajazott tepsibe, majd a krémet elterítjük rajta. A sütőbe rakás után 15 perccel a süti tetejét kókuszreszelékkel megszórjuk, majd visszatoljuk a sütőbe sülni és még 15 percig sütjük. Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd kockára vágva tálaljuk.