2015. február 1., vasárnap

Gesztenyés-mascarponés pohárkrém


Egy finom gesztenyés pohárkémet hoztam, melyet egy borongós délután találtam ki.  Szeretem az ilyen kanalazós édességeket, mert gyors, egyszerű és mutatós. Ezt a gesztenyés krémet bármilyen sütibe is el tudom képzelni, egyszerűen mennyei. :)

 
Gesztenyés-mascarponés pohárkrém
Hozzávalók:
25 dkg mascarpone
25 dkg gesztenyepüré
rum
5-8 dkg porcukor (ízlés szerint)
3 marék csokis kekszmorzsa (én Győri édeset használtam)
gyümölcs (ki mit szeret; nálam kivi, mandarin, narancs volt )
tejszínhab

Elkészítése:
A gesztenyepürét és a mascarponét a porcukorral és a rummal teljesen egyneművé keverjük. A pohár aljára teszünk 2 kanál krémet, majd rászórjuk a kekszmorzsát. Utána újból krém következik. A krém tetejére tesszük a gyümölcsöket. Egy kicsi időre hűtőbe tesszük a poharakat, s tejszínhabbal tálaljuk.

2015. január 28., szerda

Túrós joghurttorta őszibarackkal



Nyarat idéző barackos, joghurtos tortát hoztam, amit befőttből készítettem.  Ez a torta nagyon hasonlít a blogon lévő meggyes joghurttortámhoz: piskótalap rajta könnyű joghurtkrém és gyümölcs. A különbség annyi, hogy most a joghurtkrémbe habtejszín helyett túrót tettem. A krémbe 25 g zselatin került, de jobb, ha 30 g-ot teszünk, mert akkor kicsit jobb lesz a tartása.  Egyébként nagyon finom, a gyümölcs és a joghurt teszi varázslatossá ezt a tortát. :)



Túrós joghurttorta őszibarackkal
Hozzávalók:
Piskótához:
3 db tojás
3 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt
Joghurtos túrós krémhez:
1 nagy pohár joghurt
fél kg túró
10-15 dkg porcukor (ízlés szerint)
2 csomag vaníliás cukor
30 g zselatin
1 üveg őszibarack befőtt
Díszítéshez:
őszibarack befőtt és a leve
1 csomag színtelen tortazselé


Elkészítés: 
A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. Egy másik tálban a 3 tojásfehérjéből kemény habot verünk.  A habot óvatosan a tojássárgákhoz vegyítjük, és beleszitáljuk a lisztet.  A tésztát sütőpapírral borított vagy vajjal kikent, lisztezett tortaformába öntjük, simára egyengetjük, és mérsékelten előmelegített sütőben 20 perc alatt  megsütjük.

A túrót összetörjük a villával, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a porcukrot és a joghurtot. Az őszibarack befőttet  lecsepegtetjük, kis darabkákra vágjuk és hozzáadjuk a joghurtos krémhez. A zselatint beáztatjuk annyi vízbe, hogy ellepje. Kicsit hagyjuk állni, majd alacsony tűzre tesszük melegedni.. Ha a zselatin felmelegedett (nem szabad forrnia), belekeverjük a joghurtos-túrós krémbe. 

A krémet a kihűlt piskótára önjük, majd hűtőbe tesszük, hagyjuk megdermedni. Amikor megdermedt, a torta tetejét kirakjuk őszibarack szeletekkel. A tortazselét a befőtt levével a tasakon lévő utasít szerint elkészítjük és a torta tetejére önjük. Hagyjuk dermedni.


2015. január 24., szombat

Szilveszter sütemény

A nevének megfelelően még szilveszterre készítettem ezt a finom aprósüteményt. Az öcsém kérte, hogy süssek valamit, amit el tud vinni a házibuliba, ahová megy. A receptet Hankka blogján láttam meg. Több dolog miatt is vonzó ez a linzer: olcsó, mutatós, elvileg sokáig eláll, s nem utolsó sorban finom is. Ez az aprósütemény nem csak az ünnepekre készíthető, bármikor jólesik egy bögre tea vagy kávé kíséretében. :)
 


Szilveszter sütemény 
Hozzávalók: (kb. 80-90 darabhoz) 
A tésztához:
50 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
20 dkg zsír
25 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
2 evőkanál keserű kakaópor

Tölteni:
sárgabaracklekvár 

A szóráshoz: 
      porcukor

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral. Aztán a lisztet a zsírral elmorzsoltjuk majd a többi hozzávalóval együtt jól összegyúrjuk.
A tésztát két részre osztjuk, az egyik részhez hozzáadjuk az átszitált kakaóport, s jól összegyúrjuk. A két tésztacipót külön-külön folpackba csomagolva fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A cipókat egyenként 2-3 mm vastagra nyújtjuk, 4 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.  Előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sülnek.
Miután kihűltek, a világos korongokat megkenjük sárgabarack lekvárral és összeragasztjuk egy-egy kakaós koronggal. Porcukorral meghintve tálaltjuk.


2015. január 19., hétfő

Női szeszély Katalintól

Ha van a fagyasztóban egy kis eltett tojásfehérjénk, ideális lesz a most következő habkönnyű sütihez. Ez a süti maga a mennyország, pihe-puha tésztán baracklekvár, annak tetején pedig édes habfelhő. Egyszer készítettem már ilyet, csak annak élesztős volt a tésztája. Most Katalin receptje alapján csináltam, amit nem bántam meg, máskor is így készítem. A tésztába tej helyett tejfölt tettem, a dió meg nálam lemaradt róla, de így is gyorsan fogyott a tányérról. :) Köszönöm Katalin. :)

Női szeszély
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
1 cs. sütőpor
egy csipet só
12 dkg margarin (vagy vaj)
4 tojássárgája
4 evőkanál cukor
2 evőkanál tejföl
 
A tetejére:
sárgabarack lekvár
6 tojásfehérje
1 citrom reszelt héja
13 dkg porcukor
dió (én elhagytam)


Elkészítés:
A lisztet sütőporral, csipet sóval, elkeverjük, a vajjal elmorzsoljuk. A tojás sárgáját a kristálycukorral és 2 evőkanál tejföllel jól kikeverjük, majd a lisztes keverékhez öntjük, jól összegyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, kivajazott tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 12-14 percig elősütjük.  

Közben a 6 darab tojásfehérjéből kemény habot verünk, apránként hozzáadjuk a porcukrot, majd a végén a reszelt citromhéjat is beletesszük. 

A félig megsült tésztát megkenjük a sárgabaracklekvárral, és rásimítjuk a habot, majd visszatesszük a sütőbe és mérsékelt tűzön kb. 15 perc alatt készre sütjük. (A habra sütés előtt szórhatunk durvára vágott diót, nekem most nem volt itthon. )


2015. január 15., csütörtök

Turó Rudi torta



Már több oldalon találkoztam a Turó Rudi neveztű tortával. A hűtőben találtam fél kg túrót, s úgy döntöttem elkészítem, a végeredmény egy krémes csokis finomság lett. Bár a pöttyös az igazi, de azért ez is fincsi. :)


Túró Rudi torta
Hozzávalók:
A piskótához:
2 tojás
2 evőkanál cukor
1 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaó

A krémhez:
fél kg túró
1 dl tejföl
20 dkg porcukor (ízléstől függően)
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl habtejszín
10 g zselatin
1 dl víz
A tetejére:
olvasztott csokoládé


Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájákat jó habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a kakaót is.  A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a kakaós, tojásos részhez. Ezután a lisztet hozzászitáljuk a kakaós masszához és óvatosan összekeverjük. A masszát beleöntjük egy 24 cm-es kikent, kilisztezett tortaformába és megsütjük.
A krémhez egy keverőtálba tesszük a túrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt és a reszelt citromhéjat, majd alaposan kikeverjük.  A habtejszínt kemény habbá verjük, majd apránként hozzákeverjük a túrós krémhez. 
A zselatint beáztatjuk a vízbe, majd a tűzön meglangyosítjuk és a túrós-tejszínes krémhez keverjük.
A megsült, kihűlt kakaós piskótán a túrós krémet elsimítjuk, pár órára hűtőbe tesszük, míg teljesen megszilárdul.
Amikor a torta már teljesen megdermedt, kivesszük a hűtőből, majd bevonjuk a tetejét olvasztott csokoládéval.