2014. november 2., vasárnap

Mézes almás sütemény kókuszhabbal

Ismét almás sütemény készült, finom habbal a tetején. Az eredeti recept a Blikk Nők Konyhában volt, amit átalakítottam. Most az általam elkészített receptet írom le. A méz és a fahéj párosával készült kevert tésztára almadarabok kerülnek, s az egészet finom kókuszhab koronázza meg.  A habréteg tetszés szerint növelhető, nekem 4 tojásfehérjém volt a fagyasztóban. 
Nagyon egyszerű és finom sütemény, érdemes kipróbálni, karácsonyi hangulatot csempész a szürke hétköznapokba. :)

Mézes almás sütemény kókuszhabbal
Hozzávalók:
A tésztához:
3 db tojás
125 g vaj
10 dkg cukor
3 evőkanál méz
1 teáskanál fahéj
1 tasak vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
30 dkg liszt
1 dl tej
egy csipet só

4-5 darab alma

A habhoz:
4 tojásfehérje
8 dkg cukor
8 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

Hámozzunk meg, negyedeljünk, magozzunk ki, majd szeleteljünk fel az almát. Locsoljuk meg 1 evőkanál citromlével.
Keverjünk habosra a puha, felkockázott vajat, a tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a mézet, a fahéjat és az egy csipet sót. Dolgozzunk bele a lisztet és a sütőport, majd a tejet.
Vajazzunk és lisztezzünk ki egy tepsit. Simítsuk bele a tésztát, tegyük rá szorosan egymás mellé az almaszeleteket. Süssük 190 fokon előmelegített sütőben 15 percig.
A tojásfehérjét verjük lágy habbá egy csipet sóval, majd a cukrot, és verjünk belőle kemény habot. Keverjünk bele a kókuszreszeléket. 15 perc elteltével vegyük ki a süteményt, és simítsuk rá a kókuszos tojáshabot. 180 fokon süssük további 20-25 percig.

Birsalmás túrótorta

Az ősz egyik legjellegzetesebb gyümölcse a birsalma, amit napjainkban alig használnak. Ennek a méltatlanul mellőzött gyümölcsnek épp szezonja van, mi nagyon szeretjük, nálunk gyakran készül belőle kompót illetve krémleves. Ezen kívül süteménybe, rétesbe is kiváló alapanyag. Idén elég szépen termett a birsalmafánk, de sajnos kezdenek romlani a gyümölcsök, ezért mielőbb fel kell használni őket. Ezúttal egy birsalmás túrótortát készítettem, amit megmutatok most Nektek.

Birsalmás-túrótorta
Hozzávalók:
A tésztához
  • 200 g búzaliszt
  • fél csomag sütőpor
  • 60 g porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 100 g vaj/margarin
  • kb. 2 evőkanál tejföl
A töltelékhez
  • 4-5 db birsalma
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
A túrókrémhez
  • 500 g túró
  • 2 dl habtejszín
  • 1 tojás
  • 80 g cukor
  • 1 dl tejföl
  • 1 tasak vaníliás cukor
  •  7 evőkanál keményítő (nem púpos)
A díszítéshez
  •  mandulapehely
Elkészítés:

A lisztet a sütőporral elkeverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és tésztává gyúrjuk.  A tészta kinyújtjuk, és a kivajazott, kilisztezett tortaformába helyezzük. Egy villa segítségével többször megszurkáljuk, és 15 percig elősütjük.

A birsalmákat meghámozzuk, majd kockákra felszeleteljük. Egy lábasban vizet teszünk, amibe beletesszük a birsalmakockákat, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és az egészet alacsony hőfokon, lefedve kb. 10-15 percig pároljuk. A birsalmát egy szűrőn lecsöpögtetjük.
Az elősütött tésztát kivesszük a sütőből, majd a párolt birsalmaszeleteket a süteményen egyenletesen elosztjuk.

A tejszínt kemény habbá verjük. A túrót kicsit villával áttörjük. A túróhoz hozzáadjuk először a tejfölt, majd a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a keményítőt is. Végül óvatosan a tejszínt is hozzákeverjük. A túrós krémet a gyümölcsön egyenletesen elsimítjuk és mandulával megszórjuk. A tortát a sütőbe tolva megsütjük. Sütés után hagyjuk kihűlni, s csak utána szeleteljük. 




2014. október 30., csütörtök

Fahéjas harmónikakalács

Egy egyszerű kalácsot hozok,  melyet a formázása tesz különlegessé. A kalácsot Illéskrisznél meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt, s azonnal tudtam ki kell próbálnom. Teljes egészében követtem Illéskrisz receptjét, ami úgy tökéletes, ahogy van. Egy pohár tejjel vagy kakaóval nagyon finom reggeli vagy uzsonna.
A formázásról az alábbi oldalon találtok fázisfotókat: http://mamihami.blogspot.hu/2012/11/fahejas-harmonikakalacs.html

Fahéjas harmónikakalács
Hozzávalók: 
A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 5 dkg puha vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1/4 mokkáskanál só
A töltelékhez:
  • 5 púpos evőkanál porcukor
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval, kelt tésztát dagasztunk. A tésztát letakarva, meleg helyen duplájára kelesztetjük. 
Ezután a tésztát gyengén átgyúrjuk és téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, rászórjuk a fahéjat és a cukrot. Széltében hat egyenlő széles csíkra vágjuk a tésztát. A csíkokat egymásra fektetjük, majd négy felé vágjuk.  A darabokat óvatosan egy sütőpapírral kibélelt szögletes püspökkenyérformába rakjuk. Ismét fél órácskát pihentettem, majd 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütöttem.





2014. október 27., hétfő

Földimogyoróvajas-csokis keksz

Itt lenne hát az újabb kísérletem, ami nagyon finomra sikeredett. Úgy történt, hogy a hűtőben ott lapult egy üveg felbontott mogyoróvaj, s úgy véltem itt az ideje felhasználni. Gondolkodtam, hogy mi legyen a sorsa, aztán hirtelen beugrott: házi kekszet fogok készíteni.
Ahogy a kekszeket általában, ezt is egyszerű elkészíteni, végeredményként pedig egy nem túl kemény ropogtatni valót kapunk. A mogyoróvajon kívül más zsiradékot nem tettem a tésztába.
Ha lehet darabos földimogyoróvajat használjatok, finom lesz rájuk harapni a csokidarabkákkal együtt. :) Ebből a mennyiségből nekem kb. 25 db kekszecske lett. Gyorsan elfogyott, úgyhogy legközelebb dupla adaggal készül. :)



Földimogyoróvajas-csokis keksz
Hozzávalók:
11 dkg mogyoróvaj (darabos)
20 dkg liszt
1 vaníliás cukor
8 dkg cukor
1 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
1-2 evőkanál tejföl
durvára darabolt csoki (én csokicseppeket használtam)

Elkészítés:
A lisztet, a szódabikarbónát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a mogyoróvajat, a tejfölt és a tojást robotgéppel összekeverjük. Utána hozzákeverjük a csokidarabokat. A tésztából diónyi gömböket formázunk, és a tenyerünkkel korongokká lapítjuk. A kekszeket kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.


2014. október 25., szombat

Bécsi almatorta / Wiener Apfelkuchen

Itt van az ősz, itt van újra” – írja Petőfi. Színpompás fák, esős, csípős reggelek. Pár napja tényleg beköszöntött az ősz. Ha ősz, akkor almás süti! Az elmúlt egy hét  nálunk az alma bűvöletében telt, kétszer kellett almás pitét sütnöm, melynek receptjét már feltettem. Az alábbi linkre kattintva megtaláljátok:http://vanilinsuti.blogspot.hu/2014/08/almas-pite-mese-almas.html
A mese almás megunhatatlan, de buzgott bennem a vágy, hogy valami újat süssek. Almaszezon van, így egy fergeteges tradicionális osztrák almás finomságot készítettem, amit  németül úgy neveznek, hogy Wiener Afelkuchen, magyarul bécsi almás sütemény. A süti elkészítése roppant egyszerű, de valami isteni finom. Az eredeti receptben fahéj nincs, de azon elvet vallva, hogy almás süti nincs fahéj nélkül, tettem bele. Nekünk nagyon bejött ez az almatorta, ajánlom mindenkinek a hűvös őszi estékre. :)

A receptet az alábbi oldalról fordítottam:http://www.chefkoch.de/rezepte/219401091293481/Wiener-Apfelkuchen.html



Bécsi almatorta / Wiener Apfelkuchen
Hozzávalók: (24 cm tortaformához) 
Tésztához:
200 g liszt
1 teáskanál sütőpor
1 tojás
125 g vaj
egy pici só
100 g cukor
Rátét
5-6 db szeletelt alma
pici fahéj => elhagyható
Öntet
150 g lágy vaj
125 g cukor
1 tojás
100 g liszt
250 ml habtejszín
Tetejére
1 evőkanál cukor
20 g lapokra vágott mandula

Elkészítés:
Egy 24 cm tortaformát jól kivajazunk, kilisztezünk. A tészta alapanyagait gyorsan összegyúrjuk, kb. fél órára hidegre tesszük.

Az almát meghámozzuk, a magházat kivágjuk, szeleteljük. A tortaformát  a tésztával kibéleljük és az almaszeleteket elrendezzük rajta. (Én megszórtam fahéjjal az almát.)

Az öntethez a puha vajat, a cukrot, a tojást kikeverjük, a lisztet hozzáadjuk, majd a tejszínhabot is belekeverjük (nem kell felverni).

A masszát az almán elosztjuk, a tetejét cukrozott mandulával megszórjuk.
Előmelegített sütőben, 180 °C fokon megsütjük. Hidegen szeleteljük.




2014. október 19., vasárnap

Banános-csokis kiflik



Egy omlós kiflinek a receptjét teszem közé, melyet már elkészítettem párszor. A receptet a mindmegette.hu oldalon találtam. A sütőből kivéve nem lesz kemény, hanem puha kifliket kapunk. Nagyszerű lehet tízóraira vagy uzsonnára, de egy pohár tejjel vagy teával vacsorára is kitűnő. Fémdobozban sokáig elállnak (ha elég jól eldugjuk), isteni banánillat terjeng tőlük, amikor sülnek. :) Jó érett banánt használjunk hozzá, mert attól lesz igazán finom. 

Banános-csokis kiflik
Hozzávalók:
Tésztához:
20 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
10 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 evőkanál kakaópor
1 db érett banán
2 tojássárgája
2 evőkanál tej
Csokimázhoz:
6 dkg cukor,
2 evőkanál kakaó
2 evőkanál víz
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a vajjal gyorsan összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a kakaóport, a leturmixolt banánt, a tojássárgákat, a tejet, és egynemű tésztává gyúrjuk. Ezután lefóliázva 1 órára hűtőbe tesszük.
A tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kifliket szúrunk ki belőle.  A kis kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, végül 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
A csokimázat elkészítjük, és a kifliket becsíkozzuk vele.  Ha van türelmünk, már csak azt kell megvárni, hogy megkössön a máz, ha nincs, tegyük hűtőbe, ott pár perc alatt megszilárdul.