2014. október 30., csütörtök

Fahéjas harmónikakalács

Egy egyszerű kalácsot hozok,  melyet a formázása tesz különlegessé. A kalácsot Illéskrisznél meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt, s azonnal tudtam ki kell próbálnom. Teljes egészében követtem Illéskrisz receptjét, ami úgy tökéletes, ahogy van. Egy pohár tejjel vagy kakaóval nagyon finom reggeli vagy uzsonna.
A formázásról az alábbi oldalon találtok fázisfotókat: http://mamihami.blogspot.hu/2012/11/fahejas-harmonikakalacs.html

Fahéjas harmónikakalács
Hozzávalók: 
A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 5 dkg puha vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1/4 mokkáskanál só
A töltelékhez:
  • 5 púpos evőkanál porcukor
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval, kelt tésztát dagasztunk. A tésztát letakarva, meleg helyen duplájára kelesztetjük. 
Ezután a tésztát gyengén átgyúrjuk és téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, rászórjuk a fahéjat és a cukrot. Széltében hat egyenlő széles csíkra vágjuk a tésztát. A csíkokat egymásra fektetjük, majd négy felé vágjuk.  A darabokat óvatosan egy sütőpapírral kibélelt szögletes püspökkenyérformába rakjuk. Ismét fél órácskát pihentettem, majd 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütöttem.





5 megjegyzés:

  1. Szépséges ez a kalács! Ez is egyike azoknak a sütiknek, amik várakoznak a végtelen hosszú sorban:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta lett a kalács! :) Nálunk is elkészült már, csak citromos verzióba. Fahéjjal, citrommal, mindenképpen finom. ;)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta lett! Szuper finomnak tűnik!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép lett! Tetszik a formázása is! Kaphatok egy szeletkét? :)

    VálaszTörlés