2014. augusztus 26., kedd

Borzas szilvás lepény

Az egészséges táplálkozás gyakran hangoztatott szabálya együnk sok zöldséget, gyümölcsöt. Én minden nap fogyasztok valamilyen zöldséget, gyümölcsöt, mert imádom őket. Mindig olyan zöldségeket és gyümölcsöket választok, amelyeknek éppen szezonja van, mert akkor a legfinomabb.  A nyár igazi gyümölcskavalkád, dúskálunk a színes, finom gyümölcsökben, közben készülnek a ínycsiklandozó gyümölcsös sütemények. 
Augusztusi szezongyümölcs a szilva. Tavaly rengeteg termett belőle a kertünkben, idén alig, úgyhogy a piacról kellett beszereznem. Szombaton is vettem pár kilót és elkészítettem az egyik kedvenc szilvás lepényünket, idén először. Ennek a kelt tésztás lepénynek a receptjét fogom megosztani veletek, hátha kedvet kap valaki az elkészítéséhez, hiszen még lehet szilvát kapni a piacon. A recept forrását nem tudom megnevezni, egy könyvből fénymásoltam ki régen, de a címét nem írtam oda. Egy a lényeg: ez a lepény egy szaftos, mutatós süti, melynek íze és illata pazar.

Borzas szilvás lepény
Hozzávalók:

a kelt tésztához:
  • 1,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 40 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • csipet só
a töltelékhez:
  • 2 kg szilva
  • 2 ek cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
az omlós tésztához:
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcuko 
Elkészítés:
1.      Először elkészítjük az omlós tésztát. A tésztához valókat összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva mélyhűtőbe tesszük, mert így könnyebb lesz lereszelni.
2.      Az élesztőt langyos tejben csipetnyi cukorral felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, a maradék cukrot, a tojásokat, a csipetnyi sót, és apránként az olvasztott vajat. A hozzávalókat dagasztjuk, és 30 percig meleg helyen kelesztjük.
3.      A megkelt tésztát kinyújtjuk, és egyenletesen kivajazott nagy tepsibe simítjuk.
4.      A szilvát elnegyedeljük, és szorosan egymás mellé rakjuk a tésztán. A tésztát langyos helyen további 20 percig kelesztjük.
5.      A töltelékhez a cukrot a fahéjjal összekeverjük és a szilvára szórjuk.
6.      Az omlós tésztát nagylyukú reszelőn a szilva tetejére reszeljük, majd a lepényt előmelegített sütőben megsütjük. Kihűlés után szeleteljük. (meghinthetjük porcukorral)

Nagyon finom! Én már többször sütöttem!

Körtés-karamellás papucs

Egy saját recept, melyet akkor ötlöttem ki, mikor sok körténk termett.  Kelt tésztában egyesül a zamatos körte és a fenséges karamell. Tökéletes párost alkotnak. :)
Körtés-karamellás papucs
Hozzávalók:
A tésztához:
• 50 dkg liszt
• 5 dkg vaj vagy margarin
• 2,5 dl tej
• 2,5 dkg élesztő
• 1 kávéskanál só
• 3 dkg cukor

A töltelékhez:
• körte
• 1 tasak karamellás pudingpor
• 4 dl tej
• 2-3 evőkanál cukor
• tojás a tészta kenéséhez

Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt, a cukrot és 1 evőkanál lisztet, majd 5-10 percig hagyjuk felfutni. A lisztet a sóval és a margarinnal elmorzsoljuk, majd a felfuttatott élesztővel tésztává gyúrjuk. Langyos helyen duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a pudingporból, a tejből és a cukorból pudingot főzünk. A tésztát lisztezett deszkára borítva 1 cm vastagra nyújtjuk, majd 16 darab kockára vágjuk. A pudingot a négyzetekre adagoljuk, és egy félbevágott, kimagozott körtét teszünk mindegyikre.

A tészták széleit tojással megkenjük, és a két szemben lévő sarkot egymásra hajtjuk, így kapunk papucs alakot.

A papucsokat sütőpapírral fedett vagy zsírozott-lisztezett tepsibe helyezzük, a tetejüket tojással megkenjük. Langyos helyen 10-15 percig kelesztjük, majd 170 °C-os sütőben aranysárgára sütjük.


2014. augusztus 23., szombat

Vaníliás-túrós pohárkrém őszibarackkal



A pohárkrém az egyszerű és nagyszerű kategória kiemelkedője képviselője. A 10-15 perc alatt elkészíthető desszertet, azokon a napokon szoktam csinálni, amikor nincs kedvem sok munkával járó édességet  készíteni. Télen és nyáron is jó választás, mert gyors és biztos a siker! :) 


Vaníliás-túrós pohárkrém őszibarackkal
Hozzávalók:
1 csomag pudingpor
5 dl tej
3-4 evőkanál cukor
2 dl habtejszín
5-6 evőkanál cukor (ízlés szerint)
250 g túró
1 vaníliás cukor
piskótamorzsa
3-4 db őszibarack

Elkészítés:
A pudingpor keverjük simára egy kevés tejjel és a cukorral. A maradék tejet tegyük fel forrni, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a pudingos-cukros keveréket. Kevergetve pár perc alatt főzzük sűrűre, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük langyosra.
A túrót törjük át, keverjük bele a cukrot és a vaníliás cukrot. A habtejszínt verjük habbá, majd apránként keverjük hozzá a túróhoz.  A babapiskótát tördeljük darabokra.

Az előkészített poharakba kanalazzunk bele 2-3 evőkanál pudingot, majd tegyünk 2-3 evőkanál túrós tejszínes krémet. Ezután egy sor piskótamorzsa következik, majd rákanalazzuk a maradék túrókrémet és őszibarackkal díszítjük. Tálalásig tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön és az ízek jól összeérjenek.

2014. augusztus 22., péntek

Macskaszem

Macskaszem vagy pávaszem néven is ismert ez a süti. Eddig kétszer sütöttem ilyet, mindkét alkalommal hipersebességgel fogyott el. Én még csak dióval próbáltam, de legközelebb mákos vagy kókuszos töltelékkel fogom elkészíteni. Mutatós süti, így vendégségbe is bátran vihetjük. :)

Macskaszem
Hozzávalók:
Tésztához:
4 tojássárgája
30 dkg finomliszt
10 dkg zsír
1 dl tej
1 dkg élesztő
1 mokkáskanál cukor

Töltelékhez:
4 tojásfehérje habbá verve
15 dkg cukor
15 dkg darált dió
vaníliás cukor
kb. fél kg meggy vagy 1 üveg meggybefőtt


Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben egy kiskanál cukorral felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával összegyúrjuk. Két cipóba osztjuk. Kis pihentetés után tepsi nagyságúra nyújtjuk, mindkét szélét megrakjuk magozott meggyel.

Feltekerjük, mint a rétest, középen 2-3 cm-t hagyunk, ahová a diós töltelék kerül. Ehhez a tojásfehérjét porcukorral habbá verjük, beleszórjuk a diót és a vaníliás cukrot.

A tészta szélét, mielőtt a tölteléket a középvájatba rakjuk, megkenjük tojással.

Meleg sütőben aranysárgára sütjük.  (15-20 perc)


2014. augusztus 21., csütörtök

Sárgabarackos mákos torta

Nagyon szeretem a mákot, elég gyakran van az asztalunkon mákos sütemény. Még a nyár közepén készült ez a mákos torta.
A torta alja egy linzertészta, amit sárgabaracklekvárral megkenünk, majd ráöntjük a mákos tésztát, a tetejére pedig rárakjuk a sárgabarackokat.  A torta éppen akkor készült, amikor még nem főztem be sárgabarack levárt, így ennek híján meggylekvárral készítettem. De nem rontott rajta semmit, hiszen a mákhoz ugyanolyan jól illik a megy, mint a sárgabarack. 

Sárgabarackos mákos torta
Linzerhez:
1 db tojás
7 dkg finomliszt
5 dkg graham liszt
pici só
5 dkg vaj
6 dkg cukor
1 kiskanál sütőpor
Mákos piskótához:
3 db  tojás
3  evőkanál cukor
1 evőkanál liszt
2 evőkanál darált mák
Tetejére: 
kb.  8 db sárgabarack felezve

Valamint 
Sárgabaracklekvár (én meggylekvárt használtam)

Elkészítés:
Kivajazok egy tortaformát. Elkészítem a linzertésztát és belenyomkodom a formába, majd előmelegített 180 C fokos sütőben elősütöm 12 perc alatt.

Kiveszem a sütőből, és sárgabarack lekvárral megkenem.

A piskótához a tojásokat szétválasztom, és a fehérjéből kemény habot verek. A sárgáját a cukrokkal  kikeverem, hozzáadom a tojásfehérjét, és beleforgatom óvatosan a mákot és a lisztet is.
A tésztát ráöntöm a lekvár tetejére, majd kirakom sárgabarackkal.

Visszatolom a sütőbe, és 180 C fokon készre sütöm, ez kb. 20-25 perc.


2014. augusztus 20., szerda

Banánkocka fahéjas mascarpone krémmel



Banánimádóknak kötelező! Kevert tészta lágy krémmel a tetején! Amikor Sofika konyhájában (http://szofika-a-konyhaban.blogspot.hu/2013/12/banankocka-fahejas-mascarpone-kremmel.html) megláttam ezt a receptet, belül érzetem, hogy ez a süti kihagyhatatlan, ki kell próbálnom. És nem csalódtam, isteni! A tésztája igazán banános! Annyit módosítottam az eredeti recepten, hogy a tésztán kívül a mascarponés krémbe is tettem egy banánt.Íme a végeredmény:


Banánkocka fahéjas mascarpone krémmel
Hozzávalók:
35x25 cm-es tepsihez
A tésztához:
340 gr liszt
280 gr cukor
2 tojás
1 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
csipet só
150 ml tejföl
10 evőkanál olaj
3 banán (lehetőleg jó érett)
A krémhez:
500 gr mascarpone
1 banán
50-60 gr porcukor
fél tk. őrölt fahéj
A tetejére:
dió (el is hagyható)

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tepsit kibéleljük sütőpapírral.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, sütőport, szódabikarbónát.
3. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, mehet hozzá a tejföl, az olaj, a villával pépesített banán végül a száraz anyagok.
4. A masszát a tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végezzünk.
5. A krémhez a mascarponét kikeverjük a porcukorral, a fahéjjal és a pépesített banánnal. A krémet a kihűlt sütemény tetejére simítjuk, megszórjuk durvára vágott dióval.
6. Kockákra vágva tálaljuk.