Egy saját recept, melyet akkor ötlöttem ki, mikor sok körténk termett. Kelt tésztában egyesül a zamatos körte és a fenséges karamell. Tökéletes párost alkotnak. :)
Körtés-karamellás papucs
Hozzávalók:
A tésztához:
• 50 dkg liszt
• 5 dkg vaj vagy margarin
• 2,5 dl tej
• 2,5 dkg élesztő
• 1 kávéskanál só
• 3 dkg cukor
A töltelékhez:
• körte
• 1 tasak karamellás pudingpor
• 4 dl tej
• 2-3 evőkanál cukor
• tojás a tészta kenéséhez
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt, a cukrot és 1
evőkanál lisztet, majd 5-10 percig hagyjuk felfutni. A lisztet a sóval
és a margarinnal elmorzsoljuk, majd a felfuttatott élesztővel tésztává
gyúrjuk. Langyos helyen duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a
pudingporból, a tejből és a cukorból pudingot főzünk. A tésztát lisztezett deszkára borítva 1 cm vastagra nyújtjuk,
majd 16 darab kockára vágjuk. A pudingot a négyzetekre adagoljuk, és egy félbevágott, kimagozott körtét teszünk mindegyikre.
A tészták széleit tojással megkenjük,
és a két szemben lévő sarkot egymásra hajtjuk, így kapunk papucs
alakot.
A papucsokat sütőpapírral fedett vagy zsírozott-lisztezett
tepsibe helyezzük, a tetejüket
tojással megkenjük. Langyos helyen
10-15 percig kelesztjük, majd 170 °C-os sütőben aranysárgára sütjük.
2014. augusztus 26., kedd
2014. augusztus 23., szombat
Vaníliás-túrós pohárkrém őszibarackkal
A pohárkrém az egyszerű és nagyszerű kategória kiemelkedője
képviselője. A 10-15 perc alatt elkészíthető desszertet, azokon a napokon szoktam
csinálni, amikor nincs kedvem sok munkával járó édességet készíteni. Télen
és nyáron is jó választás, mert gyors és biztos a siker! :)
Vaníliás-túrós pohárkrém őszibarackkal
Hozzávalók:
1 csomag pudingpor
5 dl tej
3-4 evőkanál cukor
2 dl habtejszín
5-6 evőkanál cukor (ízlés szerint)
250 g túró
1 vaníliás cukor
piskótamorzsa
3-4 db őszibarack
Elkészítés:
A pudingpor keverjük simára egy kevés tejjel és a cukorral. A maradék tejet tegyük fel forrni, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a pudingos-cukros keveréket. Kevergetve pár perc alatt főzzük sűrűre, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük langyosra.
A pudingpor keverjük simára egy kevés tejjel és a cukorral. A maradék tejet tegyük fel forrni, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a pudingos-cukros keveréket. Kevergetve pár perc alatt főzzük sűrűre, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük langyosra.
A túrót törjük át, keverjük bele a cukrot és a vaníliás cukrot.
A habtejszínt verjük habbá, majd apránként keverjük hozzá a túróhoz. A babapiskótát tördeljük darabokra.
Az előkészített poharakba kanalazzunk bele 2-3 evőkanál pudingot,
majd tegyünk 2-3 evőkanál túrós tejszínes
krémet. Ezután egy sor piskótamorzsa következik, majd rákanalazzuk a maradék túrókrémet
és őszibarackkal díszítjük. Tálalásig tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön
és az ízek jól összeérjenek.
2014. augusztus 22., péntek
Macskaszem
Macskaszem vagy pávaszem néven is ismert ez a süti. Eddig kétszer sütöttem ilyet, mindkét alkalommal hipersebességgel fogyott el. Én még csak dióval próbáltam, de legközelebb mákos vagy kókuszos töltelékkel fogom elkészíteni. Mutatós süti, így vendégségbe is bátran vihetjük. :)
Macskaszem
Hozzávalók:
Tésztához:
4 tojássárgája
30 dkg finomliszt
10 dkg zsír
1 dl tej
1 dkg élesztő
1 mokkáskanál cukor
Töltelékhez:
4 tojásfehérje habbá verve
15 dkg cukor
15 dkg darált dió
vaníliás cukor
kb. fél kg meggy vagy 1 üveg meggybefőtt
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben egy kiskanál cukorral felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával összegyúrjuk. Két cipóba osztjuk. Kis pihentetés után tepsi nagyságúra nyújtjuk, mindkét szélét megrakjuk magozott meggyel.
Feltekerjük, mint a rétest, középen 2-3 cm-t hagyunk, ahová a diós töltelék kerül. Ehhez a tojásfehérjét porcukorral habbá verjük, beleszórjuk a diót és a vaníliás cukrot.
A tészta szélét, mielőtt a tölteléket a középvájatba rakjuk, megkenjük tojással.
Meleg sütőben aranysárgára sütjük. (15-20 perc)
Hozzávalók:
Tésztához:
4 tojássárgája
30 dkg finomliszt
10 dkg zsír
1 dl tej
1 dkg élesztő
1 mokkáskanál cukor
Töltelékhez:
4 tojásfehérje habbá verve
15 dkg cukor
15 dkg darált dió
vaníliás cukor
kb. fél kg meggy vagy 1 üveg meggybefőtt
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben egy kiskanál cukorral felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával összegyúrjuk. Két cipóba osztjuk. Kis pihentetés után tepsi nagyságúra nyújtjuk, mindkét szélét megrakjuk magozott meggyel.
Feltekerjük, mint a rétest, középen 2-3 cm-t hagyunk, ahová a diós töltelék kerül. Ehhez a tojásfehérjét porcukorral habbá verjük, beleszórjuk a diót és a vaníliás cukrot.
A tészta szélét, mielőtt a tölteléket a középvájatba rakjuk, megkenjük tojással.
Meleg sütőben aranysárgára sütjük. (15-20 perc)
2014. augusztus 21., csütörtök
Sárgabarackos mákos torta
Nagyon szeretem a mákot, elég gyakran van az asztalunkon mákos sütemény. Még a nyár közepén készült ez a mákos torta.
A torta alja egy linzertészta, amit sárgabaracklekvárral megkenünk, majd ráöntjük a mákos tésztát, a tetejére pedig rárakjuk a sárgabarackokat. A torta éppen akkor készült, amikor még nem főztem be sárgabarack levárt, így ennek híján meggylekvárral készítettem. De nem rontott rajta semmit, hiszen a mákhoz ugyanolyan jól illik a megy, mint a sárgabarack.
Sárgabarackos mákos torta
Linzerhez:
1 db tojás
7 dkg finomliszt
5 dkg graham liszt
pici só
5 dkg vaj
6 dkg cukor
1 kiskanál sütőpor
Mákos piskótához:
3 db tojás
3 evőkanál cukor
1 evőkanál liszt
2 evőkanál darált mák
Tetejére:
kb. 8 db sárgabarack felezve
Valamint
Sárgabaracklekvár (én meggylekvárt használtam)
Elkészítés:
Kivajazok egy tortaformát. Elkészítem a linzertésztát és belenyomkodom a formába, majd előmelegített 180 C fokos sütőben elősütöm 12 perc alatt.
Kiveszem a sütőből, és sárgabarack lekvárral megkenem.
A piskótához a tojásokat szétválasztom, és a fehérjéből kemény habot verek. A sárgáját a cukrokkal kikeverem, hozzáadom a tojásfehérjét, és beleforgatom óvatosan a mákot és a lisztet is.
A tésztát ráöntöm a lekvár tetejére, majd kirakom sárgabarackkal.
Visszatolom a sütőbe, és 180 C fokon készre sütöm, ez kb. 20-25 perc.
2014. augusztus 20., szerda
Banánkocka fahéjas mascarpone krémmel
Banánimádóknak kötelező! Kevert tészta lágy krémmel a
tetején! Amikor Sofika konyhájában (http://szofika-a-konyhaban.blogspot.hu/2013/12/banankocka-fahejas-mascarpone-kremmel.html) megláttam ezt a receptet, belül érzetem,
hogy ez a süti kihagyhatatlan, ki kell próbálnom. És nem csalódtam, isteni! A tésztája igazán banános! Annyit módosítottam az eredeti recepten, hogy a tésztán
kívül a mascarponés krémbe is tettem egy banánt.Íme a végeredmény:
Banánkocka fahéjas mascarpone krémmel
Hozzávalók:
35x25 cm-es
tepsihez
A tésztához:
340 gr liszt
280 gr cukor
2 tojás
1 tk.
sütőpor
1 tk.
szódabikarbóna
csipet só
150 ml
tejföl
10 evőkanál
olaj
3 banán (lehetőleg
jó érett)
A krémhez:
500 gr
mascarpone
1 banán
50-60 gr
porcukor
fél tk.
őrölt fahéj
A tetejére:
dió (el is
hagyható)
Elkészítés:
1. A sütőt
előmelegítjük 180 fokra, a tepsit kibéleljük sütőpapírral.
2. Egy tálba
szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, sütőport, szódabikarbónát.
3. A
tojásokat a cukorral habosra keverjük, mehet hozzá a tejföl, az olaj, a
villával pépesített banán végül a száraz anyagok.
4. A masszát
a tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Tűpróbát végezzünk.
5. A krémhez
a mascarponét kikeverjük a porcukorral, a fahéjjal és a pépesített banánnal. A
krémet a kihűlt sütemény tetejére simítjuk, megszórjuk durvára vágott dióval.
6. Kockákra
vágva tálaljuk.
Címkék:
banán,
dió,
fahéj,
kevert tészta,
krémes süti,
mascarpone,
olaj,
tejföl
2014. augusztus 19., kedd
Hólabda
A hólabda nagyon finom és mutatós sütemény, de ritkán készítem, mert időigényes édesség.
Ha kész van az üres piskóta utána szaggatni kell, felvagdosni, majd
krémet főzni hozzá, töltögetni, kókuszba forgatni, végül csokival megkenni. Ez a hosszú munkafolyamat ne vegye el a kedveteket, ha van időtök és kedvetek készítsétek el bátran! :) Ha vendégeknek kínáljuk percek alatt el fogják tüntetni a tálcáról. :)
Hólabda
Hozzávalók:
Tészta:
6 db tojás
25 dkg porcukor
2 kiskanál kakópor
6 evőkanál víz
1 csomag sütőpor
20 dkg finomliszt
2 evőkanál olaj
25 dkg porcukor
2 kiskanál kakópor
6 evőkanál víz
1 csomag sütőpor
20 dkg finomliszt
2 evőkanál olaj
Krém:
5 dl tej
6 evőkanál rétesliszt
30 dkg vaj vagy margarin
30 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
pár csepp rum
6 evőkanál rétesliszt
30 dkg vaj vagy margarin
30 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
pár csepp rum
A tetejére:
tortabevonó
2 evőkanál napraforgó olaj
Az oldalára:
kókuszreszelék
Elkészítés:
A tésztához
a tojásokat szétválasztjuk. Sárgájukat a porcukorral, a kakaóporral és a vízzel
habosra felverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral összeforgatott lisztet, és az
olajat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal, nehogy
összetörjük az előzőekbe forgatjuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a
masszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal megsütjük.
Amíg sül a
tészta elkészítjük a krémet. A krémhez 2 dl hideg tejben csomómentesre keverjük
a lisztet. A többi tejet felforraljuk, a lisztes keveréket beleöntjük, kevergetve
sűrűre főzzük. Hűlni hagyjuk. A puha
vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, pár csepp rummal
ízesítjük. A vajas krémet a kihűlt, főzött krémmel összedolgozzuk.
Amikor a
piskóta kihűlt pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, hogy tésztakorongot kapjunk. A
piskótakorongokat kettévágjuk, a krémmel megkenjünk, majd a másik tésztát
ráillesztjük. A krémmel az oldalukat is körbekenjük, majd a kókuszreszelékben
meghempergetjük. Tetejére gőz fölött olvasztott csokoládéból és olajból
készített mázat teszünk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)