Áfonya, túró, joghurt. Külön-külön is imádom őket, de együtt még finomabb ízt hoznak létre. Az ötletet Gabriellától vettem, innen, de én kicsit átalakítottam a receptet. Nagy hőség idején ideális édesség, amely pikk-pakk elkészül, csak a hűtést kell kibírnunk. Bármilyen gyümölccsel elkészíthető. :)
Áfonyás-túrós alagút
Hozzávalók:
A zselatinos részhez:
15 dkg áfonya
2,5 dl víz
2 csapott evőkanál cukor
1 csomag tortazselé (Dr. Oetker, 12 g-os)
A túrókrémhez:
50 dkg túró
5 evőkanál cukor (ízlés szerint növelhető)
2 csomag vaníliás cukor
1 fél citrom reszelt héja
1 teáskanál frissen facsart citromlé
300 g joghurt
10 g zselatin
Aljához:
10 db Korpovit keksz
Elkészítés:
A
püspökkenyérformát kibéleljük folpackkal. Az áfonyát megmossuk, papírtörlővel
megtörölgetjük és a forma aljára rakosgatjuk. A tortazselét a csomagon leírtak
szerint elkészítjük, 8-10 percig hűlni hagyjuk, majd beleöntjük a formában
várakozó gyümölcsökre és betesszük a hűtőbe néhány percre.
A túrót, a porcukrot,
a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és levét összekeverjük. Az édes citromos
túróhoz hozzákeverjük a joghurtot. A zselatint beáztatjuk egy kevés vízbe,
hagyjuk megduzzadni, majd kicsi lángon meglangyosítjuk. A langyos zselatint
végül hozzákeverjük a túrós krémhez.
Kivesszük a
hűtőből a formát - addigra megdermedt a zselatin - rákenjük egyenletesen a
túrós-joghurtos krémet. A Korpovit kekszet rányomkodjuk a krémre,
betakarjuk az egészet a folpackkal és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap a
sütit kiborítjuk egy tálcára és szeletelve kínáljuk.