2019. augusztus 25., vasárnap

Chiapuding áfonyás joghurttal

Ahogy korábban írtam a chiapuding szuper édesség és rengeteg variációja létezik. Nemrég meggyes joghurttal készítettem, most áfonyással. Mindkét változat finom és jó szívvel ajánlom őket. :)


Chiapuding áfonyás joghurttal
Hozzávalók: (1 pohárhoz)
A chiapudinghoz:
2 dl tej
3 evőkanál chia mag
édesítő ízlés szerint (eritritet használtam)

Az áfonyás joghurthoz:
200 g görög joghurt
100 g áfonya
édesítő ízlés szerint  (eritritet használtam)

Díszítéshez:
néhány szem áfonya

Elkészítés:
A kimért tejbe belekeverjük az édesítőt és a chiamagot, majd alaposan elkeverjük és egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy a magok megduzzadjanak.

Másnap a megmosott áfonyát botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk az édesítőt majd alacsony lángon felfőzzük. Az áfonyaszószt összekeverjük a görög joghurttal.  A pohár aljára tesszük a chiapuding felét majd rákanalazzuk az áfonyás joghurt felét, majd rátesszük a maradék chiapudingot, végül az áfonyás joghurttal fejezzük be a rétegezést. Díszítésként néhány szem áfonyát teszünk a tetejére.


2019. augusztus 19., hétfő

Sárgadinnyés joghurttorta

A nyár a gyümölcsös joghurttorták szezonja, bár én minden időszakban készítem őket, mert nagy kedvenceim ezek a könnyed finomságok. Nemrég egy sárgadinnyés változatot készítettem diós-cukormentes piskótával. Miután elkészült a torta alig bírtam magammal és egy kicsit hamarabb felvágtam, mint kellett volna, ezért áll a olyan "részegesen" a tortaszelet az utolsó képen.  :) 



Sárgadinnyés joghurttorta
Hozzávalók: (18 cm-es tortaformához)
A piskótához:
2 tojás
2 evőkanál eritrit
2 evőkanál dió
1 kiskanál útifűmaghéj

A sárgadinnyés joghurtkrémhez:
400 g görög joghurt
200 g sárgadinnye pürésítve
100 g sárgadinnye darabolva
édesítő ízlés szerint
20 g zselatin

Díszítéshez:
1 kis szelet sárgadinnye

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgákat az eritrittel habosra keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény tojáshabot. Ezután hozzáadjuk a diót és az útifűmaghéjat, majd laza mozdulatokkal belekeverjük. Egy 18 cm-es tortaformát sütőpapírral kibéleljük majd a diós piskótamasszát egy spatulával egyenletesen belesimítjuk. A piskótát előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

A görög joghurtot az eritrittel kikeverjük, majd hozzáöntjük a sárgadinnye pürét és az egészet összekeverjük. Ezután a krémbe belekeverjük a sárgadinnyedarabkákat is.  A zselatinra kevés vizet öntünk, hagyjuk megduzzadni. Ezt követően a zselatint kis lángon meglangyosítjuk, majd belekeverjük a sárgadinnyés joghurtba. A kihűlt piskótára ráöntjük a sárgadinnyés joghurtkémet és néhány órára hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor a tetejét egy kis szelet sárgadinnyével díszítjük. 






2019. augusztus 14., szerda

Áfonyás mascarponetorta eperzselével - 5. blogszülinap

Közhelyként hangozhat, de rohan az idő. Pontosan öt évvel ezelőtt indítottam útjára a blogomat. Azóta változó aktivitással tettem közé az általam kitalált illetve kipróbált sütirecepteket. Mindenkinek köszönöm a pozitív visszajelzéseket, mindegyik nagy örömet jelentett számomra. A blog 5. szülinapjának örömére fogadjátok szeretettel ezt a a krémes, könnyed, áfonyás tortát. Saját kreáció, szuper a krémje. Rengeteg megvalósítandó ötletem van még, bízom benne, hogy a jövőben is lesz időm, lelkesedésem sütni és ezek eredményét Veletek is megosztani.



Áfonyás mascarponetorta eperzselével
Hozzávalók: (18 cm-es formához)
A piskótához:
2 tojás
2 evőkanál eritrit
2 evőkanál dió
1 evőkanál kakaó

A mascarponés krémhez:
250 g mascarpone
150 g görög joghurt
200 g áfonya
édesítő ízlés szerint
8 g zselatin

A tetejére:
1 marék áfonya

Az eperzseléhez:
1,5 dl hígított eperszörp
6 g színtelen tortazselé (Dr. Oetker)

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájákat az eritrittel habosra keverjük. A fehérjéket habbá verjük majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojássárgás részhez. A diót és a kakaót összekeverjük, majd azt is belekeverjük. A masszát egy sütőpapírral kibélelt 18 cm-es tortaformába simítjuk, előmelegített sütő toljuk és a piskótát tűpróbáig sütjük.

A mascarponét a görög joghurttal és az édesítővel simára keverjük. Az áfonyát botmixerrel pürésítjük, majd alacsony lángon felfőzzük. Az áfonyaszószt hozzákeverjük a joghurtos mascaponéhoz. A zselatinra kevés vizet öntünk, hagyjuk, hogy megduzzadjon. Ezután alacsony gázlángon meglangyosítjuk. Az áfonyás krémből 2 kanállal a langyos zselatinhoz adunk, majd a keveréket hozzáadjuk a többi krémhez és jól elkeverjük benne.  Az áfonyás mascarponekrémet a kihűlt piskótára simítjuk és 15 percre hűtőbe tesszük, hogy egy kicsit megdermedjen a krém. 

Miután kivettük a hűtőből a tortát a tetejére áfonyát teszünk. A hígított eperszörpöt elkeverjük a színtelen tortazselével és folytonos keveréssel a forrástól számítva 1 percig főzzük. A zselét hagyjuk egy kicsit sűrűsödni, majd a áfonyaszemekkel borított torta tetejére csurgatjuk. A tortát néhány órára hűtőbe tesszük dermedni.




2019. augusztus 7., szerda

Őszibarackos diós torta epres krémmel

Július közepén volt az öcsém névnapja, azt kérte, hogy erre az alkalomra eper és dió felhasználásával készüljön a torta. Hát ezt találtam ki neki. Az ünnepelt meg volt elégedve az alkotással. :)



Őszibarackos diós torta epres krémmel
Hozzávalók: (20 cm-es tortaformához)
A diós kevert tésztához:
10 dkg őrölt dió
10 dkg finomliszt
1,5 dl tej
0,5 cs. sütőpor
90 dkg cukor
egy csipet só
1 tojás
8 dkg vaj

2 őszibarack

Az epres krémhez:
200 g eper
250 g mascarpone
100 g görög joghurt
3 evőkanál cukor
6 g zselatin

Díszítéshez:
felezett őszibarack

Elkészítés:
A tojást alaposan kikeverjük a cukorral. A sót, a puha vajat hozzáadjuk a cukros tojáshoz és  robotgéppel tovább habosítjuk, majd a tejet is beleöntjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a dióval, majd hozzáadjuk a tojásos részhez és alaposan összekeverjük. A tésztát kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk. Az őszibarackokat megpucoljuk és apró darabokra vágjuk. A gyümölcsdarabokákat rárakosgatjuk a diós tészta tetejére. A tortát előmelegített sütőbe toljuk és kb. 20-25 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát!
Az epret összeturmixoljuk és kikeverjük a mascarponéval. Az epres mascarponéhoz hozzáadjuk a görög joghurtot, a cukrot és összekeverjük az egészet. A zselatinra kevés vizet öntünk, hagyjuk, hogy egy kicsit megduzzadjon.  Ezután alacsony gázlángon meglangyosítjuk. A felmelegített zselatinban elkeverünk egy keveset az epres krémből, majd belekeverjük a többi krémbe. A kihűlt őszibarackos diós tésztára ráöntjük az epres krémet és a tortát hűtőbe tesszük dermedni. Dermedés után a torta tetejét felezett őszibarackkal díszítjük.




2019. augusztus 2., péntek

Áfonyás joghurtos pohárdesszert

Nem nagy ördöngösség ez az áfonyás pohárdesszert, mégis nagyon finom. :)


Áfonyás joghurtos pohárdesszert
Hozzávalók:
néhány piskótakocka (vagy babapiskóta)
200 g görög joghurt
édesítő ízlés szerint
10 dkg áfonya + néhány szem díszítésnek

Elkészítés:
A görög joghurtot kikavarjuk az édesítőszerrel. Az áfonyát botmixer segítségével pürésítjük, majd alacsony gázlángra tesszük és felfőzzük, közben kavargatjuk.
A pohár aljára görög joghurtot teszünk, majd rákanalazzuk az áfonyaszószt. Ezután rászórjuk a piskótakockákat, végül görög joghurttal zárjuk a rétegzést.  A tetejét áfonyával díszítjük. Jól behűtjük.


2019. július 29., hétfő

Joghurtos pite piros gyümölcsökkel

Nyáron igazán könnyű gyümölcsös pitéket készíteni, hiszen tobzódunk a finomabbnál finomabb gyümölcsökben. Én minden gyümölcsöt imádok, igyekszem minél többet fogyasztani belőlük. Ebbe a joghurtos pitébe piros gyümölcsök kerültek, de sárga vagy kék színűekkel is isteni lesz. :)



Joghurtos pite piros gyümölcsökkel
Hozzávalók:
A tésztához:
175 g liszt (egy része teljes kiőrlésű)
75 g vaj
25 g eritrit
1 tojás

A töltelékhez:
400 g natúr görög joghurt
3 evőkanál édesítő
1 kiskanál vanília aroma
2 tojás
2 evőkanál útifűmaghéj (keményítővel helyettesíthető)
2 marék piros gyümölcs (magozott meggy, eper, ribizli)

Elkészítés:
A kimért lisztet összekeverjük az eritrittel majd a vajjal elmorzsoljuk.  Hozzáadjuk a tojást és kézzel összegyúrjuk a tésztát. Gombóccá formáljuk és folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a natúr görög joghurtot elkeverjük az édesítővel és a vanília aromával. Ezután hozzáadjuk a tojást és az útifűmaghéjat, a legvégén pedig beleforgatjuk a megmosott piros gyümölcsöket.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk és a piteforma alját, oldalát kibéleljük vele. Villával megszurkáljuk és  180 fokos, előmelegített sütőben tesszük. A pitét 12-15 percig vakon sütjük. Az elősütött pitére ráöntjük a joghurtos-gyümölcsös krémet és visszatoljuk a sütőbe. Körülbelül 20-25 percig sütjük, akkor vesszük ki amikor a formát megrázogatva már nem remegős a krém.