2019. június 14., péntek

Chia puding meggyes joghurttal

Egyik kedvenc reggelim a chia puding. Nemcsak egészséges, hanem finom is és nem utolsósorban végtelen egyszerű elkészíteni. A chia puding sokféle módon tálalható, én nemrég friss meggy felhasználásával készült joghurttal rétegeztem. Csodás, kalóriaszegény édesség született. :)



Chia puding meggyes joghurttal
Hozzávalók: (2 pohárhoz)
Chia pudinghoz:
3 dl tej
2 evőkanál eritrit
3 evőkanál chia mag

A meggyes joghurthoz:
180 g natúr joghurt
100 g magozott meggy
3 evőkanál eritrit

Díszítéshez:
néhány szem meggy


Elkészítés:
A tejet kimérjük és belekeverjük az eritritet. Az édes tejbe beleszórjuk a chiamagot, alaposan elkeverjük és egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy a magok megduzzadjanak.

Másnap a kimagozott meggyet botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk az eritritet majd összekeverjük a natúr joghurttal. Egy pohár aljára teszünk két kanál meggyes joghurtot, majd rákanalazunk chia puding felét, majd ismét 2 kanál meggyes joghurt következik. Díszítésként meggyet teszünk a tetejére. A másik pohárral is így járunk el.


2019. június 5., szerda

Áfonyás sajttorta

Nagy rajongója vagyok a sajttortának, a krémje a legfinomabb. Most vasárnap ezt az áfonyás változatot készítettem.  Isteni finom lett! :)



Áfonyás sajttorta
Hozzávalók:
A kekszalaphoz:
100 g darált korpovit keksz
30 g darált eritrit
50 g vaj

A krémhez:
250 g mascarpone
150 g joghurt
1 tojás
50 g eritrit

2 marék áfonya

Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a darált kekszet és az eritritet. Hozzáadjuk a vajat majd összegyúrjuk. A kekszalapot kivajazott 18 cm-es tortaformába nyomkodjuk.  A tésztát 10 percig elősütjük.
A mascarponét összekeverjük a joghurttal és az eritrittel. Ezt követően hozzáadjuk az egész tojást majd jól elkeverjük. Ráöntjük a krémet a kissé elősütött meleg kekszalapra, a tetejére pedig rászórjuk az áfonyát.
Ezután újra betesszük a sütőbe és kb.  kb 30-35 perc alatt megsütjük. Ha megsült, megvárjuk, amíg kihűl és fogyaszthatjuk.



2019. május 30., csütörtök

Kakaós túrós szelet

Ha szeretitek a gyors, egyszerű sütiket, akkor ez Nektek való! Ez a túrós süti vendégvárónak vagy ebéd utáni desszertnek is szuper! :)


Kakaós túrós szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg vaj
8 dkg cukor
2 tojás
1 tasak vaníliás cukor
15 dkg liszt
fél tasak sütőpor
2 evőkanál kakaópor
1 dl tej

A túrós krémhez:
450 g túró
150 g tejföl
1 tasak vaníliás cukor
3-4 kanál  porcukor (ízlés szerint)

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgájához hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, és elektromos habverővel habosra verjük, majd hozzáadjuk a vajat és tovább habosítjuk. Ezután beleöntjük a tejet. A lisztet, a kakaóport és a sütőport elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojásos-vajas részhez és egynemű masszává keverjük. A kakaós tésztába óvatosan beleforgatjuk a kemény tojáshabot. A püspökkenyérformát kivajazzuk és kilisztezzük, majd a kakaós tésztát beleöntjük és elegyengetjük a formában. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. 

A túrót a cukorral, a vaníliás cukorral és a tejföllel krémesre keverjük. Amikor kihűlt a kakaós tészta hosszában kettévágjuk. Az alsó tésztalapra rákenjük a túrókrém felét, majd ráfektetjük a másik tésztalapot és a maradék krémmel bevonjuk a tetejét. Egy órára hűtőbe tesszük, majd szeleteljük. 


2019. május 8., szerda

Pudingos-joghurtos kocka

Kráter süti ihlette alkotásom. A kakaós kevert tésztába vaníliás puding van szaggatva, a tetejét pedig édes joghurtréteg borítja. Finom édes sütemény, amely egyszerű, könnyen elkészíthető és olcsó is. :)






Pudingos-joghurtos kocka
Hozzávalók:
A kevert tésztához:
2 tojás
10 dkg cukor
8 dkg vaj
1 dl tej
18 dkg liszt
1 teáskanál fahéj
2 evőkanál kakaópor
fél csomag sütőpor

A vaníliapudinghoz:
1 tasak vaníliás pudingpor
4 evőkanál cukor
4 dl tej

A joghurtos réteghez:
600 g görög joghurt
80 g porcukor
2 tasak vaníliás cukor
20 g zselatin

Elkészítés:
Egy tálban a lisztet, a fahéjat, a kakaóport és a sütőport összekeverjük. Az egész tojásokat a cukorral robotgép segítségével habosra keverjük. Hozzáadjuk a vajat és azzal tovább habosítjuk. Ezt követően hozzáöntjük a tejet és a kakaós-sütőporos lisztet és az egészet egyneművé tésztává keverjük.

A tésztát kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük. Ezután elkészítjük a vaníliáspudingot.

A pudingport egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, majd 2 dl tejjel kikeverjük. Ezután a maradék tejet felforraljuk. A cukorral és a pudingporral kikevert tejhez lassan adagolva hozzáadjuk a forró tejet és 2 perc alatt sűrű pudinggá főzzük.

A langyosra hűlt pudingot kávéskanállal a kakaós tészta tetejére szaggatjuk. A tepsit előmelegített sütőbe toljuk, és a süteményt 25-30 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)

A joghurtot, a vaníliás cukrot és a porcukrot simára keverjük. A zselatint egy kis lábasba szórjuk, ráöntünk annyi vizet, hogy ellepje és hagyjuk, hogy megduzzadjon. Ezt követően a zselatint kis lángon meglangyosítjuk, majd belekeverjük a joghurtba. Az így elkészült joghurtot a kihűlt sütire önjük, majd betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen a puding és a joghurt. Kockára vágva kínáljuk. 




2019. május 2., csütörtök

Zabpelyhes-kókuszos-barackos keksz

A zabpelyhes keksz kiváló energiaforrás. A bolti száraz, túlédesített kekszek helyett érdemes nekiállni házilag gyártani, mert sokkal jobb lesz a saját változatunk, ráadásul sokféleképpen variálható. Ez a változat kókusszal, aszalt sárgabarackkal és eritrittel készült. Mindenkinek ajánlom ezt a cukormentes kekszet, amely csodás ropogtatnivaló uzsonna időben vagy kirándulások alkalmával. :)



Zabpelyhes-kókuszos-barackos keksz
Hozzávalók:
200 g liszt (nálam diabestar csökkentett szénhidráttartalmú liszt)
50 g kókuszreszelék
100 g zabpehely
csipet só
120 g eritrit
1 tojás
200 g vaj
1 teáskanál  sütőpor
1 teáskanál fahéj
50 g felaprított aszalt sárgabarack

Elkészítés:
A lisztet, a kókuszreszeléket,  zabpelyhet, a sütőport, a fahéjat, a csipet sót és a cukrot egy tálba mérjük, majd hozzáadjuk a vajat és elmorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a tojást valamint a felaprított sárgabarackot és összegyúrjuk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a kekszeket. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.



2019. április 26., péntek

Kakaós kuglóf kávés mascarponekrémmel

Nemrég megosztottam Veletek ennek a márványos kuglófnak a receptjét, amely isteni finom és gyerekjáték elkészíteni. Nekünk annyira ízlett, hogy megsütöttem újra, most teljesen kakaósan nagyobb formában. A tészta mennyiségét dupláztam, majd a kisült és kihűlt kuglófot kettévágtam és kávés mascarponekrémmel töltöttem meg, a tetejét pedig csokimázzal vontam be. Csodás lett!! :)



Kakaós kuglóf kávés mascarponekrémmel
Hozzávalók:
A kakaós tésztához:
4 tojás
20 dkg cukor
1 dl tej
1 dl olaj
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
4 evőkanál kakaópor

A kávés mascarponekrémhez:
25 dkg mascarpone
5 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
1 evőkanál instant kávé
2 evőkanál forró víz

A tetejére díszíteni:
80 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A kakaót, a lisztet és a sütőport összekeverjük. Egy nagy tálban a tojássárgát a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, az olajat és a kakaós-sütőporos lisztet. Ezután a tésztába óvatosan nagy mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérjehabot. A kakaós  masszát beleöntjük a kivajazott, kilisztezett kuglófformába és előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük. Tűpróba! Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk egy tányérra.
A krémhez az instant kávét feloldjuk 2 evőkanál forró vízben. A mascarponét a porcukorral habosra verjük, majd hozzákeverjük a kávét.  A kihűlt kuglófot kettévágjuk. Az alsó kuglóflapra rákenjük  a finom kávés krémet, majd rátesszük a felső lapot. Az étcsokoládét gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük az olajat, majd a csokimázat a kuglóf tetejére öntjük. A töltött kuglófot kicsi időre hűtőbe tesszük dermedni, majd szeletelhetjük és fogyaszthatjuk.