2018. február 11., vasárnap

Mézes-meggyes sütemény (egyszerű)

Igaz, a meggynek nem most van szezonja, de ha valami egyszerű, gyorsan elkészíthető és finom süteményre vágyunk, akkor a kevert süti mirelit meggyel mindig jó választás. Én most mézzel és mézeskalács fűszerkeverékkel tettem különlegesebbé. Délutáni teához ideális. :)

Mézes meggyes sütemény
Hozzávalók:
30 dkg liszt
fél csomag sütőpor
4 tojás
10 dkg vaj
2 dl joghurt
15 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 evőkanál méz
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
50 dkg meggy

Elkészítés:
Átszitáljuk a lisztet és összekeverjük a sütőporral és a mézeskalács fűszerkeverékkel. A cukrot, a vaníliás cukrot, habosra keverjük a tojásokkal, majd hozzáadjuk a mézet, a vajat és azokkal együtt tovább keverjük. Ezután a joghurtot is beledolgozzuk. A tojásos-mézes-joghurtos masszához fokozatosan hozzákeverjük a sütőporos-mézeskalácsfűszeres lisztet és homogén masszává dolgozzuk. 
Egy sütőtepsit kizsírozunk, kilisztezünk, majd belesimítjuk a masszát és a tetejét sűrűn kirakjuk meggyel. 
A süteményt előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a süti. Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockára vágjuk. (Tálaláskor megszórható porcukorral, nálam ez elmaradt.)


2018. február 6., kedd

Ananászos túrókocka

Vasárnap a konyhában pakolva találtam egy doboz ananászkonzervet, amely már elég régóta a polcon pihent. Úgy döntöttem, hogy ideje lesz felhasználni, s mi mást csinálhattam volna vele, mint egy finom süteményt. Eszembe jutott, hogy régen nagyon sokszor sütöttem ezt a szuper túrós süteményt ananásszal. Egyszerű, de nagyon finom. A vasárnapi ebéd után nagyon jól tud esni.  :)


Ananászos túrókocka
Hozzávalók:
A kakaós piskótához:
3 tojás
100 g liszt
100 g cukor (nálam most csak 80 g volt, annak a fele is eritrit volt)
6 evőkanál víz
3 evőkanál olaj
2 evőkanál jó minőségű holland kakaópor
fél tasak sütőpor

A túrókrémhez:
50 dkg túró
3 evőkanál tejföl
2 tasak vaníliás cukor
60-80 dkg cukor (nálam eritrit volt)

A tetejére:
1 doboz ananászkonzerv 
1 tasak színtelen tortazselé
kevés víz

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vizet, az olajat, majd elkeverjük az egészet. A kakaóport, a lisztet és a sütőport összeszitáljuk és beledolgozzuk a tojássárgájás részbe. Végül óvatosan  a tojások felvert habját is beleforgatjuk. Kivajazott tepsibe öntjük és 20-25 percig sütjük. Tűpróba!

Elkészítjük a túrós krémet. A túróhoz hozzáadjuk a kétféle cukort és a tejfölt, majd botmixerrel krémesre keverjük. Ezután az elkészült krémet a kihűlt piskótára kenjük. A túróréteget sűrűn  kirakjuk ananászdarabkákkal. A tetejére a konzervben lévő ananászlé felhasználásával zselét készítünk. A színtelen tortazselét felöntjük az ananászlével, kipótoljuk egy kevés vízzel, hogy 3 dl legyen a folyadék. A tortazselét folytonos keverés közben lassú tűzön forrástól számítva 1 percig főzzük. A zselét pár percig állni hagyjuk, majd amikor már az állaga kezd sűrűsödni, akkor a sütemény közepétől indulva az túrós-ananászos felületre csurgatjuk.  A süteményt pár órára hűtőbe helyezzük, majd kockákra vágjuk.






2018. január 31., szerda

Diós hókifli

Igencsak el vagyok maradva ezzel a bejegyzéssel, hiszen a hókifli tipikus karácsonyi aprósütemény. Igazából annyira imádnivaló süti, hogy bármikor szívesen eszegetném ezeket a porhanyós kifliket. Már az idejét sem tudom mikor sütöttem, nemrég leltem rá a képekre. A recept Horváth Ilonától származik.



Diós hókifli 
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
20 dkg vaj/margarin
10 dkg porcukor (én csak 5 dkg tettem bele)
10 dkg dió

Forgatáshoz:
vaníliás porcukor

Elkészítés:
Először a lisztet összekeverjük a dióval, a porcukorral majd hozzágyúrjuk a vajat. Ha összeállt a tészta, akkor 1 órára hűtőbe tesszük pihenni. 
A pihentetést követően a tésztából ceruzavastagságú rudakat sodrunk, amiket 5 cm hosszúságúra darabolunk és kifliket formálunk belőlük. 
A sütőpapírra sorakoztatjuk őket, majd előmelegített sütőben közepes tűznél megsütjük. Akkor lesz jó, ha a kiflilábak már pirulnak. (8-10 perc)
Ha kivettük őket a sütőből, akkor még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk a kifliket és egy tálba halmozzuk őket.



2018. január 25., csütörtök

Túrós sütemény

Nemrég találtam meg ennek a túrós sütinek a képeit a gépemen. Ez még tavaly készült. Egyszerű kevert tészta az alapja, amire csak rá kell önteni a túrós krémet és már mehet is a sütőbe. Finom gyors túrós süti! :)

Túrós sütemény
Hozzávalók:
A tésztához:
125 g vaj
125 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
0,5 dl tej
250 g liszt
fél csomag sütőpor

A túrós krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
300 ml tej
5 evőkanál cukor
250 g túró
1 evőkanál gríz
2 tojásfehérje
2 marék mazsola

Elkészítés:
Robotgép segítségével a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tojásokat egyesével hozzáadva tovább verjük. Ha már jó habos, akkor beleöntjük a tejet.  A  lisztet és a sütőport összekeverjük és beleszitáljuk a tojásos részbe. A tésztát egy kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk.
A vaníliás pudingport 2 evőkanál cukorral és 300 ml tejjel megfőzzük és kihűtjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk.
A túrót, a kihűlt pudingot, a 3 evőkanál cukrot összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A végén a grízt és a mazsolát is beleszórjuk. A túrókrémet a kevert tészta tetejére öntjük és előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük. Tűpróbát végezzünk!





2018. január 20., szombat

Amarántos kakaós keksz

Ha szeretitek a kakaós finomságokat, akkor nem is lehetne jobb választás egy finom keksznél. Ebben egészséges zabpehely és puffasztott amaránt is van.  Ezt a ropogtatanivalót még tavaly sütöttem, de csak most jutottam oda, hogy megosszam Veletek. Ha tetszik, próbáljátok ki! :)


Amarántos kakaós keksz
Hozzávalók:
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g zabpehely
100 g puffasztott amaránt
200 g vaj
100 g porcukor (vagy Xilit)
1 evőkanál kakaó
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál sütőpor
1 tojás

Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk, a porcukrot, a kakaót, a fahéjat, a sütőport, a puffasztott amarántot és a zabpelyhet belekeverjük. A vajat kisebb kockákra vágjuk és elmorzsoljuk a liszttel. Ezt követően hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk a tésztát. Ha nem állna össze, adjunk hozzá egy pici tejet vagy tejfölt. Az így kapott tésztát fóliába tekerjük és 1 órára hűtőbe tesszük pihenni. A hűtőből kivéve a tésztát kinyújtjuk és korongokat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.


2018. január 16., kedd

Sajtos rudak

Szilveszterre készültek ezek a sajtos rudak. Bármilyen alkalomra szuper, mert tényleg nagyon finom és alig lehet abbahagyni az evését. :)



Sajtos rudak
Hozzávalók:
A tésztához:
45 dkg liszt (25 dkg finomliszt és 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt)
20 dkg zsír
1 csapott evőkanál só
kb. 10 dkg tejföl

Tetejére:
1 tojás kenni
15 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
A lisztet és a sót egy tálba tesszük, összekeverjük, majd a zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadunk  annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta.  A tésztát folpackba csomagoljuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és rudakra vágjuk.  A rudak tetejét lekenjük tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.