2017. december 14., csütörtök

Túrós-mákos kocka goji bogyóval

Nagyon régen, kb. 3-4 éve készítettem először ezt a sütit, akkor még nem vezettem blogot. A mák-túró páros nagyon elnyerte az ízlésemet, ezért úgy döntöttem az idei adventi időszakban újból elkészítem. Én most goji bogyót tettem a túrókrémbe, de elhagyható illetve mazsolával is helyettesíthető. Nagyon finom süti, a karácsonyi asztalra is ideális. Próbáljátok ki! :)

Túrós-mákos kocka goji bogyóval
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt (5 dkg teljes kiőrlésű)
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg vaj/margarin
1 dkg élesztő
pici só
0,5 dl tej
1 evőkanál kristálycukor
1 tojássárgája
pici tejföl, ha szükséges

A máktöltelékhez:
25 dkg darált mák
14 dkg porcukor
pici őrölt fahéj
1,5 dl tej
6 dkg vaj/margarin

A túrótöltelékhez:
50 dkg tehéntúró
12 dkg porcukor
2 tojás szétválasztva + 1 fehérje (ami kimaradt a tésztából)
3 evőkanál tejföl
5 dkg goji bogyó
1 evőkanál citromhéj
2 evőkanál citromlé
1 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés:
A langyos tejben elkeverjük a kristálycukrot, majd beletördeljük az élesztőt, és felfuttatjuk.  Egy mély tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és a vaníliás cukrot, majd mindezekkel elmorzsoljuk a margarint. Beleöntjük a felfutott élesztős tejet, ráütjük a tojássárgáját, és jól kigyúrt cipót készítünk.  

Ezután elkészítjük a máktölteléket: a margarint felolvasztjuk a tejben, s amikor forrni kezd a keverék, beleöntjük a porcukorral kevert mákot. Folyamatosan kevergetve két percig főzzük, majd félretesszük hűlni.

Elkészítjük a túrókrémet. A túrót a krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgákat, a citromhéjat és -levet, a tejfölt és a pudingport, s jól elkeverjük.  A krémbe belekeverjük a goji bogyót. A 2+1 tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a túrókrémbe forgatjuk. 

A tésztát kinyútjuk, és beletesszük a tepsibe, majd villával megszurkáljuk.  Ezután a máktölteléket a tésztára halmozzuk és egyenletesre nyomkodjuk. A túrókrémet ráöntjük a mákra, s szétterítjük.
A 180 fokra előmelegített sütő középső rácsán kb. 50 percig sütjük.  Akkor lesz jó, ha a túrókrém megszilárdult, a talpa pedig szép barna. Ha megsült, a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd utána szeletelhetjük.






2017. december 10., vasárnap

Kókuszkrémes torta

Egy olyan kókuszos finomságot hoztam, aminek a krémjében kókusztej van. A recept eredetijét az egyik Nők Lapja Konyhában láttam. Állagában a sajttortához hasonlít, érdemes kipróbálni, mert nagyon finom. :)


Kókuszkrémes torta
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 kiskanál sütőpor
10 dkg vaj
6 dkg porcukor
egy csipet só
1 tojás sárgája
 
A krémhez:
2 tojás
200 ml kókusztej
25 dkg mascarpone
10 dkg cukor (ízlés szerint lehet több v. kevesebb)
1 tasak vaníliás cukor
1 csomag kókuszos pudingpor

Elkészítés:
A lisztet, a kakaóport, a sütőport, a csipet sót és a cukrot egy nagy tálban összekeverjük, majd összemorzsoljuk a hideg vajjal. Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját és omlós tésztát gyúrunk belőle. (Ha esetleg nem állna össze, adjunk hozzá egy pici tejfölt.)  A tésztát 20 percre hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a mascarponét a kókusztejjel, a cukorral és a vaníliás cukorral simára kikeverjük. Hozzáadjuk a két egész tojást, majd a kókuszos pudingport.
Egy 22 cm-es tortaformát kivajazunk, kilisztezünk.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és kibéleljük vele a tortaformát úgy, hogy az oldalára is kerüljön a tésztából. Előmelegített sütőben 10-12 percig elősütjük. Majd az elősütött tésztára ráöntjük a tölteléket és visszatesszük a sütőbe és sütjük további 40-50 percig. Hagyjuk kihűlni és úgy szeleteljük.




2017. december 6., szerda

Almás-datolyás túrókocka

A túró remekül illeszkedik bármilyen gyümölccsel, aszalvánnyal. Most almával és datolyával párosítottam. Igazi téli sütemény, amely örömet okoz az egész családnak.  :)


Almás-datolyás túrókocka
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű)
10 dkg vaj
8 dkg cukor
egy csipet só
1 tojás sárgája
1 kiskanál sütőpor

Az almás-datolyás rátéthez:
50 dkg túró
150 g joghurt (1 kis doboz)
cukor ízlés szerint
1 tasak vaníliás cukor
2 egész tojás + 1 tojásfehérje
3 evőkanál keményítő
100 g datolya
2 darab alma

 Elkészítés:
A vajat a liszttel összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a sütőport és az egy tojás sárgáját. Az egészet összegyúrjuk, hogy egynemű tésztát kapjunk.
A tésztát lisztezett felületre tesszük, tepsi méretűre nyújtjuk, majd a kizsírozott, kilisztezett tepsibe helyezzük.
A datolyát kimagozzuk és apróbb darabokra vágjuk. Az almát meghámozzuk és azt is apró kockára vágjuk. A datolyát és almát rászórjuk a tésztára.
A túrót egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a joghurtot, a cukrot, a vaníliás cukrot és a két egész tojás sárgáját. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd hozzáforgatjuk a túrós krémhez. A keményítőt belekeverjük a túrós krémbe, majd egyenletesen eloszlassuk az alma és a datolya tetején. A süteményt előmelegített sütőben sütjük, amíg a túrós rész megszilárdul. (A sütési idő kb. 45-50 perc.) Hagyjuk a formában kihűlni, kockára szeletelve tálaljuk.


2017. november 29., szerda

Könnyed sajttorta diódarabokkal

Eredetileg túrós sütit akartam csinálni, de miután kiöntöttem egy tálba a túrót, észrevettem,  hogy megsavanyodott. Ezután szétnéztem a hűtőbe, az ott talált alapanyagokból született ez a sajttorta, amely nagyon-nagyon finom lett.  A tészta omlós, a krém könnyed, a diódarabok pedig finoman roppannak.



Könnyed sajttorta diódarabokkal
Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg zabpehelyliszt
5 dkg cukor
1 kávéskanál sütőpor
5 dkg vaj
1 tojás

A krémhez:
250 g mascarpone
400 g görög joghurt
2 tojás
3 evőkanál keményítő
10 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
2 marék dió nagyobb darabokra vágva

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy nagy tálba kimérjük és összegyúrjuk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd  22 cm-es tortaformába igazítjuk.  A tésztát 10 percig elősütjük.
A mascarponét összekeverjük a joghurttal, a cukorral, a vaníliás cukorral. Ezt követően hozzáadjuk az egész tojásokat, majd a keményítőt is belekeverjük. Ráöntjük a krémet a kissé elősütött tésztára, a tetejét pedig megszórjuk nagyobb darabokra vágott dióval.  
Ezután újra betesszük a sütőbe és kb.  kb 40-45 perc alatt megsütjük. Ha megsült, megvárjuk, amíg kihűl és fogyaszthatjuk.






2017. november 21., kedd

Almás-mákos süti tökmagliszttel

Egy kevert reformsüteménnyel érkeztem, amely zöld, almás és mákos is egyszerre. Egyszerű elkészíteni és nem igényel sok időt. A receptet nem én kísérleteztem ki, itt találtam. Tény, hogy a színe kicsit szokatlan, de alakbarát és nagyon finom süti.

Almás-mákos süti tökmagliszttel
Hozzávalók:
A kevert tésztához:
4 tojás
18 dkg xilit
15 dkg liszt
13 dkg tökmagliszt
6 evőkanál olaj
1 kiskanál fahéj
3 dkg darálatlan szemes mák
1 kiskanál szódabikarbóna
A tetejére:
2 alma kockára vágva 


Elkészítés:
Az almát megpucoljuk és kockákra vágjuk.
A tojásokat az eritrittel habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat, a kétféle lisztet, a fahéjat, a mákot és szódabikarbónát.  Az egészet összekeverjük, amíg egynemű masszát kapunk, végül beleforgatjuk az almakockákat. A masszát egy kizsírozott tepsibe öntjük és 180 fokon tűpróbáig sütjük, majd hagyjuk hűlni.


2017. november 16., csütörtök

Mákos-répás süti

Egy remek mákos sütirecepttel érkeztem, ami nem igényel hosszas előkészületet, az összeállítása pedig csak attól függ, milyen gyorsan tudunk répát reszelni. Rohanós hétköznapokra kiváló finomság, próbáljátok ki!  :)

Mákos-répás süti
Hozzávalók: (20x10-es püspökkenyérformához)
10 dkg őrölt mák
10 dkg reszelt répa
3 tojás
3 evőkanál olaj
10 dkg cukor
csipet só
fél cs. sütőpor
10 dkg liszt

Elkészítés:
A répát lereszeljük. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a sót és összekeverjük az olajjal meg a reszelt répával. A lisztet, az őrölt mákot, a sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk a répás részhez. A tésztát sütőpapírral bélelt 20x10-es püspökkenyérformába öntjük és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. (nagyjából 30-35 perc)