Ezen a hétvégén nem sütöttem semmit. Tegnap gyönyörű idő volt, kirándulni voltunk a Pilisben, megmásztuk a Rám-szakadékot. Csodás természeti környezetben túráztunk, vadregényes táj, meredek sziklafalak, mesés vízesés, üde zöld fák, hegyi levegő, nagyon élveztem, mindenkinek ajánlom, aki izgalmas, mászós kirándulást tervez. Na, de nem jöttem süti nélkül! Egy klasszikus sütit hoztam, ami pár hozzávalóból gyorsan elkészül és ellenállhatatlanul finom. Igen, a piskótatekercsről van szó. Házi tojásból házi baracklekvárral készült, apukám kérésére, mert neki nagy kedvence. De nem csak ő, hanem az egész család imádja. Készítsétek el Ti is! :)
Piskótatekercs
Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás (házi)
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
Töltelék:
házi sárgabarcklekvár
A tetejére:
vaníliás porcukor
Elkészítés:
A tojásokat
kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral
habosra keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habot. Ezután rászitáljuk
a lisztet, majd laza mozdulatokkal belekeverjük. Egy gáztepsit
sütőpapírral kibélelünk, majd a masszát egy spatulával egyenletesen rásimítjuk
és előmelegített, 180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)
A
piskótát a sütőből kivéve pár percig hűlni hagyjuk, majd konyharuhára
borítjuk. Lehúzzuk róla a sütőpapírt, és feltekerjük a piskótát (így
hagyjuk kihűlni).
Ha kihűlt
kitekerjük, megkenjük házi sárgabaracklekvárral, és felcsavarjuk.
2-3
órára hidegre tesszük. Vaníliás porcukorral meghintjük, szeletekre vágva
tálaljuk.