2015 karácsonyán nálunk most nem voltak sütihegyek. Sütöttem aprósüteményeket, zserbót és diós bejglit. Az aprósütemények közül a népszerűségi lista első helyezettjei ezek a mákos gyűrűk lettek. Ez a „nem lehet abbahagyni, na jó, még egy utolsó darabot” típusú süti. A tésztájában zsír van, amitől igazán omlós és finom lesz. :) A receptet Fűszermánia blogján találtam, nagyon köszönöm.
Mákos gyűrűk
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
15 dkg hideg házi sertészsír
csipetnyi só
3-4 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
15 dkg darált mák
6 evőkanál kristálycukor
½ citrom lereszelt héja
½ dl forró tej
A forgatáshoz:
kb. 15 dkg porcukor
Elkészítés:
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és elmorzsoljuk a zsírral, majd hozzákeverjük a tejfölt. A hozzávalókat összegyúrjuk egy tésztacipóvá és egy éjszakára betesszük pihenni a hűtőbe.
Másnap sütés előtt egy negyed órával elővesszük a tésztát, hogy könnyebb legyen nyújtani.
A töltelékhez a darált mákot összekeverjük a cukorral és a citromhéjjal, majd csepegtetve ráöntjük a forró tejet és elkeverjük, hogy összeálljanak a mákszemek. (Vigyázzunk, hogy ne legyen lucskos a máktöltelék!)
A cipót lisztezett felületen 2,5 mm vastagságúra kinyújtjuk, csíkokban ráhelyezzük a tölteléket, majd egyszer ráhajtjuk a tésztát. Az így kapott hengert 2 cm-es darabokra vágjuk.
A gyűrűket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és 180ºC-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt
megsütjük. A megsült gyűrűket még melegen porcukorba beleforgatjuk és tányérra helyezzük.
Diós bejgli
A diós bejglit a blogomon korábban közzétett mákos bejgli receptje alapján készítettem csak most dióval. Puha omlós tésztája van és a töltelék sem száraz. Nekem ez a bevált receptetem, most is finom lett, a vendégek dicsérték. Így nézett ki: