2014. november 20., csütörtök

Gyors túrós kosarak - Avagy mi mindenre jó egy muffinforma?




Muffinláz térhódításának köszönhetően, a háztartások többségében megtalálható a muffinforma. De a muffinsütésen kívül mire jó még a speciális forma? Erre mutatok most egy briliáns ötletet, amit nemrég találtam, itt és nagyon megtetszett.  A muffintepsi segítségével gyorsan és egyszerűen készíthetünk mutatós kosárkákat. Az ötlet azért remek, mert a formázás gyors és nem kell vajazni a formát. Én most túróval készítettem, de másfajta töltelékekkel is kipróbálható (puding, lekvár). A kosárkákat az eredeti recept tésztájával készítettem, ami finom, de legközelebb a jól bevált omlós linzertésztámmal fogok dolgozni. Ajánlom mindenkinek, mert nem kell sokat bíbelődni a formázással, a végeredmény pedig mutatós és finom. :)
Nektek hogy tetszik?


Gyors túrós kosarak
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 tk só
1 dl víz

A túrótöltelékhez:
50 dkg túró
2 egész tojás
porcukor (ízlés szerint)
reszelt citromhéj
mazsola

Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a vajat, és összemorzsoljuk. Ezután a hideg vizet hozzáadjuk (fontos, hogy hideg legyen), és egy perc alatt összegyúrjuk úgy, hogy ne ragadjon a kezünkhöz. A tésztát folpackba csomagolva hűtőbe tesszük, legalább fél órára (de akár egész éjszakára is ott hagyhatjuk).

A töltelék hozzávalóit összekeverjük.

A sütőt előmelegítjük. Elővesszük a tésztát, vékonyra kinyújtjuk, majd kb. tíz cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A köröket a muffintepsi hátulján a mélyedésekbe fektetjük.



Nem kell vajazni-lisztezni a tepsit! Mindegyik kosárba egy evőkanálnyi tölteléket teszünk és 18 perc alatt megsütjük a kosarakat.


2014. november 16., vasárnap

Snickers tepsis sütemény



A snikers az egyik legnépszerűbb édesség, amely a legédesebb, legtöményebb csoki címét is elnyerhetné. Amikor itt megtaláltam a snikers egyszerű, tepsis változatát, rögtön tervbe is vettem az elkészítését, mivel a népszerű csoki ízeit hordozza ugyanakkor nem tömény, nem cukorsokk, s nem utolsósorban könnyű elkészíteni. A múlt hétvégén meg is sütöttem. A snikers ugye egy mogyorós karamellás csokis finomság, s az eredeti receptből hiányoltam a karamellát, ezért mivel nagy pudingrajongó vagyok a csokimáz alá tettem egy réteg karamellpudingot. Aki nem szereti annyira a pudingot, tehet rá másfajta karamellás réteget is. Nekünk így nagyon ízlett, a mogyoróvaj klasszul érződik a tésztáján, rajata pedig a karamell és a csoki együtt nagyon pazar.  Én egy kisebb tepsiben sütöttem, így az eredeti recepthez képest a hozzávalókat megfeleztem, s most így írom le. 


Snickers tepsis sütemény
Hozzávalók
A tésztához:
300 g liszt
125 g cukor
60 ml olaj
1,25 ml szénsavas ásványvíz
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
2 tojás
2 evőkanál mogyoróvaj
2 evőkanál nutella

A pudinghoz:
2 csomag karamellás puding
8 dl tej

A tetejére
csokimáz
 

Elkészítés:
A tojásokat felverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk az olajat, a szénsavas ásványvizet. Ezután a sütőporral elkevert lisztet hozzákeverjük. Ezt követően a tésztát kettévesszük. Az egyik felébe 2 evőkanál mogyoróvajat, a másik felébe 2 evőkanál nutellát keverünk. Egy kivajazott, kilisztezett tepsibe először beleöntjük a világosabb, majd a sötétebb tésztát és 170 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. 

A két pudingporból szokásos módon pudingot főzünk, melyet a kihűlt tésztára öntünk. A sütit tetejét csokimázzal bevonjuk.



2014. november 12., szerda

Csokoládés sajttorta



Ezelőtt még sohasem csináltam sajttortát, de már régóta tervbe volt véve. Végül az őszi szünetben eljött az ideje és elkészítettem életem első sajttortáját, amit nem bántam meg. Sőt! Senki nem bánta a családban, hogy megint valami finomat alkottam. Be kell vallanom nagy kedvencem lett ez a süti, lágy, selymes, krémes, nagyon finom. Biztos vagyok benne, hogy sokszor fogok még ilyen süteményt sütni. Ha még nem próbáltátok, csak ajánlani tudom, egyszerűen mennyei. (Bár kalóriabomba!)

Csokoládés sajttorta
Hozzávalók: (18 cm-es formához)
150 g keksz (én Győri édest használtam)
70 g olvasztott vaj
250 g mascarpone
1 dl tejföl
70 g cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 lapos evőkanál keményítő
2 kisebb tojás
6-7 dkg étcsokoládé
Díszítéshez:
Csokoládéreszelék


Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük. A kekszet ledaráljuk, az olvasztott vajjal összedolgozzuk. A kekszmorzsát egy 18 cm-es tortaforma aljára nyomkodjuk, előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 5-8 percen át sütjük.
Elkészítjük a krémet. A mascarponét kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a tejföllel és az egy kanál keményítővel.  A étcsokoládét gőzt fölött megolvasztjuk és a krémhez adjuk. A csokis, sajtkrémes masszát a kekszrétegre simítjuk és betesszük a sütőbe sülni. A torta akkor sült meg, ha a közepe már remegős. Ha kész akkor kapcsoljuk ki a sütőt, és nyitott ajtónál hagyjuk kihűlni a tortát. Miután már kellően kihűlt a torta, tegyük hűtőszekrénybe, és legalább 2-3 órán át hagyjuk hűlni, hogy jól megdermedjen. Díszítésként megszórjuk csokoládéreszelékkel.




2014. november 7., péntek

Magos-sütőtökös sütemény

Sütőtök a sütibe?  De még milyen finom is az. A sütőtök iránti szeretetemet már a sütőtökös kakaós morzsás sütinél említettem. A sütőtököt nagy örömmel fogyasztom, szeretem natúran is, gyakran sütök belőle néhány szeletet vacsorára. A narancssárga vitaminbomba iránti lelkesedésem nem hagyott alább, s ezúttal egy finom, illatos fűszeres süteményt készítettem belőle. Gyorsan elkészül, s amilyen egyszerű, olyan finom is. Nem tettem bele sok cukrot, mert  a sütőtök alapvetően édes illetve nem szeretem a nagyon édes, gejl sütiket. Vittem belőle a suliba is, a kollégák közül, akik ettek belőle, nem panaszkodtak, sőt inkább kértek még egy szeletet. :)

Magos-sütőtökös sütemény
Hozzávalók:
4 db tojás
30 dkg liszt
0,5 dl olaj
1 tasak sütőpor
1 kiskanál szódabikarbóna
25 dkg sütőtökpüré
15 dkg cukor
csipet só
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 marék tökmag




Elkészítés:
A tojásokat a cukorral, az olajjal habosra kevertjük a robotgéppel. Hozzáadjuk a sütőtökpürét, a sót, a citromhéjat és a mézeskalács fűszerkeveréket. Ezután belekeverjük a sütőporos, szódabikarbónás lisztet végül a tökmagot. (Én egy marékkal tettem, de rakhatunk többet is. ) A tésztát kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük és megsütjük.