Muffinláz térhódításának köszönhetően, a háztartások
többségében megtalálható a muffinforma. De a muffinsütésen kívül mire jó még a
speciális forma? Erre mutatok most egy briliáns ötletet, amit nemrég találtam,
itt és nagyon megtetszett. A muffintepsi
segítségével gyorsan és egyszerűen készíthetünk mutatós kosárkákat. Az ötlet azért
remek, mert a formázás gyors és nem kell vajazni a formát. Én most túróval
készítettem, de másfajta töltelékekkel is kipróbálható (puding, lekvár). A
kosárkákat az eredeti recept tésztájával készítettem, ami finom, de legközelebb
a jól bevált omlós linzertésztámmal fogok dolgozni. Ajánlom mindenkinek, mert
nem kell sokat bíbelődni a formázással, a végeredmény pedig mutatós és finom. :)
Nektek hogy tetszik?
Gyors túrós kosarak
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 tk só
1 dl víz
A túrótöltelékhez:
50 dkg túró
2 egész tojás
porcukor (ízlés szerint)
reszelt citromhéj
mazsola
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a vajat, és összemorzsoljuk. Ezután a hideg vizet hozzáadjuk (fontos, hogy hideg legyen), és egy perc alatt összegyúrjuk úgy, hogy ne ragadjon a kezünkhöz. A tésztát folpackba csomagolva hűtőbe tesszük, legalább fél órára (de akár egész éjszakára is ott hagyhatjuk).
A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
A sütőt előmelegítjük. Elővesszük a tésztát, vékonyra kinyújtjuk, majd kb. tíz cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A köröket a muffintepsi hátulján a mélyedésekbe fektetjük.
Nem kell vajazni-lisztezni a tepsit! Mindegyik kosárba egy evőkanálnyi tölteléket teszünk és 18 perc alatt megsütjük a kosarakat.