Az ősz egyik legjellegzetesebb gyümölcse a birsalma, amit napjainkban alig használnak. Ennek a méltatlanul mellőzött gyümölcsnek épp szezonja van, mi nagyon szeretjük, nálunk gyakran készül belőle kompót illetve krémleves. Ezen kívül süteménybe, rétesbe is kiváló alapanyag. Idén elég szépen termett a birsalmafánk, de sajnos kezdenek romlani a gyümölcsök, ezért mielőbb fel kell használni őket. Ezúttal egy birsalmás túrótortát készítettem, amit megmutatok most Nektek.
Birsalmás-túrótortaHozzávalók:
A tésztához
- 200 g búzaliszt
- fél csomag sütőpor
- 60 g porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 100 g vaj/margarin
- kb. 2 evőkanál tejföl
A töltelékhez
- 4-5 db birsalma
- 2 evőkanál cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
A
túrókrémhez
- 500 g túró
- 2 dl habtejszín
- 1 tojás
- 80 g cukor
- 1 dl tejföl
- 1 tasak vaníliás cukor
- 7 evőkanál keményítő (nem púpos)
- mandulapehely
A
lisztet a sütőporral elkeverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és tésztává
gyúrjuk. A tészta kinyújtjuk, és a kivajazott,
kilisztezett tortaformába helyezzük. Egy villa segítségével többször megszurkáljuk,
és 15 percig elősütjük.
A
birsalmákat meghámozzuk, majd kockákra felszeleteljük. Egy lábasban vizet
teszünk, amibe beletesszük a birsalmakockákat, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot
és az egészet alacsony hőfokon, lefedve kb. 10-15 percig pároljuk. A birsalmát
egy szűrőn lecsöpögtetjük.
Az elősütött
tésztát kivesszük a sütőből, majd a párolt birsalmaszeleteket a süteményen
egyenletesen elosztjuk.
A
tejszínt kemény habbá verjük. A túrót kicsit villával áttörjük. A túróhoz hozzáadjuk
először a tejfölt, majd a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a keményítőt
is. Végül óvatosan a tejszínt is hozzákeverjük. A túrós krémet a gyümölcsön
egyenletesen elsimítjuk és mandulával megszórjuk. A tortát a sütőbe tolva
megsütjük. Sütés után hagyjuk kihűlni, s csak utána szeleteljük.