2014. szeptember 24., szerda

Barackos túrós pite



Még a sárgabarackszezon idején készült. A túró, és a barack találkozása,  omlós tésztaágyon. :) Nagyon finom! :)
A leírást a divány.hu weboldalon találtam. Az eredeti recepthez képest annyit változtattam rajta, hogy az omlós tésztában a finomliszt egy részét graham lisztre cseréltem. 
Íme a végeredmény:


Barackos túrós pite
Hozzávalók: 
Omlós tészta:
10 dkg finomliszt
7 dkg graham liszt
8,5 dkg vaj
3 dkg porcukor
1 kisebb tojás

Töltelék:
25 dkg túró
15 dkg tejföl
7 dkg cukor
egy kezeletlen citrom héja
1 vaníliás cukor
2 tojás
5 dkg puha vaj
1 púpos ek. liszt
6-8 szem sárgabarack
 
Elkészítés:

1. Az omlós tésztához a lisztet, a hideg vajat és a porcukrot összemorzsoljuk, majd a tojással összegyúrjuk. Ha nem állna még össze a tészta, nagyon kevés tejfölt adhatunk még hozzá. A tésztát folpackba csomagoljuk, és egy órára a hűtőbe tesszük.

2. A tésztát lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd kibélelünk vele egy piteformát.

3. A túrós töltelékhez a túrót, a tejfölt, a cukrot, a citrom héját, a vaníliás cukrot, a tojást, a puha vajat és a lisztet egyneművé keverjük. A tölteléket szétterítjük a piteformában.

4. A sárgabarackokat félbevágjuk, és egyenletesen elosztjuk a túrós tölteléken. A pitét 160°C-ra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük.


2014. szeptember 20., szombat

Áfonyás-mákos-joghurtos szelet



Ma délelőtt mikor szétnéztem a hűtőben találtam egy kis doboz fagyasztott áfonyát, s úgy gondoltam ideje lesz felhasználni. Egy könnyű, joghurtos sütit készítettem belőle, melynek ötlete, receptje az alábbi oldalról származik: http://flamcsi.blogspot.hu/2014/08/vegre-rend-van-es-tisztasag.html
Az eredeti receptben  szereplő szénhidrátcsökkentett alapanyagokat kicseréltem,  a szeder helyett pedig áfonyát használtam. Ha egy kicsit több áfonya kerül a krémbe, akkor élénkebb színű lett volna. De ettől függetlenül is nagyon finomra sikeredett. A mák és az áfonya csuda jó együtt, ezenfelül a tejszínhabos joghurtos krém az egyik kedvencem, így ezt a könnyed sütit még biztos elkészítem. 


Áfonyás-mákos-joghurtos szelet 
Hozzávalók:
A piskótához:
10 dkg darált mák
15 dkg finomliszt
15 dkg joghurt
10 dkg vaj
3 tojás
10 dkg cukor
1 tk szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja

A krémhez:
45 dkg áfonya
10 dkg porcukor
25 dkg joghurt
3 dl tejszín
20 g zselatin
1 citrom leve

Elkészítés: 
A piskótához a puha vajat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk egyesével a tojásokat, ezt követően a joghurtot, majd a mákot és legvégül a szódabikarbónával és csipet sóval elkevert lisztet. Belekeverjük a reszelt citromhéjat is. Sütőpapírral bélelt 20x30 cm-es tepsibe simítjuk a tésztát. 160 fokra előmelegített  sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Ha megsült, kivesszük a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és rácsra tesszük hűlni. Ha kihűlt, óvatosan félbe vágjuk a tésztát.
Közben elkészítjük a krémet is. Az áfonyát botmixerrel pürésítjük, elkeverjük a cukorral, joghurttal és a habbá vert tejszínnel. A citromlevet 4 evőkanálnyi vízzel langyosra melegítjük, majd elkeverjük benne a zselatint. A krémhez keverjük.
Az alsó piskótalapot visszatesszük a tepsibe, és ráöntjük a krémet, majd rátesszük a felső piskótalapot. Ezután a sütit betesszük a hűtőbe, hogy 3-4 óra alatt megdermedjen.
Tálaláskor porcukorral megszórjuk.


2014. szeptember 19., péntek

Joghurtos kuglóf



Szeretném megosztani Veletek a családom kedvenc kuglófreceptjét. Az egyetemista öcsém szerint ez a kuglóf a legfinomabb, amit eddig készítettem. A tesóm kérésére már jó párszor megsütöttem. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető, tényleg nagyon finom, és nem lehet elrontani. :) A könnyű, laza tésztája miatt tökéletes szombat délutáni uzsonna. Könnyen szeletelhető, hosszú ideig puha marad, nem szárad ki. Persze, csak ha marad! A tésztába bármit keverhetünk, amihez épp kedvünk van. Én mazsolával készítettem,  de más aszalvánnyal is finom.


Joghurtos kuglóf
Hozzávalók:
3 tojás
1 kis pohár joghurt
150 g cukor
250 g liszt
8 evőkanál olaj
vanília aroma vagy 1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 cs. sütőpor
ízlés szerint mazsola vagy más aszalvány

Elkészítés:


A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy kuglófformát alaposan kivajazzunk és kilisztezzünk.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük.  A cukrot kikeverjük a tojások sárgájával míg egészen világossá válik. Hozzáadjuk a vanília aromát, a joghurtot, a citromhéjat, az olajat és tovább keverjük. A lisztet elegyítjük a sütőporral, és több részletben elkeverjük a sárgájás krémmel.  
Ezután a tésztát egy kis fehérjehabbal fellazítjuk, majd a maradék fehérjehabot óvatosan beleforgatjuk. Hozzáadjuk a mazsolát.
Az elkészült tésztát a formába öntjük, sütőbe tesszük, és 1 óra,  háromnegyed óra alatt megsütjük. Ha pirulna a teteje, csökkentsük picit a hőt.  Ízlés szerint porcukorral meghintetjük.