Szeretném megosztani Veletek a családom kedvenc kuglófreceptjét.
Az egyetemista öcsém szerint ez a kuglóf a legfinomabb, amit eddig készítettem.
A tesóm kérésére már jó párszor megsütöttem. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető, tényleg nagyon finom, és nem lehet elrontani.
:) A könnyű, laza tésztája miatt tökéletes szombat délutáni uzsonna. Könnyen szeletelhető, hosszú ideig puha marad, nem szárad ki. Persze, csak ha marad! A tésztába
bármit keverhetünk, amihez épp kedvünk van. Én mazsolával készítettem, de más aszalvánnyal is finom.
Joghurtos kuglóf
Hozzávalók:
3 tojás
1 kis pohár joghurt
150 g cukor
250 g liszt
8 evőkanál olaj
vanília aroma vagy 1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 cs. sütőpor
ízlés szerint mazsola vagy más aszalvány
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy kuglófformát alaposan kivajazzunk és kilisztezzünk.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük. A cukrot kikeverjük a tojások sárgájával míg egészen világossá válik. Hozzáadjuk a vanília aromát, a joghurtot, a citromhéjat, az olajat és tovább keverjük. A lisztet elegyítjük a sütőporral, és több részletben elkeverjük a sárgájás krémmel.
Ezután a tésztát egy kis fehérjehabbal fellazítjuk, majd a maradék fehérjehabot óvatosan beleforgatjuk. Hozzáadjuk a mazsolát.
Az elkészült tésztát a formába öntjük, sütőbe tesszük, és 1 óra, háromnegyed óra alatt megsütjük. Ha pirulna a teteje, csökkentsük picit a hőt. Ízlés szerint porcukorral meghintetjük.