2014. szeptember 19., péntek

Joghurtos kuglóf



Szeretném megosztani Veletek a családom kedvenc kuglófreceptjét. Az egyetemista öcsém szerint ez a kuglóf a legfinomabb, amit eddig készítettem. A tesóm kérésére már jó párszor megsütöttem. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető, tényleg nagyon finom, és nem lehet elrontani. :) A könnyű, laza tésztája miatt tökéletes szombat délutáni uzsonna. Könnyen szeletelhető, hosszú ideig puha marad, nem szárad ki. Persze, csak ha marad! A tésztába bármit keverhetünk, amihez épp kedvünk van. Én mazsolával készítettem,  de más aszalvánnyal is finom.


Joghurtos kuglóf
Hozzávalók:
3 tojás
1 kis pohár joghurt
150 g cukor
250 g liszt
8 evőkanál olaj
vanília aroma vagy 1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 cs. sütőpor
ízlés szerint mazsola vagy más aszalvány

Elkészítés:


A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy kuglófformát alaposan kivajazzunk és kilisztezzünk.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük.  A cukrot kikeverjük a tojások sárgájával míg egészen világossá válik. Hozzáadjuk a vanília aromát, a joghurtot, a citromhéjat, az olajat és tovább keverjük. A lisztet elegyítjük a sütőporral, és több részletben elkeverjük a sárgájás krémmel.  
Ezután a tésztát egy kis fehérjehabbal fellazítjuk, majd a maradék fehérjehabot óvatosan beleforgatjuk. Hozzáadjuk a mazsolát.
Az elkészült tésztát a formába öntjük, sütőbe tesszük, és 1 óra,  háromnegyed óra alatt megsütjük. Ha pirulna a teteje, csökkentsük picit a hőt.  Ízlés szerint porcukorral meghintetjük.

2014. szeptember 12., péntek

Kedvenc rácsos sütink

Családunk egyik kedvenc, igazi házi süteményét szeretném veletek megosztani, amit elég gyakran sütök. A múlt héten is készült, azóta akarom közzétenni, csak hát sajnos vége lett a nyárnak, újra dolgozom az iskolában, s kevesebb időm jut a blogírásra. Megjegyzem, hogy a kellemes időt és a gyümölcsszezon végét fájlalom, egyébként imádok tanítani. :) Sütifüggő vagyok, szóval a dolgos hétköznapok mellett is szakítok időt a sütésre. Igyekszem  majd minél gyakrabban jelentkezni. :)
A kedvenc rácsos sütink receptje az én drága keresztanyukámtól van. Amikor látogatóba jött hozzánk akkor gyakran hozta ezt a finom, egyszerű, habos sütit. Élmény beleharapni, a linzertésztán finom házi lekvár és jó vastag habréteg. Általában akkor szoktam készíteni, ha sok tojásfehérje gyűlt össze a fagyasztóban. Egyszerűen tökéletes! :)


Kedvenc rácsos sütink 
A tésztához:
15 dkg margarin vagy vaj
15 dkg cukor
2 db tojássárgája
35 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor
pici só
1 db citrom leve és reszelt héja
A töltelékhez:
70 dkg darabos lekvár (lehet sárgabarack, meggy vagy ribizli)
A habhoz
6 db tojásfehérje
20 dkg porcukor

Elkészítés:
A lisztet a sütőporral összekeverem. Elmorzsolom a vajat, hozzáadom a cukrot, a sót, a citrom levét és a reszelt héját majd a tojások sárgájával összegyúrom. A tészta kb. negyedét félreteszem a rácsozáshoz. A többi tésztát lisztezett deszkán kinyújtom és vajjal kikent, lisztezett tepsibe teszem. Ezután a tésztát megkenem lekvárral. A tojásfehérjét felverem a porcukorral és a lekvár tetejére simítom. A félretett tésztából elkészítem a rácsokat és a hab tetejére teszem. A rácsokat lekenem tojással, majd előmelegített sütőben sütöm kb. 25-30 percig.

2014. szeptember 4., csütörtök

Vidám sárgabarckos linzerek

A lekváros linzert valószínűleg mindenki ismeri, igazi nagyiféle békebeli édesség, örök favorit, sohasem lehet megunni. A hagyományos linzert vidám süteménnyé változtattam egy smiley kiszúró segítségével.  Körülbelül egy hónapja szereztem be a formát, s úgy éreztem itt az ideje, hogy kipróbáljam.  
A jól bevált, hagyományos összetétel alapján készítem a linzert: 1 rész cukor, 2 rész zsiradék, 3 rész liszt. Annyira puha, hogy egyszerűen ellenállhatatlan. A mesés ízű omlós aprósütemény bármely alkalomkor megállja a helyét.  A linzer azért jó választás, mert olyan lekvárral tölthetjük, amilyet szeretnénk. Én a házi készítésű sárgabaracklekvárra esküszöm, s azzal ragasztottam össze a mosolygós linzereket. :)



Sárgabarckos linzer
Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj vagy rama
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 cs. vaníliás cukor
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál tejföl

Tölteni:
sárgabaracklekvár 

Elkészítés:

A lisztet a porcukorral, a sütőporral, a vaníliás cukorral összekeverjük. Belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát betesszük a hűtőbe pihenni kb. egy órára, de legalább 30 percre.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és a kiszúróval formára szaggatjuk őket. A linzereket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben közepes hőfokon 10 percig sütjük. Amikor a linzerek kihűltek, lekvárral összeragasztjuk őket. Ízlésed szerint vaníliás porcukrot szitálunk a tetejükre.





2014. szeptember 1., hétfő

Szilvás túrószelet



Ismét egy szilvás sütit hoztam. Tegnap készült a sütemény, abból a finom szilvából, melyet szombaton vettem a piacon. Az egyik receptes újság gyors átlapozása során pillantottam meg azt a sütit, amely megihlette ezt a szilvás finomságot.  Nem volt időm leírni a receptet, így a látvány alapján alkottam meg.  Aki a túrósat szereti, az ne hagyja ki! :)



Szilvás túrószelet
Hozzávalók:
Tésztához:
25 dkg liszt
10 dkg porcukor
2 mk. sütőpor
8 dkg vaj/margarin
1 tojássárgája
2 ek tejföl

Töltelékhez:
50 dkg túró
15 dkg cukor
2 tojás
2 dl habtejszín
1 csomag vaníliás pudingpor
szilva

Elkészítés:
A tésztához valókat összegyúrjuk. Ha nem állna össze, még egy kis tejfölt adunk hozzá, hogy nyújtható legyen a tészta. Lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtjuk és sütőpapírral bélelt, vagy vajjal kikent és kilisztezett tepsibe helyezzük.
A tetejére a túrót szitán áttörjük, elkeverjük a cukorral, a 2 tojással és a vaníliás pudingporral. A habtejszínt keményre fölverjük, s óvatosan hozzákeverjük a túróhoz. A  habos túrót végül rákenjük a tésztára. A túrókrém tetejére megmosott, fahéjas cukorba mártott szilvákat teszünk. A szilvákat egy picit  nyomjuk bele a krémbe.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-40 percig sütjük.