A mai bejegyzésemmel a meggyes-mákos vonalat folytatom. Nagy kedvencem a zserbó, és már jó ideje terveztem, hogy megsütöm a mákos változatát, de eddig valahogy mindig elmaradt. Most végre elkészült a húsvéti asztalra. A tésztáját a jól bevált diós változat alapján sütöttem, a lapok közé saját készítésű meggylekvárt tettem. Ismét bebizonyosodott, hogy a meggy és a mák duója verhetetlen, ez a süti fogyott leggyorsabban a süteményes tálról, a vendégeknek és a családnak is nagyon ízlett. Én felveszem ezt a sütit a kedvencek listájára. Mindenkinek ajánlom kipróbálásra, megéri. :)
Mákos zserbó meggylekvárralHozzávalók:
A tésztához:
1 dl tej
1 kávéskanál porcukor
20 g élesztő
200 g vaj/margarin
50 g porcukor
1 darab tojás
pici só
350 g liszt
A töltelékhez:
200 g meggylekvár
200 g darált mák
150 g porcukor
A tetejére:
150 g étcsokoládé
A meglangyosított tejet elkeverjük a porcukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztet és a porcukrot egy tálba öntjük,
összekeverjük és alaposan elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojást, a
langyos tejben felfuttatott élesztőt és a csipet sót. A
tésztát jól kidolgozzuk és 3 részre osztjuk. Lisztezett nyújtódeszkán 3 vékony
lapot nyújtunk belőlük. Az első lapot beletesszük az előzőleg kizsírozott,
kilisztezett tepsibe. A darált mákot összekeverjük a porcukorral. A tésztát
először vékonyan megkenjük meggylekvárral, majd egyenletesen megszórjuk a
cukros mák felével és ráhelyezzük a második lapot. Ezt is megkenjük meggylekvárral, megszórjuk a cukros mákkal, végül a harmadik
lapot a tetejére tesszük. Villával több helyen is megszurkáljuk a tésztát. Lassú tűzön sütjük, 175 fokon
körülbelül 35-40 percig.
Amikor kivettük a sütőből, megvárjuk, amíg langyosra
hűl, csak akkor vonjuk be a csokoládéval.
Én szilvalekvárral készítettem, de a meggy-mák páros nálam is bejön, úgy hogy eltudom képzelni milyen finom volt. :)
VálaszTörlésKöszönöm. :) Szilvalekvárral is isteni lehet.
TörlésHmmm, meggylekvárral, meg jó sok csokival a tetején! :-) Már én is sütöttem mákos zserbót, jobban ízlett a diósnál. De így meggylekvárral még finomabb lehet!
VálaszTörlésKöszönöm, Gerdi. Igen, emlékszem, hogy te is elkészítetted már. A meggylekvár tényleg nagyon jó tett neki.
TörlésA meggy és mák nagyon jó párosítás, finom lehetett! Én eddig csak a hagyományos zserbót készítettem, de jó lenne ezt is kipróbálni, biztos szeretnénk :-)
VálaszTörlésHa szereted a mákot, akkor csak ajánlani tudom, készítsd el bátran!:)
Törlés