2017. április 19., szerda

Mákos zserbó meggylekvárral

A mai bejegyzésemmel a meggyes-mákos vonalat folytatom. Nagy kedvencem a zserbó, és már jó ideje terveztem, hogy megsütöm a mákos változatát, de eddig valahogy mindig elmaradt. Most végre elkészült a húsvéti asztalra. A tésztáját  a jól bevált diós változat alapján sütöttem, a lapok közé saját készítésű meggylekvárt tettem. Ismét bebizonyosodott, hogy a meggy és a mák duója verhetetlen, ez a süti fogyott leggyorsabban a süteményes tálról, a vendégeknek és a családnak is nagyon ízlett. Én felveszem ezt a sütit a kedvencek listájára. Mindenkinek ajánlom kipróbálásra, megéri. :)

Mákos zserbó meggylekvárral
Hozzávalók:
A tésztához:
1 dl tej
1 kávéskanál porcukor
20 g élesztő 
200 g vaj/margarin
50 g porcukor
1 darab tojás
pici só
350 g liszt
A töltelékhez:
200 g meggylekvár
200 g  darált mák
150 g porcukor
A tetejére:
150 g étcsokoládé
Elkészítés:
A meglangyosított tejet elkeverjük  a porcukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. 
A lisztet és a porcukrot egy tálba öntjük, összekeverjük és alaposan elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojást, a langyos tejben felfuttatott élesztőt és a csipet sót. A tésztát jól kidolgozzuk és 3 részre osztjuk. Lisztezett nyújtódeszkán 3 vékony lapot nyújtunk belőlük. Az első lapot beletesszük az előzőleg kizsírozott, kilisztezett tepsibe. A darált mákot összekeverjük a porcukorral. A tésztát először vékonyan megkenjük meggylekvárral, majd egyenletesen megszórjuk a cukros mák felével és ráhelyezzük a második lapot. Ezt is megkenjük meggylekvárral, megszórjuk a cukros mákkal, végül a harmadik lapot a tetejére tesszük. Villával több helyen is megszurkáljuk a tésztát. Lassú tűzön sütjük, 175 fokon körülbelül 35-40 percig. 
Amikor kivettük a sütőből, megvárjuk, amíg langyosra hűl, csak akkor vonjuk be a csokoládéval.
A tortabevonót gőz felett felolvasztjuk és a sütemény tetejére öntjük-simítjuk. 



6 megjegyzés:

  1. Én szilvalekvárral készítettem, de a meggy-mák páros nálam is bejön, úgy hogy eltudom képzelni milyen finom volt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. :) Szilvalekvárral is isteni lehet.

      Törlés
  2. Hmmm, meggylekvárral, meg jó sok csokival a tetején! :-) Már én is sütöttem mákos zserbót, jobban ízlett a diósnál. De így meggylekvárral még finomabb lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Gerdi. Igen, emlékszem, hogy te is elkészítetted már. A meggylekvár tényleg nagyon jó tett neki.

      Törlés
  3. A meggy és mák nagyon jó párosítás, finom lehetett! Én eddig csak a hagyományos zserbót készítettem, de jó lenne ezt is kipróbálni, biztos szeretnénk :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha szereted a mákot, akkor csak ajánlani tudom, készítsd el bátran!:)

      Törlés