2015. október 28., szerda

Vaníliapudingos körtetorta

A hétvégén kétfélét is sütöttem, szombaton egy tepsi almás pitét, ami szupergyorsan elfogyott, vasárnap pedig ezt a vaníliapudingos körtetortát. Idén szépen termett a kertünkben lévő körtefa, s volt még belőle egy korsárnyi, ami megmentésre várt, így keresnem kellett egy receptet. Néhány kattintás után rátaláltam Okkinál erre a receptre, ami nagyon megfogott, így elkészítettem. Nem csalódtam,  nagyon finom, a tetején lévő hab pedig isteni. Aki szereti a körtét és a  nem túl édes süteményeket, az próbálja ki. Körte hiányában szerintem almával is nagyon finom lehet. :)
Vaníliapudingos körtetorta
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
1/2 teáskanál sütőpor
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliacukor
8 dkg vaj
1 tojás

A töltelékhez:
5 nagyobb körte
5 dl víz
5 dkg cukor
1 citrom leve
1 tasak főzhető vaníliapuding


A habhoz:
3 tojás
9 dkg cukor
2 dl tejföl



Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a feldarabolt vajat és a tojással összegyúrjuk. A tésztát 30 percig a hűtőbe tesszük pihenni.

A vízhez hozzáadjuk a citromlevet, a cukrot és feltesszük forrni.
A körtéket meghámozzuk, kettévágjuk, a magházukat eltávolítjuk és kockákra vágjuk. Ha forr a citromleves víz, akkor beletesszük a körtéket  pár percig (2-3 perc) pároljuk, majd kiszedjük őket. (A levet meghagyjuk, mert majd ebben készítjük el a pudingot.)

A tésztát enyhén lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, úgy hogy  a kör pár centivel nagyobb legyen, mint a tortaforma. A tésztát belehelyezzük a formába, úgy hogy hagyjunk neki legalább egy 3 cm-es peremet, amit alaposan a sütőforma oldalára nyomkodunk. A torta aljára beleesszük a körtekockákat.

A pudingport kevés vízben csomómentesre keverjük, majd felöntjük azzal a citromos lével, amiben a körték párolódtak.  Ezután tűzre tesszük és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Ezt  a krémet ráöntjük a körtekockákra, elsimítjuk a tetejét, majd 190 fokra előmelegített sütőben 15 percet sütjük.

Ezt követően 3 három tojást szétválasztjuk és a tojásfehérjékből a cukorral kemény habot verünk. A tojássárgájákat elkeverjük a tejföllel és óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabhoz.  A tortát kivesszük a sütőből, a habot rákenjük, elsimítjuk a tetejét és visszatesszük a sütőbe 20-25 percre.

Ha teljesen kihűlt, akkor szeletelhetjük és porcukorral meghinthetjük.

 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, imádom a körtét egy baj van hogy nekünk nem terem . Sebaj egyszer majd kipróbálom mert nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bátran próbáld ki, szerintem almával is finom lehet.

      Törlés
  2. Szuperül néz ki!!! A mi körtefácskánk idén termett először, hármat. :-) Épp hogy kóstolónak elég volt. Alma viszont van, egész biztos azzal is finom lesz!

    VálaszTörlés