2015. március 22., vasárnap

Túrós batyu goji bogyóval


Tudatos táplálkozásra törekszem, igyekszem egészséges hozzávalókból sütni-főzni. A szuperegészségesnek számító goji bogyót általában magában szoktam rágcsálni, mint a mazsolát.  Néhány tudnivaló a goji bogyóról:
Magyarul farkasbogyónak nevezik. Ázsiából, főként Kínából származó skarlátvörös bogyó fogyasztásának tulajdonítják a hosszan tartó fiatalos közérzetet, a szépséget, az erőt és a kitartást. A világ több részén afrodiziákumként ismerik. A nagy mennyiségű C-vitaminon kívül 18-féle aminosavat és 21-féle ásványi anyagot is tartalmaz. (forrás)
Ezt a finom, egészséges bogyót sütibe is bátran használhatjuk, én most túrós batyut készítettem, aminek a töltelékébe szórtam bele.  Finom lett!  :)



Túrós batyu goji bogyóval
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg finomliszt
2.5 dkg élesztő
3 dl tej
1 kiskanál
5 dkg cukor
7.5 dkg margarin
A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
0.5 citromból nyert reszelt citromhéj
2-3 evőkanál tejföl
1 evőkanál búzadara
goji bogyó 
rum
A tetejére:
1 db tojás

Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk.
A liszthez keverjük a sót, a cukrot, a megkelt élesztőt, az olvasztott margarint, és a maradék langyos tejjel könnyű tésztát dagasztunk. Langyos helyen letakarva hagyjuk kelni fél óráig.
A goji bogyót rumba áztatjuk. A túrót jól összekeverjük a kétféle cukorral, a citromhéjjal, a darával és a tejföllel. A végén belekeverjük a rumba áztatott goji bogyókat is.
Aztán a tésztát kinyújtjuk, majd négyzetekbe vágjuk. Mindegyikre egy-egy evőkanálnyi tölteléket halmozunk, a szemben lévő csücsköket egymásra hajtva batyut formázunk.
A batyukat kizsírozott tepsire tesszük. A tetejüket tojással megkenjük, sütőben pirosra sütjük.

3 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek lettek ezek a batyuk! Kaphatok belőle? :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek a batyuk! :) A goji bogyó biztosan feldobja a tölteléket, finom lehet. :)

    VálaszTörlés