Kabóca a háziasszonya A Süss Alkoss Díszíts! játék 28. fordulójának,
melynek a csábító fahéj témát adta. Nagyon szeretem a fahéjat, sokszor
használom sütikbe ezt a kellemes ízű, illatú fűszert. Most egy mázas, sütőtökös fahéjas kalácsot hoztam, melynek
receptjét itt találtam, s úgy gondoltam, hogy
elkészítem és ezzel nevezek a játékra. A tésztán nem érződik a sütőtök íze,
viszont gyönyörű színt ad neki és nagyon könnyű volt a kelt tésztával dolgozni. Végeredményként
pedig pihe-puha csigákat kapunk, melyet a fahéj és a krémsajtos máz istenien
finommá varázsol. Próbáljátok ki! :)
Sütőtökös-fahéjas csiga krémsajtos mázzal
Hozzávalók:
A tésztához:
- 80 ml tej
- 2 evőkanál vaj
- 125 g sütőtökpüré
- 2 evőkanál cukor
- 1/2 teáskanál só
- 1 tojás felverve
- 2,5 dk élesztő
- 300 g finomliszt
A
töltelékhez:
- 80 g barna cukor
- 1,5 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál olvasztott vaj
A mázhoz:
- 60 g natúr krémsajt (szobahőmérsékletű)
- 70 g porcukor
- 2 evőkanál lágy vaj
- 1/2 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
Langyosra melegítjük
a tejet egy pici cukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Egy nagyobb tálban összekeverjük a vajat, a tökpürét,
a cukrot és a sót. Ezután kerül bele az
élesztős tej és a tojás, majd hozzáadjuk a lisztet. Dagasszuk ki jó alaposan, ha
ragad, tegyünk még hozzá annyi lisztet, hogy lágy tésztát kapjunk. Egy
kelesztőtálat vékonyan kiolajozunk, amibe beletesszük a tésztát és kb. 1
órahosszáig kelesztjük.
A mázhoz krémesre
keverjük az összes hozzávalót.
Miután a
tészta megkelt, lisztezett munkalapon átgyúrjuk, de csak annyira, hogy könnyen
kezelhető tésztát kapjunk. A tésztát téglalappá nyújtjuk, megkenjük vajjal és megszórjuk
fahéjjal és cukorral, majd a hosszabb oldalán kezdve feltekerjük. A tekercset
12 egyenlő csigára vágjuk és egy kivajazott kerek formába tesszük. (Nekem nem fért
bele az összes csiga, a maradékot négy darabot sima tepsiben megsütöttem.) A csigákat
konyharuhával letakarjuk, pihenni hagyjuk minimum fél órát. A kelesztési idő
letelte után előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük.
A megsült csigák máz nélkül |
A sütőből
kivéve rácsra téve hagyjuk a formában hűlni, majd egy ecsettel megkenjük az
előre elkészített sajtkrémmel. (Ha akarjuk dióval megszórhatjuk. )
Ezt nagyszerűen kifundáltad, jöhetne pár darab vacsira... ;-))
VálaszTörlésNagyszerű ötlet, biztosan finom is! :) Kaphatok párat? :)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésSzép lett a csigakenyered! Én is készítettem hasonlót. Örülök, hogy rád találtam. Engem itt találsz :)
http://legyunkeszsegesek.blogspot.com/
De szépek így együtt, mint egy rózsa :-) a fahéj nálunk is kedvenc....
VálaszTörlés