2018. március 22., csütörtök

Mákos-banános piskótakocka

Ismét egy nagyon egyszerű süti receptjét osztom meg Veletek, amely gyorsan elkészíthető. Én személy szerint nagyon szeretem a banános édességeket és a puha piskótát, így ez megtette a magáét. Nagyon finom! :) Fokozható még az ízélmény, ha a piskóta tetejét olvasztott csokival bevonjuk, nálam ez most elmaradt, mivel utazáshoz készült. :)

Mákos-banános piskótakocka
Hozzávalók:
8 dkg vaj
1 banán
1 dl tej
3 tojás
csipet só
2 evőkanál darált mák
18 dkg liszt
8 dkg cukor (én csökkentettem 5 dkg-ra)
fél csomag sütőpor

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vajat és tovább verjük.  A banánt botmixerrel pürésítjük. A tojásos-vajas keverékhez hozzáadjuk a banánpürét, a sót, a tejet, majd jól elkeverjük. Egy másik tálban a lisztet, a cukrot, a sütőport, a mákot összekeverjük, majd beleforgatjuk a nedves-banános részbe és egynemű tésztává dolgozzuk. Legvégül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is. Az elkészült tésztát kizsírozott, kilisztezett tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

2018. március 16., péntek

Narancsos túrós pite

Túróból sosem elég! Íme egy finom, egyszerű narancsos túrós pite receptje, ami elronthatatlan. Bátran próbáljátok ki, mindenki oda lesz érte. :)



Narancsos túrós pite
Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg liszt
5 dkg porcukor
2 evőkanál kakaó
1 teáskanál sütőpor
egy csipet só
5 dkg zsír
1 tojás
2 evőkanál tejföl

A krémhez:
50 dkg túró
1 narancs reszelt héja (én 2 tasak dr. Oetker finesse reszelt narancshéjat használtam)
5-6 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
2 evőkanál tejföl

Díszítéshez:  
mandulapehely

Elkészítés:
Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, amihez hozzáadjuk a porcukrot, a kakaót, a sütőport, az egy csipet sót, majd összekeverjük. Beletesszük a zsírt, majd elmorzsoljuk a lisztes keverékkel. Hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, majd összegyúrjuk. 
A piteformát kivajazzuk és kilisztezzük. 
A tésztát lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk. A tésztát beleigazítjuk a kizsírozott formába, úgy hogy az oldalára is jusson, tehát pereme legyen a pitének. A tésztát előmelegített sütőben 10 percig elősütjük. 
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A túróhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, majd belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat és a tejfölt is. A túrókrémet alaposan kikeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojáshabot.
Az elősütött tésztát kivesszük a sütőből, ráöntjük a túrókrémet, egyenletesen elsimítjuk, majd megszórjuk mandulafogáccsal a tetejét. Ezt követően a pitét visszatesszük a sütőbe még 30-40 percig sülni. Hagyjuk kihűlni a pitét, majd felszeleteljük.



2018. március 11., vasárnap

Mézes zabpelyhes keksz aszalt vörösáfonyával

Egy cukor nélküli zabkekszet hoztam, amely mézzel és aszalt vörösáfonyával van ízestíve. Nagyon finom, könnyen elkészíthető, és fémdobozban sokáig eláll.  :)



Mézes zabpelyhes keksz aszalt vörösáfonyával
Hozzávalók:
15 dkg zabpehely
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg vaj
1 tojás
3 evőkanál méz
kevés fahéj
1 teáskanál sütőpor
aszalt vörösáfonya darabkák

Elkészítés:
A lisztet, a sütőport és a zabpelyhet összekeverjük egy tálban. A vajat megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a mézet, a fahéjat, a tojást és jól összekeverjük.  A mézes-vajas keverékhez hozzáadjuk a zabpelyhes-sütőporos keveréket, az aszalt vörösáfonya darabkákat és az egészet összegyúrjuk. Amikor összeállt a tészta, kis golyókat gömbölyítünk, majd kilapítjuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket.  A zabpelyhes kekszeket előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.



2018. március 6., kedd

Kókuszos-málnás sajttorta

Egy hete volt a 30. születésnapom, ennek alkalmából sütöttem ezt a sajttortát. Szeretem a sajttortát, mert egyszerű, tartalmas és nem kell vele sokat pepecselni. Sokféle változat létezik, nálam ez vált be, már máskor is készítettem. Természetesen más gyümölccsel is süthető. :)



Kókuszos-málnás sajttorta
Hozzávalók:
A kókuszos zabpelyhes alaphoz:
15 dkg zabpehelyliszt
5 dkg kókuszreszelék
8 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 kávéskanál sütőpor
10 dkg vaj
1 tojás

A krémhez:
250 g mascarpone
400 g görög joghurt
2 tojás
3 evőkanál keményítő
10 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
2 marék málna

Elkészítés:
Egy közepes tálban összekeverjük a zabpehelylisztet, a kókuszreszeléket, a sütőport a cukrot és a vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a vajat és a tojást, majd összegyúrjuk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd  22 cm-es tortaformába igazítjuk.  A tésztát 10 percig elősütjük.
A mascarponét összekeverjük a joghurttal, a cukorral, a vaníliás cukorral. Ezt követően hozzáadjuk az egész tojásokat, majd a keményítőt is és ezt is jól összekeverjük. Ráöntjük a krémet a kissé elősütött meleg tésztára, a tetejére pedig rászórjuk a málnát.
Ezután újra betesszük a sütőbe és kb.  kb 30-35 perc alatt megsütjük. Ha megsült, megvárjuk, amíg kihűl és fogyaszthatjuk.


2018. február 28., szerda

Ribizlis diós kenyér

Találtam a fagyasztóba egy kevéske ribizlit, ami nagyszerű ízt adott ennek a diós kenyérnek. Ideális uzsonnasütemény, amely igazán könnyen elkészíthető. :)


Ribizlis diós kenyér
Hozzávalók: (20x10-es formához)
15 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
10 dkg porcukor (én csak 8 dkg-t tettem bele)
10 dkg darált dió
10 dkg vaj
3 tojás
1 citrom reszelt héja
8 dkg ribizli

Elkészítés:
Keverjük össze egy tálban a lisztet, a sütőport, a darált diót és a reszelt citromhéjat.  Az egész tojásokat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vajat és azzal tovább habosítjuk. A sütőporos-diós lisztet beleöntjük a tojásos-vajas keverékbe és egynemű tésztává dolgozzuk. A tészta felét sütőpapírral bélelt 20x10-es püspökkenyérformába öntjük, majd rátesszük a ribizlit, ezt követően pedig befedjük a tészta másik felével.  A süteményt 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. (nagyjából 30-40 perc)




2018. február 23., péntek

Citromos-goji bogyós keksz

Az utóbbi időben nagyon rákattantam a házi kekszek készítésére, mivel úgy gondolom, hogy sokkal finomabbak, mint a futószalagon gyártott változatok. Törekszem arra, hogy minőségi alapanyagok kerüljenek bele és cukor helyett eritritet használok, hogy egészségesebbek legyenek.  Ezúttal egy citromos-goji bogyósat hoztam, amely nagyon finom lett. Bátran ajánlom mindenkinek! Kellemesen omlós finomság kávé vagy tea mellé. :) 
Körülbelül 40-45 darab keksz lesz ebből a tésztából.



Citromos-goji bogyós keksz
Hozzávalók:
350 g liszt (nálam 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt és 150 g finomliszt)
1 teáskanál sütőpor
1 tojás
200 g vaj
100 g eritrit (vagy cukor)
1 citrom reszelt héja (én 2 tasak dr. Oetker finesse reszelt citromhéjat használtam)
1 tasak vaníliás cukor
2-3 marék goji bogyó

Elkészítés:
Egy nagyobb tálban összekeverjük a liszteket, az etriritet / cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a sütőport. Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat és gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk. Ezt követően hozzáadjuk a tojást és a beáztatott goji bogyót, majd jól összedolgozzuk. 

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, tetszőleges formával kiszaggatjuk a kekszeket és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Előmelegített sütőben 15-25 perc alatt megsütjük. (A sütési idő függ a sütőtől!)




2018. február 18., vasárnap

Csokoládépudingos sütőtöktorta

Az ősz és a tél egyik kedvenc csemegéje a sütőtök. Múlt héten szombaton sütöttem egy szép darabot, de nem volt túl édes, ezért nem akarta senki megenni. Hétfő este 8 óra körül úgy döntöttem, hogy megmentem a hűtőben kallódó sütőtököt és nekiálltam sütni. Este fél 10 körül el is készült ez a csokipudingos sütőtöktorta. Finom fűszeres lett, a sütőtök és a csoki párosa egy falatka kényeztetés. :) 

Csokoládépudingos sütőtöktorta
Hozzávalók:
A tésztához:
3 tojás
20 dkg sütőtökpüré
10 dkg cukor (nálam a fele eritrit volt)
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék 
25 dkg liszt
5 evőkanál olaj
1 tasak sütőpor
5 dkg csokidarabkák

A csokoládépudinghoz:
2 tasak étcsokoládés pudingpor
4 evőkanál cukor
7 dl tej

Elkészítés:
Egy tálban a tojásokat a cukorral habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a sütőtökpürét, az olajat és jól összekeverjük.  Egy másik tálba kimérjük a lisztet, összekeverjük a mézeskalács fűszerkeverékkel és a sütőporral. Ezután a fűszeres-sütőporos lisztet összekeverjük a sütőtökös résszel, majd a masszát egy 20 cm-es tortaformába simítjuk. A tészta tetejére csokidarabkákat szórunk. A sütőtöktortát 175 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

A pudingporokat a cukorral 1,5-2 dl tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet. Kis lángon állandó kevergetés mellett főzzük amíg besűrűsödik a puding.

A megsült és kihűlt sütőtöktortát kivesszük a formából és 3 felé vágjuk.  Az alsó lapra rákenjük a csokipuding felét, rátesszük a második lapot, rásimítjuk a maradék pudingot, majd rátesszük a harmadik, csokidarabkás piskótalapot. Ha a puding megkötött szeletelhetjük a tortát.