2015. augusztus 23., vasárnap

Szülinapra - Vaníliakrémes-mascarponés torta

Ez a torta anyukám szülinapjára készült, aki július végén lett 63 éves. Anya nagyon örült a tortának, s nem csak neki, hanem az egész családnak nagyon ízlett. Igazi krémes torta. :)


Vaníliakrémes-mascarponés torta 
Hozzávalók:
A piskótához:
6 tojás
6 evőkanál tej
16 dkg liszt
4 dkg kakaópor
15 dkg cukor
10 dkg vaj
1 csomag sütőpor

A vaníliakrémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
15 dkg cukor
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1 csomag zselatinfix (dr.oetker)
A díszítéshez:
1 evőkanál kakaópor

Elkészítés:
A tojások sárgáját és a fehérjét szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük.
A sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a vajat, a tejet, s jól elkeverjük. Ezután beletesszük a kakaóval  és a sütőporral elkevert lisztet, ezzel is összedolgozzuk. Majd elveszünk egy keveset a felvert habból, fellazítjuk vele a masszát, és végül óvatosan belekeverjük a maradék habot.
Közben a sütőt előmelegítjük.  A tortaforma (22 cm-es) alját kibéleljük sütőpapírral. Az oldalára nem kell rakni, nem kell vajazni és lisztezni sem, mert akkor nem jön fel a tészta. Beleöntjük a masszát, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.
A habtejszínt 8 dkg cukorral felverjük, közben beletesszük a zselatinfixet. A pudingport a maradék cukorral  és egy pici tejjel kikeverjük, majd a többi tejjel pudingot főzünk. Ha kész kihűtjük.
A kihűlt pudingba belekeverjük a mascarponét, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot. A krémet betesszük egy-két órára dermedni a hűtőbe.
A kakaós piskótalapot kettévágjuk, megkenjük a vaníliás-mascarponés krém felével, a maradékot pedig a tetejére kenjük. Díszítésként kakaóporral megszórjuk.

2015. augusztus 18., kedd

Málnazselés-vaníliakrémes pite

Már megint pite! A kertben szedett utolsó kis tálka málnából sütöttem ezt a pitét még régebben. Ez is saját kreáció, s amilyen egyszerű, olyan finom is. :) Málna helyett szederrel vagy áfonyával is szuper lehet. :)


Málnazselés-vaníliakrémes pite 
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
100 g vaj
50 g porcukor
1 tojás
csipet só
fél kiskanál sütőpor

A málnazseléhez:
50 dkg málna
1 csomag tortazselé
3 evőkanál cukor

A vaníliakrémhez:
1 tasak vaníliás pudingpor
4,5 dl tej
4 evőkanál cukor

Díszítéshez:
pár szem málna


Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a csipet sóval, majd hozzáadjuk a vajat és összemorzsoljuk. Ezt követően hozzáadjuk a porcukrot és az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. A tésztát tegyük fél órára a hűtőbe pihenni.

A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a piteformát. Ezután szurkáljuk meg és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

A málnát mossuk meg, turmixgép segítségével pürésítjük. (Nekem kb. 4-4.5 dl málnapüré lett.)  A málnapüréhez hozzáadjuk a tortazselét, a cukrot,tűzre tesszük és állandó kevergetés mellett felforraljuk. Miután felforrt, még forrón ráönjük a kisült tésztára. A vaníliás pudingot szokásos módon megfőzzük és a kihűlt, megdermedt málnarétegre ötjük. A tetejét málnaszemekkel díszítjük. Hagyjuk telesen kihűlni, majd szeletelhetjük.




2015. augusztus 15., szombat

Sült túrótorta - Az első blogszülinapra :)

Kedves olvasóim, követőim, tegnap volt egy éves a blogom. Hihetetlen! Mikor tavaly ilyenkor hirtelen ötlettől vezérelve belevágtam a bloggerkedésbe, nem gondoltam, hogy lesz érdeklődés az iránt, amit csinálok. Csak egy hétköznapi nő vagyok, aki lelkes módon süt, szeret recepteket gyűjteni illetve kipróbálni
Nem rendelkezek több száz követővel, ez nem is zavar, ugyanakkor az jó érzéssel tölt el, hogy a 12 hónap alatt több mint 12 ezer oldalmegjelenítéssel rendelkezik az oldalam. Köszönöm ezt Nektek!  Köszönöm, hogy olvastok, néztek, hogy elismerő szavakat, dicséreteket kapok Tőletek.  Mert az embernek kell a visszajelzés arról, amit csinál. A kedves hozzászólásaitok sok motivációt adnak nekem. 
Amikor elkezdtem a blogolást, nem is gondoltam, hogy  ilyen nagy lelkesedéssel fogok írni. Időközben megszerettem a fotózást is, mára ugyanúgy élvezem a sütik fényképezését, mint az elkészítésüket. :) Bár blogírás és a fotózás is időt vesz el, az oldalnak köszönhetően jó néhány kedves és szimpatikus embert ismeretem meg. :)
És hát nincs szülinap édesség nélkül! Az ajándékom Nektek egy könnyű, krémes sült túrótorta, fogadjátok szeretettel.  Ne ijedjetek meg a töltelék folyékonysága miatt, sülés közben besűrűsödik. Garantáltan finom, készítsétek el! :)

Forrás: itt


Sült túrótorta
Hozzávalók:
A tésztához
  • 50 g porcukor
  • 100 g vaj
  • 150 g búzaliszt
A túrótöltelékhez
  • 500 g tehéntúró (félzsíros)
  • 90 g étkezési keményítő
  • 200 g porcukor
  • 500 ml 2,8%-os tej
  • 400 ml tejföl (20%-os)
  • 1 db citrom héja
  • 2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
  • 15 g vaníliás cukor - bourbon

Elkészítés: 
A sütőt előmelegítjük 190 C-ra. Kibélelünk sütőpapírral egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.

A lisztet elkeverjük el a porcukorral, majd hozzágyúrjuk a vajat. Ahogy összeáll a tészta, már jó is. Ne gyúrjuk túl, mert törni fog nyújtáskor. Ha elkészült, tegyük 10 percre hűtőbe.

Ha megdermedt, kinyújtjuk a tésztát, és kibéleljük a tortaforma alját - úgy, hogy a tészta felnyúljon 3-4 centit a forma falára -, hézagosan szurkáljuk meg, és süssük elő. Csak addig süssük, míg teljesen aranysárga nem lesz.

A krém összetevőit egy tálban alaposan mixeljük össze. Tegyük a híg tölteléket a formába, és kb. 90 - 100 percig süssük 190 C-on - légkeverés nélkül. Ha sütés közben nagyon sötétedne a torta teteje, fedjük le sütőpapírral, vagy alufóliával! 

Ha kisült a torta, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk körbe a formában egy vékony, sima pengéjű késsel. Vegyük le a keretet, és szeleteljük.



 

2015. augusztus 10., hétfő

Váncza-féle házi sörperec

Holnap rokonokhoz készülünk látogatóba, s úgy gondoltam valami házi készítésű finomsággal kedveskedek nekik. A nagy meleg és a hosszú utazás miatt valami sós harapnivalót terveztem. Körülbelül egy hete vásároltam egy rugós perec kiszúró formát, gondoltam itt az alkalom, hogy kipróbáljam. Keresgéltem a neten és rábukkantam Mónika oldalán egy Váncza-féle sós perecre, amit ma el is készítettem. Nagyon finom lett, eteti magát, a nagy részét gyorsan bele is tettem egy dobozba, nehogy megegyük mielőtt útra kelnénk.


Váncza-féle házi sörperec
Hozzávalók:
30 dkg liszt
8 dkg zsír
1 csomag sütőpor
1 tojás sárgája
1 kávéskanál só
2-3 kanál tej (nekem 5-6 kanál kellett)

A tetejére:
1 nagyobb tojás
szezámmag (lehet sajt, egész köménymag vagy akár lenmag is)


Elkészítés:
A szárazanyagokat, a lisztet, a sütőport, a sót összekeverjük, a zsírral elmorzsoljuk, majd belegyúrjuk a tojássárgáját és a tejet. 
Kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, pereckiszúróval szaggatjuk. A pereceket bekenjünk tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal és sütőpapírral bélelt tepsiben világosbarnára sütjük kb. 15 perc alatt.



2015. augusztus 5., szerda

Sárgabarackos pite


Számomra az omlós pite az egyik legfinomabb édesség, a friss gyümölccsel készülőkért meg egyenesen rajongok. Most sárgabarackos pitét sütöttem, ami egyszerűen mennyei lett. Nagyon nehezen bírtam magam türtőztetni, hogy ne egyen meg az egészet. Készítsétek el bátran, nem bánjátok meg. :)


Sárgabarackos pite
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
csipet só
7 dkg porcukor
2-3 evőkanál jéghideg víz

Töltelékhez:
50-60 dkg sárgabarack
6 dkg cukor
1 teáskanál fahéj
3 evőkanál keményítő

4 evőkanál búzadara



Elkészítés:
A lisztet a porcukorral, a vajjal és a sóval elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a hideg vizet, annyit, hogy a tészta összeálljon. Két részre osztjuk, hűtőbe tesszük fél órára.
A megmosott sárgabarackokat gerezdekre vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a keményítőt, majd összekeverjük.
A piteformát kivajazzuk. A tészta egyik felével kibéleljük a formát. Megszórjuk búzadarával, majd beletesszük a tölteléket, a sárgabarackot.  A másik tésztalapot kör alakúra kinyújtjuk és ráteszünk a pitére. A sütit megszurkáljuk, a közepén vágunk egy „kéményt”, hogy a gőzök szabadon távozhassanak.  A pite tetejét megkenjük egy felvert tojással, s előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, s csak akkor szeleteljük. Tálaláskor porcukorral megszórjuk. 

2015. július 31., péntek

Meggyes-kókuszhabos kocka

Kakaó, meggy és kókusz egy sütiben! Még a meggyszezonban az utolsó adag friss meggyből készült ez a süti. Puha kakaós piskóta meggyel, a tetején kókuszhabbal bolondítva. Finom! :)


Meggyes-kókuszhabos kocka
Hozzávalók:
A piskótatésztához:
3 tojás
3 evőkanál tej
100 g rétesliszt
2 evőkanál kakaópor
5 dkg cukor
fél csomag sütőpor

A rakományhoz:
30-40 dkg meggy
1evőkanál liszt


A kókuszhabhoz:
6 tojásfehérje
10 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék


Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, a kakaóport, majd a sütőporral elvegyített lisztet.  A kakaós masszához részletekben hozzáforgatjuk a tojáshabot. A tésztát kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük. A meggyet kimagozzuk megforgatjuk a lisztben, majd kirakjuk vele a kakaós tésztát. Előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük (tűpróba!).

Amíg sül a meggyes kakaós piskóta elkészítjük a kókuszhabot. A tojásfehérjét a porcukorral keményre verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a kókuszreszeléket. Amikor a piskóta megsült rásimítjuk a kókuszos habot és visszatesszük a sütőbe. Mérsékelt lángon szárítjuk a habot, amíg egy kis színt kap. Kihűlés után kockára vágva tálaljuk.