2015. augusztus 15., szombat

Sült túrótorta - Az első blogszülinapra :)

Kedves olvasóim, követőim, tegnap volt egy éves a blogom. Hihetetlen! Mikor tavaly ilyenkor hirtelen ötlettől vezérelve belevágtam a bloggerkedésbe, nem gondoltam, hogy lesz érdeklődés az iránt, amit csinálok. Csak egy hétköznapi nő vagyok, aki lelkes módon süt, szeret recepteket gyűjteni illetve kipróbálni
Nem rendelkezek több száz követővel, ez nem is zavar, ugyanakkor az jó érzéssel tölt el, hogy a 12 hónap alatt több mint 12 ezer oldalmegjelenítéssel rendelkezik az oldalam. Köszönöm ezt Nektek!  Köszönöm, hogy olvastok, néztek, hogy elismerő szavakat, dicséreteket kapok Tőletek.  Mert az embernek kell a visszajelzés arról, amit csinál. A kedves hozzászólásaitok sok motivációt adnak nekem. 
Amikor elkezdtem a blogolást, nem is gondoltam, hogy  ilyen nagy lelkesedéssel fogok írni. Időközben megszerettem a fotózást is, mára ugyanúgy élvezem a sütik fényképezését, mint az elkészítésüket. :) Bár blogírás és a fotózás is időt vesz el, az oldalnak köszönhetően jó néhány kedves és szimpatikus embert ismeretem meg. :)
És hát nincs szülinap édesség nélkül! Az ajándékom Nektek egy könnyű, krémes sült túrótorta, fogadjátok szeretettel.  Ne ijedjetek meg a töltelék folyékonysága miatt, sülés közben besűrűsödik. Garantáltan finom, készítsétek el! :)

Forrás: itt


Sült túrótorta
Hozzávalók:
A tésztához
  • 50 g porcukor
  • 100 g vaj
  • 150 g búzaliszt
A túrótöltelékhez
  • 500 g tehéntúró (félzsíros)
  • 90 g étkezési keményítő
  • 200 g porcukor
  • 500 ml 2,8%-os tej
  • 400 ml tejföl (20%-os)
  • 1 db citrom héja
  • 2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
  • 15 g vaníliás cukor - bourbon

Elkészítés: 
A sütőt előmelegítjük 190 C-ra. Kibélelünk sütőpapírral egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.

A lisztet elkeverjük el a porcukorral, majd hozzágyúrjuk a vajat. Ahogy összeáll a tészta, már jó is. Ne gyúrjuk túl, mert törni fog nyújtáskor. Ha elkészült, tegyük 10 percre hűtőbe.

Ha megdermedt, kinyújtjuk a tésztát, és kibéleljük a tortaforma alját - úgy, hogy a tészta felnyúljon 3-4 centit a forma falára -, hézagosan szurkáljuk meg, és süssük elő. Csak addig süssük, míg teljesen aranysárga nem lesz.

A krém összetevőit egy tálban alaposan mixeljük össze. Tegyük a híg tölteléket a formába, és kb. 90 - 100 percig süssük 190 C-on - légkeverés nélkül. Ha sütés közben nagyon sötétedne a torta teteje, fedjük le sütőpapírral, vagy alufóliával! 

Ha kisült a torta, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk körbe a formában egy vékony, sima pengéjű késsel. Vegyük le a keretet, és szeleteljük.



 

2015. augusztus 10., hétfő

Váncza-féle házi sörperec

Holnap rokonokhoz készülünk látogatóba, s úgy gondoltam valami házi készítésű finomsággal kedveskedek nekik. A nagy meleg és a hosszú utazás miatt valami sós harapnivalót terveztem. Körülbelül egy hete vásároltam egy rugós perec kiszúró formát, gondoltam itt az alkalom, hogy kipróbáljam. Keresgéltem a neten és rábukkantam Mónika oldalán egy Váncza-féle sós perecre, amit ma el is készítettem. Nagyon finom lett, eteti magát, a nagy részét gyorsan bele is tettem egy dobozba, nehogy megegyük mielőtt útra kelnénk.


Váncza-féle házi sörperec
Hozzávalók:
30 dkg liszt
8 dkg zsír
1 csomag sütőpor
1 tojás sárgája
1 kávéskanál só
2-3 kanál tej (nekem 5-6 kanál kellett)

A tetejére:
1 nagyobb tojás
szezámmag (lehet sajt, egész köménymag vagy akár lenmag is)


Elkészítés:
A szárazanyagokat, a lisztet, a sütőport, a sót összekeverjük, a zsírral elmorzsoljuk, majd belegyúrjuk a tojássárgáját és a tejet. 
Kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, pereckiszúróval szaggatjuk. A pereceket bekenjünk tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal és sütőpapírral bélelt tepsiben világosbarnára sütjük kb. 15 perc alatt.



2015. augusztus 5., szerda

Sárgabarackos pite


Számomra az omlós pite az egyik legfinomabb édesség, a friss gyümölccsel készülőkért meg egyenesen rajongok. Most sárgabarackos pitét sütöttem, ami egyszerűen mennyei lett. Nagyon nehezen bírtam magam türtőztetni, hogy ne egyen meg az egészet. Készítsétek el bátran, nem bánjátok meg. :)


Sárgabarackos pite
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
csipet só
7 dkg porcukor
2-3 evőkanál jéghideg víz

Töltelékhez:
50-60 dkg sárgabarack
6 dkg cukor
1 teáskanál fahéj
3 evőkanál keményítő

4 evőkanál búzadara



Elkészítés:
A lisztet a porcukorral, a vajjal és a sóval elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a hideg vizet, annyit, hogy a tészta összeálljon. Két részre osztjuk, hűtőbe tesszük fél órára.
A megmosott sárgabarackokat gerezdekre vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a keményítőt, majd összekeverjük.
A piteformát kivajazzuk. A tészta egyik felével kibéleljük a formát. Megszórjuk búzadarával, majd beletesszük a tölteléket, a sárgabarackot.  A másik tésztalapot kör alakúra kinyújtjuk és ráteszünk a pitére. A sütit megszurkáljuk, a közepén vágunk egy „kéményt”, hogy a gőzök szabadon távozhassanak.  A pite tetejét megkenjük egy felvert tojással, s előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, s csak akkor szeleteljük. Tálaláskor porcukorral megszórjuk. 

2015. július 31., péntek

Meggyes-kókuszhabos kocka

Kakaó, meggy és kókusz egy sütiben! Még a meggyszezonban az utolsó adag friss meggyből készült ez a süti. Puha kakaós piskóta meggyel, a tetején kókuszhabbal bolondítva. Finom! :)


Meggyes-kókuszhabos kocka
Hozzávalók:
A piskótatésztához:
3 tojás
3 evőkanál tej
100 g rétesliszt
2 evőkanál kakaópor
5 dkg cukor
fél csomag sütőpor

A rakományhoz:
30-40 dkg meggy
1evőkanál liszt


A kókuszhabhoz:
6 tojásfehérje
10 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék


Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, a kakaóport, majd a sütőporral elvegyített lisztet.  A kakaós masszához részletekben hozzáforgatjuk a tojáshabot. A tésztát kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük. A meggyet kimagozzuk megforgatjuk a lisztben, majd kirakjuk vele a kakaós tésztát. Előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük (tűpróba!).

Amíg sül a meggyes kakaós piskóta elkészítjük a kókuszhabot. A tojásfehérjét a porcukorral keményre verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a kókuszreszeléket. Amikor a piskóta megsült rásimítjuk a kókuszos habot és visszatesszük a sütőbe. Mérsékelt lángon szárítjuk a habot, amíg egy kis színt kap. Kihűlés után kockára vágva tálaljuk.


2015. július 26., vasárnap

Joghurtos-őszibarackos bomba

Igazából ez egy joghurttorta, csak nem klasszikus tortaformában. Múlt hétvégén ünnepeltük az öcsém névnapját, neki csináltam. Nem bonyolult az elkészítése, talán a piskóta tálba való belehelyezésénél kell ügyeskedni. A talpa babapiskótából készült, bár sokkal szebb lett volna, ha sütök egy kerek piskótalapot, de már nem volt több tojás itthon. Jót tesz neki, ha egy éjszakát dermed a hűtőbe, sajnos ezt mi nem tudtuk kivárni, a tartásán látszik is egy kicsit. :)

Joghurtos-őszibarackos bomba
Hozzávalók:
A piskótához:
5 tojás
5 evőkanál liszt
5 evőkanál cukor

A talpához:
kb. 6-8 darab babpiskóta (vagy 3 tojásos piskótából tortalap)

A joghurtos krémhez:
1 nagy pohár natúr joghurt
2 dl habtejszín
20 g zselatin
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
5-6 darab őszibarack

A díszítéshez:
őszibarack
mentalevél

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjét. Végül beleforgatjuk a lisztet is.A masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és megsütjük.

Egy gömbölyded tálat kibélelünk frissen tartó fóliával. A piskótát óvatosan belehelyezzük a tálba és kibéleljük vele a tálat.
A zselatint beáztatjuk 1 dl vízbe, félretesszük. A habtejszínből kemény habot verünk.
Az őszibarackot megmossuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk.

A joghurtot összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot. A megduzzasztott zselatint meglangyosítjuk, elkeverünk 2 evőkanálnyit a joghurtos krémmel, majd a krém egészébe dolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a őszibarackot és beleöntjük a piskótával kibélelt tálba. A joghurtos krém tetejét babapiskótával kirakjuk, majd hűtőbe tesszük dermedni.



Tálaláskor a sütit óvatosan kiborítjuk egy tányérra, majd lehúzzuk róla a fóliát. Megszórjuk porcukorral, barackszeletekkel és mentalevéllel díszítjük.



2015. július 23., csütörtök

Habos sárgabaracktorta kakaós morzsával



Van az úgy, hogy az ember első ránézésre beleszeret egy sütireceptbe, második ránézésre meg el is készíti. Így történt most ennél a sárgabarackos sütinél.  Puffin oldalán bukkantam rá erre a remek receptre, s kedd este rögtön neki is álltam, még a meleg sem állított meg az elkészítésében. Annyit változtattam rajta, hogy a sárgabarcklekvárt kihagytam, viszont a barackos tészta tetejére tojásfehérjéből készült édes habot tettem.  A végeredmény nagyon finom lett, mára a tortából immár csak egy szelet árválkodik a hűtőben, de az sem sokáig. A bejegyzés írása közben megjött az étvágyam, megyek is s eltüntetem az árvát. Ha van kedvetek és sárgabarackotok, készítsétek el! :)

Habos sárgabaracktorta kakaós morzsával
Hozzávalók: 
A kevert tésztához:
10 dkg vaj
10 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 db tojás
20 dkg liszt
1 db citrom
1 tasak sütőpor
3-4 evőkanál tej (nálam 6 evőkanál volt)

A barackos réteghez:
50 dkg sárgabarack

A habréteghez:
5 tojásfehérje (lehet több is, nekem most ennyi volt a fagyasztóba)
100 g porcukor

A tetejére:
15 dkg liszt
2,5 dkg kakaópor
10 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
10 dkg vaj

Elkészítés:
A sárgabarackot megmossuk, félbevágjuk és magjukat eltávolítjuk.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokon és kivajazunk, kilisztezünk egy 23 cm átmérőjű tortaformát.
A vajat habosra keverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a tojást, a citrom reszelt héját, a kifacsart levét és a tejet s alaposan kikeverjük. Ezután összekeverjük a lisztet és a sütőport majd fokozatosan a tojásos masszához adjuk. Az így kapott tésztát az előkészített tortaformába simítjuk. A megfelezett, kimagozott sárgabarackokkal kirakjuk a tésztát.

A habréteghez a tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral és rásimítjuk a barackos tésztára.

A kakaós morzsához a hozzávalókat kézzel összemorzsoljuk és a habos rétegre szórjuk.

Kb. 40-45 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni a kész süteményünket.


2015. július 19., vasárnap

Oregánós-szezámmagos rudak

Most nem édes sütit hoztam, hanem egy sós, fűszeres ropogtatnivalót, ami egy hete került ki a kezem alól. Már sütéskor mennyei illatok terjengtek a konyhába, s tudtam, hogy ez nagyon finom lesz. És az is lett, imádtam rájárni. Gyorsan elkészíthető, dobozban sokáig eláll, de ettől nem kell tartani, mert pillanatok alatt elfogy. A recept egyébként Stahl Judit Végre otthon című könyvéből való. Újbóli megsütését tervbe vettem, dupla adaggal. Próbáljátok ki Ti is! :)

 

Oregánós-szezámmagos rudak
Hozzávalók:
  • 20 dkg rétesliszt (nálam fele rozsliszt volt)
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 1 evőkanál morzsolt oregánó
  • bors ízlés szerint (frissen őrölt)
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 4 evőkanál víz
 
  • 1 db tojásfehérje (a kenéshez)
  • 2 evőkanál szezámmag 

Elkészítés:
A lisztet egy tálban összekeverjük a sóval, a sütőporral, a parmezánnal az oregánóval és a borssal. Belekockázzuk a vajat, elmorzsoljuk a lisztes keverékkel, majd hozzáadjuk a tojássárgát, a vizet és gyorsan összegyúrjuk a tésztát. Lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, lekenjük tojásfehérjével, megszórjuk szezámmaggal és hosszú csíkokra vágjuk. A rudakat sütőpapíros lemezre tesszük és előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsülnek.