2014. december 28., vasárnap

Narancskrémes szelet



A karácsonyi süteménykínálatunk egyik kedvencét mutatom meg Nektek, a narancskrémes szeletet. Egyszerű elkészítésű krémes finomság, ami egyszerűen mennyei.  A Nők Lapja Konyhában szereplő süti szolgáltatta az alapot, azt alakítottam át. Az alja egy kakaós kevert tészta, melyet befed egy bársonyos krém, amiben olyan finomságok vannak, mint narancslekvár, mascarpone, fehér csokoládé, tejszín. Aki a krémes sütiket szereti, az rajongani fog érte, bevallom én egyszerre három szeletet tüntettem el.  :) 



Narancskrémes szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
2 dl tej
20 dkg Rama margarin
1 púpozott evőkanál kakaópor
15 dkg cukor
2 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
fél csomag sütőpor
25 dkg liszt
csipet só

A krémhez:
15 dkg fehér csokoládé
2 dl habtejszín
25 dkg mascarpone
2-3 evőkanál narancslekvár
1 narancs reszelt héja
fél dl narancslé
2 csapott evőkanál zselatin

Elkészítés:
A tésztához a tojást, a margarint, a kakaóport és a cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, a sót és a szódabikarbónás, sütőporos lisztet. Simára keverjük a tésztát. 

Egy kivajazott, kilisztezett tepsit előveszünk és belesimítjuk a masszát, majd előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. 

A narancskrém elkészítéséhez először a fehércsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. A mascarponét összekeverjük a narancs lereszelt héjával és a narancslekvárral, majd belekeverjük a felolvasztott csokoládét. A tejszínt kemény habbá verjük és beleforgatjuk a fehércsokis-narancsos mascarponés krémbe. A zselatint a narancslében felmelegítjük és belekeverjük a krémbe.

A krémet a kihűlt tésztára kenjük, hűtőbe dermesztjük és narancsszeletekkel díszítjük.



2014. december 24., szerda

Mézeskalács figurák - Boldog karácsonyt!



A karácsony elképzelhetetlen mézeskalács nélkül, így idén is elkészítettem az egyik legismertebb ünnepi süteményt. Ezek az aprósütemények mennyei ízükkel és kellemes illatukkal bearanyozzák a karácsony ünnepét. :)
Ezzel az édes-fűszeres süteménnyel kívánok minden kedves Olvasómnak meghitt, áldott karácsonyt! :)



Mézeskalács figurák

A tésztához:
35 dkg liszt
8 dkg zsír
5 evőkanál méz
10 dkg cukor
2 tojássárgája
1 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
1 evőkanál tejföl

A cukormázhoz:
1 tojásfehérje
10-15 dkg porcukor

Elkészítés:
Az alapanyagokat kimérjük egy nagy tálba, kézzel alaposan összedolgozzuk, gyúrjuk, míg tésztává összeáll. Fóliába csomagoljuk, és egész éjszakára a hűtőbe tesszük.

Lisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtjuk, majd a kívánt formával kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt világosbarnára sütjük őket. Amikor kihűltek, tetszés szerinti díszítjük őket cukormázzal.

A cukormáz készítése
A tojásfehérjét kissé felverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, és habverővel keményre, simára keverjük. Zacskóba töltjük, és kidíszítjük vele a mézeskalácsokat. 



Kardos Andrea: Karácsony

A szeretet nem csupán egy napra kell szóljon,
Minden napon a szívedben daloljon!
De van egy este mikor összeül a család,
S igazi melegség tölti meg a szobát.

Anya süt-főz szorgosan,
Az asztalt megteríti szépen, gondosan.
Mindenki izgatott, megszólal a csengő,
S szobában áll már a feldíszített fenyő.

A család körbeállja, csillognak a szemek,
Az ajándék-bontást várják a gyermekek.
Közösen mondanak el egy-egy imát,
Ezután meglesik a csomagok titkát.

Ha egész évben nem is, de most van idő egymásra,
Mindenkinek szüksége van egy kis megnyugvásra.
Ma este barátaim, szánjunk időt mi is a családra,
De ne feledjük: Nem csupán egy napunk van a boldogságra!