2014. december 1., hétfő

Sütőtökös-fahéjas csiga krémsajtos mázzal




Kabóca a háziasszonya A Süss Alkoss Díszíts!  játék 28. fordulójának,  melynek a csábító fahéj témát adta.  Nagyon szeretem a fahéjat, sokszor használom sütikbe ezt a kellemes ízű, illatú fűszert. Most egy mázas, sütőtökös fahéjas kalácsot hoztam, melynek receptjét itt találtam, s úgy gondoltam, hogy elkészítem és ezzel nevezek a játékra. A tésztán nem érződik a sütőtök íze, viszont gyönyörű színt ad neki és nagyon könnyű volt a kelt tésztával dolgozni. Végeredményként pedig pihe-puha csigákat kapunk, melyet a fahéj és a krémsajtos máz istenien finommá varázsol. Próbáljátok ki! :)


Sütőtökös-fahéjas csiga krémsajtos mázzal
Hozzávalók:
A tésztához:
  • 80 ml tej
  • 2 evőkanál vaj
  • 125 g sütőtökpüré
  • 2 evőkanál cukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 tojás felverve
  • 2,5 dk élesztő
  • 300 g finomliszt
A töltelékhez:
  • 80 g barna cukor
  • 1,5 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
A mázhoz:
  • 60 g natúr krémsajt (szobahőmérsékletű)
  • 70 g porcukor
  • 2 evőkanál lágy vaj
  • 1/2 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
Langyosra melegítjük a tejet egy pici cukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.  Egy nagyobb tálban összekeverjük a vajat, a tökpürét, a cukrot és a sót.  Ezután kerül bele az élesztős tej és a tojás, majd hozzáadjuk a lisztet. Dagasszuk ki jó alaposan, ha ragad, tegyünk még hozzá annyi lisztet, hogy lágy tésztát kapjunk. Egy kelesztőtálat vékonyan kiolajozunk, amibe beletesszük a tésztát és kb. 1 órahosszáig kelesztjük. 

A mázhoz krémesre keverjük az összes hozzávalót.

Miután a tészta megkelt, lisztezett munkalapon átgyúrjuk, de csak annyira, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk. A tésztát téglalappá nyújtjuk, megkenjük vajjal és megszórjuk fahéjjal és cukorral, majd a hosszabb oldalán kezdve feltekerjük. A tekercset 12 egyenlő csigára vágjuk és egy kivajazott kerek formába tesszük. (Nekem nem fért bele az összes csiga, a maradékot négy darabot sima tepsiben megsütöttem.) A csigákat konyharuhával letakarjuk, pihenni hagyjuk minimum fél órát. A kelesztési idő letelte után előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük.

 
A megsült csigák máz nélkül
A sütőből kivéve rácsra téve hagyjuk a formában hűlni, majd egy ecsettel megkenjük az előre elkészített sajtkrémmel. (Ha akarjuk dióval megszórhatjuk. )

2014. november 25., kedd

Márványozott krémsajtos-meggyes kocka

A most következő süti receptjét, Okkinál láttam meg, s azonnal tudtam, hogy ezt meg kell csinálnom. Nálam az eredeti recepthez képest kicsit vastagabb tésztával készült. Csokis kevert tészta, lágyan krémes mascarponéval és meggyel a tetején.  Egyszerű, gyors süti, melyet a krémsajt mesésen finommá tesz. Imádom a mascarponét, krémekhez gyakran használom, szerintem sokkal jobb, finomabb, mint a vaj. A mascarpone észak-olasz találmány, az 1600-as években készítették először a lombardiai Lodiban. Neve valószínűleg a lombard dialektusban használt mascherpa, azaz „tejkrém” szóból ered, bár egyes nyelvészek szerint inkább a spanyol „mas que bono” kifejezésre vezethető vissza, ami annyit tesz: több mint jó. Szerintem több mint isteni, és ez az olasz krémsajt csodássá teszi az édességeket, ahogy ezt az egyszerű gyümölcsös sütit is. Ajánlom kipróbálásra mindenkinek! :)


Márványozott krémsajtos-meggyes kocka
A tésztához:
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál kakaópor
18 dkg vaj
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
2 teáskanál rumaroma
4 db tojás
1,5 dl natúr joghurt

A krémsajtos részhez:
25 dkg krémsajt
1 tojás
1 evőkanál búzadara
1 evőkanál keményítő
5 dkg cukor
 2 csomag vaníliás cukor

A tetejére:
20-25 dkg kimagozott meggy

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral és kakaóporral. A vajat habosra keverjük a cukrokkal, sóval és rumaromával. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat és jól kikeverjük. Ezután váltakozva hozzáadjuk a lisztes keveréket és a joghurtot, és simára keverjük.

A krémsajtot kikavarjuk a cukorral és tojással, majd hozzáadjuk a keményítőt és búzadarát is, és egyneművé kavarjuk.

A kakaós masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd erre rákanalazzuk a krémsajtos masszát. Egy villával márványosítjuk a tetejét, majd rászórjuk a meggyet.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült –e a süti.  

2014. november 20., csütörtök

Gyors túrós kosarak - Avagy mi mindenre jó egy muffinforma?




Muffinláz térhódításának köszönhetően, a háztartások többségében megtalálható a muffinforma. De a muffinsütésen kívül mire jó még a speciális forma? Erre mutatok most egy briliáns ötletet, amit nemrég találtam, itt és nagyon megtetszett.  A muffintepsi segítségével gyorsan és egyszerűen készíthetünk mutatós kosárkákat. Az ötlet azért remek, mert a formázás gyors és nem kell vajazni a formát. Én most túróval készítettem, de másfajta töltelékekkel is kipróbálható (puding, lekvár). A kosárkákat az eredeti recept tésztájával készítettem, ami finom, de legközelebb a jól bevált omlós linzertésztámmal fogok dolgozni. Ajánlom mindenkinek, mert nem kell sokat bíbelődni a formázással, a végeredmény pedig mutatós és finom. :)
Nektek hogy tetszik?


Gyors túrós kosarak
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 tk só
1 dl víz

A túrótöltelékhez:
50 dkg túró
2 egész tojás
porcukor (ízlés szerint)
reszelt citromhéj
mazsola

Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a vajat, és összemorzsoljuk. Ezután a hideg vizet hozzáadjuk (fontos, hogy hideg legyen), és egy perc alatt összegyúrjuk úgy, hogy ne ragadjon a kezünkhöz. A tésztát folpackba csomagolva hűtőbe tesszük, legalább fél órára (de akár egész éjszakára is ott hagyhatjuk).

A töltelék hozzávalóit összekeverjük.

A sütőt előmelegítjük. Elővesszük a tésztát, vékonyra kinyújtjuk, majd kb. tíz cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A köröket a muffintepsi hátulján a mélyedésekbe fektetjük.



Nem kell vajazni-lisztezni a tepsit! Mindegyik kosárba egy evőkanálnyi tölteléket teszünk és 18 perc alatt megsütjük a kosarakat.