2019. október 17., csütörtök

Kávés mandulás pohárkrém

Két tojásból, etritritből és mandulalisztből piskótát sütöttem és kávés joghurtkrémmel poharakba rétegeztem. Finom lett!



Kávés mandulás pohárkrém
Hozzávalók: (2 pohárhoz)
400 g görög joghurt
édesítő ízlés szerint
fél dl kávé
mandulalisztes piskótakocka
1 marék pirított mandulapehely

Elkészítés:
A görög joghurtot kikeverjük az édesítővel és a kávéval. A pohár aljára teszünk egy kanál kávés krémet, majd követezik a mandulás piskótakocka. Ezt követően krém jön, majd ismét mandulás piskótakocka és krémmel zárjuk a rétegzést. A pohárkrém tetejét pirított mandulapehellyel díszítjük. Egy kevés időre hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.


2019. október 12., szombat

Almás rétes és áfonyás-túrós rétes

Egy csomag teljes kiőrlésű 8 lapos réteslapból 2 rúd rétest készítettem. Az egyik almás a másik áfonyás-túrós lett. Isteni finom! 



 



Almás rétes és áfonyás-túrós rétes
Hozzávalók: (1-1 rúdhoz)
Almáshoz:
4 teljes kiőrlésű  réteslap 
4-5 evőkanál olaj a kenéshez
2-3 evőkanál tejföl a tetejét megkenni 
1 kg rétes alma
cukor ízlés szerint (én édesítőszert használtam)
1 mokkáskanál őrölt fahéj


Áfonyás-túróshoz:
4 teljes kiőrlésű  réteslap 
4-5 evőkanál olaj a kenéshez
2-3 evőkanál tejföl a tetejét megkenni 
500 g túró
cukor ízlés szerint (én édesítőszert használtam)
2 evőkanál tejföl
1 marék áfonya

A tetejére: 
porcukor/darált eritrit

Elkészítés:
Egy tiszta, nedves konyharuhát az asztalra terítünk, majd egy réteslapot ráfektetünk és kevés olajjal megkenjük. Ráfektetjük a következő réteslapot, ezt is olajozzuk. Összesen négy réteslapot rétegezünk úgy, hogy a közüket olajjal megkenjük. 
Almáshoz: az almát megpucoljuk, lereszeljük, kinyomkodjuk a levét, majd édesítjük és fahéjjal ízesítjük.
Áfonyás-túróshoz: a túrót az édesítővel és a cukorral krémesre keverjük, majd beleszórjuk a megmosott áfonyát.
A felső réteslap felénk eső oldalára egy csíkban ráhalmozzuk az almatölteléket, majd a konyharuha segítségével föltekerjük. A feltekert rétest óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd a tetejét vékonyan megkenjük tejföllel. Ugyanígy készül a másik rétes is, csak abba áfonyás-túrós töltelék kerül.
Ezután  a réteseket előmelegített sütőben 30 percig sütjük és langyosra hűtve szeleteljük. Tálaláskor a tetejüket porcukorral vagy darált eritrittel megszórjuk. 










2019. október 3., csütörtök

Kókuszos keksz mandulával

Finom kekszet készítettem kókuszliszttel, cukor nélkül, ami még a diétába is belefér. Nekem 24 darab kekszem lett, aki többet szeretne duplázza a mennyiségeket.



Kókuszos keksz mandulával
Hozzávalók:
A tésztához:
6 dkg kókuszliszt
6,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
egy csipet só
egy fél kiskanál szódabikarbóna
5 dkg vaj
1 tojás
2 evőkanál tejföl
6 dkg eritrit

A tetejére:
egy tojásfehérje
egész mandula

Elkészítés:
Először összekeverjük a száraz hozzávalókat: a kókuszlisztet, a teljes kiőrlésű búzalisztet, az eritritet, a sót és a szódabikarbónát. Hozzáadjuk a vajat és elmorzsoljuk a lisztes keverékben. Ezután hozzátesszük a tojást, a tejfölt és összegyúrjuk a tésztát. Hűtőbe tesszük pihenni fél órára.
A tésztát kinyújtjuk és téglalap alakú  formára vágjuk. A kekszeket sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk. A tetejüket lekenjük a tojásfehérjével és mandulaszemekkel kirakjuk. 
A sütőt előmelegítjük és 15 perc alatt megsütjük.



2019. szeptember 28., szombat

Áfonyás-túrós desszert (sütés nélkül)

A túróból számtalan módon készíthető desszert. Édesség utáni vágyam csillapítására találtam ki ezt túrós desszertet, amit áfonyával tettem izgalmassá. Cukor nélkül, édesítővel készítettem, így igazi alakbarát desszertet fogyaszthattam. Természetesen más gyümölccsel is elkészíthető, például eperrel vagy málnával. 




Áfonyás-túrós desszert (sütés nélkül)
Hozzávalók:
Áfonyás-túrós részhez:
500 g túró
175 g joghurt
200 g tejföl
180 g áfonya
édesítő ízlés szerint
20 g zselatin

A joghurtos részhez:
400 g görög joghurt
édesítő ízlés szerint
100 g áfonya
6 g zselatin

Díszítéshez:
pár szem áfonya

Elkészítés:
A túróhoz hozzáadjuk az édesítőt, majd a joghurtot és a tejfölt is. Az egészet botmixerrel krémesítjük. Az áfonyát pürésítjük, majd alacsony lángra tesszük, és felfőzzük. Az áfonyaszószt hozzákeverjük a krémes túróhoz. A zselatint beáztatjuk annyi vízbe, hogy ellepje, majd alacsony gázlángon meglangyosítjuk. Az áfonyás túrókrémbe belekeverjük a feloldott zselatint. 
Egy püspökkenyér formát folpackkal kibélelünk, majd az áfonyás-túrós krém felét belesimítjuk. Körülbelül 10 percre hűtőbe tesszük. Addig elkészítjük a joghurtos részt.
A zselatint beáztatjuk, majd alacsony hőfokon meglangyosítjuk.A görög joghurtot édesítővel ízesítjük, majd belekeverjük a feloldott zselatint. A joghurtos krémbe beleforgatjuk a áfonyát. Az áfonyaszemekkel gazdagított joghurtot ráöntjük a püspökkenyérformába lévő túrós részre, majd erre jön a maradék túrós krém.  A desszertet visszatesszük egy éjszakára dermedni a hűtőbe.  
Másnap kivesszük a desszertet a formából, lehúzzuk róla a folpackot és áfonyaszemekkel díszítjük.


2019. szeptember 22., vasárnap

Diós morzsás szilvás pite

Örök kedvencem a pite, amelyet évszaknak megfelelő gyümölccsel készítek. Most a szilvának van szezonja, így azzal sütöttem. A szilvához jól illik a dió, így az omlós tésztába az is került. Ez a szilvás pite csodás őszi finomság hűvös reggelekre illetve estékre. :)


Diós morzsás szilvás pite
A diós linzertésztához:
120 g liszt
30 g dió
egy csipet só
3 evőkanál porcukor
1 tojás
60 g vaj

Töltelékhez:
300 g szilva
2 kiskanál fahéj
2 evőkanál cukor
fél csomag vaníliás pudingpor

Diós morzsához:
50 g liszt
30 g dió
1 evőkanál porcukor
30 g vaj

Elkészítés:
A lisztet, a diót, a cukrot és a sót egy tálban összekeverjük, majd lazán elmorzsoljuk benne a vajat. Ezután hozzáadjuk a tojást, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, és folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és a kivajazott, kilisztezett piteformát kibéleljük vele. 
A diós morzsához a lisztet, a diót és a porcukrot összekeverjük, majd a vajjal összedolgozzuk, hogy durva morzsaállagúra összeálljon. A morzsát 30 percre a fagyasztóba tesszük. 
A szilvát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk. Rászórjuk a fahéjat, a cukrot és a vaníliás pudingport. A formában lévő tésztára ráhalmozzuk a szilvát, majd a tetejére rászórjuk a diós morzsát. 
A pitét előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt aranyszínűre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni, majd szeleteljük. 




2019. szeptember 19., csütörtök

Áfonyás-kókuszos chiapuding görög joghurttal

Igen-igen, van már chiapuding a blogon! Az utóbbi időben annyit posztoltam erről a pudingról, hogy biztos unjátok már. Én nem tudom megunni, mivel számos módon variálható. Ez most kókusztejjel készült. 

Áfonyás-kókuszos chiapuding görög joghurttal
Hozzávalók: (1 nagyobb és egy kisebb pohárhoz)
150 g áfonya
400 ml kókusztej (Vitasia márkájú, Lidlben kapható)
3 evőkanál chia mag
édesítő ízlés szerint (most folyékonyat használtam)
200 g görög joghurt (kb. ezt nem mértem)
1 marék friss áfonya díszítésnek

Elkészítés:
Az áfonyát összeturmixoljuk botmixerrel, majd hozzákeverjük az édesítőt. Az áfonyapürét alacsony gázfokozaton felfőzzük, majd hozzáöntjük a kókusztejhez. Az áfonyás kókusztejbe beleszórjuk a chia magot, alaposan elkeverjük és az édességet lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy legyen ideje megszívnia magát a magoknak.
Másnapra besűrűsödik a puding, poharakba kanalazzuk, a tetejükre görög joghurtot halmozunk és végül áfonyaszemekkel díszítjük.