Örök kedvencem a pite, amelyet évszaknak megfelelő gyümölccsel készítek. Most a szilvának van szezonja, így azzal sütöttem. A szilvához jól illik a dió, így az omlós tésztába az is került. Ez a szilvás pite csodás őszi finomság hűvös reggelekre illetve estékre. :)
Diós morzsás szilvás pite
A diós linzertésztához:
120 g liszt
30 g dió
egy csipet só
3 evőkanál porcukor
1 tojás
60 g vaj
Töltelékhez:
300 g szilva
2 kiskanál fahéj
2 evőkanál cukor
fél csomag vaníliás pudingpor
Diós morzsához:
50 g liszt
30 g dió
1 evőkanál porcukor
30 g vaj
Elkészítés:
A lisztet, a diót, a cukrot és a sót egy tálban összekeverjük, majd lazán elmorzsoljuk benne a vajat. Ezután hozzáadjuk a tojást, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, és folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és a kivajazott, kilisztezett piteformát kibéleljük vele.
A diós morzsához a lisztet, a diót és a porcukrot összekeverjük, majd a vajjal összedolgozzuk, hogy durva morzsaállagúra összeálljon. A morzsát 30 percre a fagyasztóba tesszük.
A szilvát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk. Rászórjuk a fahéjat, a cukrot és a vaníliás pudingport. A formában lévő tésztára ráhalmozzuk a szilvát, majd a tetejére rászórjuk a diós morzsát.
A pitét előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt aranyszínűre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni, majd szeleteljük.