2019. szeptember 19., csütörtök

Áfonyás-kókuszos chiapuding görög joghurttal

Igen-igen, van már chiapuding a blogon! Az utóbbi időben annyit posztoltam erről a pudingról, hogy biztos unjátok már. Én nem tudom megunni, mivel számos módon variálható. Ez most kókusztejjel készült. 

Áfonyás-kókuszos chiapuding görög joghurttal
Hozzávalók: (1 nagyobb és egy kisebb pohárhoz)
150 g áfonya
400 ml kókusztej (Vitasia márkájú, Lidlben kapható)
3 evőkanál chia mag
édesítő ízlés szerint (most folyékonyat használtam)
200 g görög joghurt (kb. ezt nem mértem)
1 marék friss áfonya díszítésnek

Elkészítés:
Az áfonyát összeturmixoljuk botmixerrel, majd hozzákeverjük az édesítőt. Az áfonyapürét alacsony gázfokozaton felfőzzük, majd hozzáöntjük a kókusztejhez. Az áfonyás kókusztejbe beleszórjuk a chia magot, alaposan elkeverjük és az édességet lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy legyen ideje megszívnia magát a magoknak.
Másnapra besűrűsödik a puding, poharakba kanalazzuk, a tetejükre görög joghurtot halmozunk és végül áfonyaszemekkel díszítjük.


2019. szeptember 10., kedd

Kókuszos-őszibarackos túrókrémtorta (sütés nélküli)

A szívemhez közel állnak a túrótorták, ez egy sütés nélküli változat őszibarackkal és kókusztejjel. Nagyon finom! És alakbarát is! :)


Kókuszos-őszibarackos túrókrémtorta (sütés nélküli)
Hozzávalók: (18 cm-es tortaformához)
500 g túró
2 dl kókusztej
300 g tejföl
édesítő ízlés szerint
20 g zselatin
4 őszibarack

Elkészítés:
A túróhoz hozzáadjuk a tejfölt, az édesítőt majd az egészet botmixerrel krémesítjük. Ezután hozzáöntjük a kókusztejet és elverjük a túrókrémben. A zselatinra annyi vizet öntünk, hogy ellepje. Hagyjuk, hogy megduzzadjon, majd alacsony lángon meglangyosítjuk. A langyos zselatint hozzáadjuk a túrókrémhez. Egy 18 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, majd a túrókrém felét beleöntjük. Az őszibarackok héját lehúzzuk, negyedeljük, majd a túrókrémbe nyomkodjuk őket. A maradék túrókrémet ráöntjük és a tortát hűtőbe tesszük néhány órára.


2019. augusztus 31., szombat

Sárgadinnyés-joghurtos chiapuding

Augusztus utolsó bejegyzése is egy chiapuding lesz, ez most joghurttal és sárgadinnyével készült. Igazán finom és még a diétát is támogatja. :)


Sárgadinnyés-joghurtos chiapuding
Hozzávalók: (1 pohárhoz)
A pudinghoz:
80 g felkockázott sárgadinnye
1,2 dl tej
3 evőkanál chia mag
édesítő ízlés szerint
100 g görög joghurt

Díszíteni:
kevés felkockázott sárgadinnye

Elkészítés:
A felkockázott sárgadinnyét botmixerrel pürésítjük, majd hozzáöntjük a tejet. A sárgadinnyés tejes keveréket édesítővel édesítjük, majd beleszórjuk a chia magot és jól elkeverjük. Egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy a chia magok magukba szívják a nedvességet.
Másnap a chiapudinghoz hozzákeverjük a görög joghurtot, majd pohárba kanalazzuk, a tetejét pedig felkockázott sárgadinnyével díszítjük.


2019. augusztus 25., vasárnap

Chiapuding áfonyás joghurttal

Ahogy korábban írtam a chiapuding szuper édesség és rengeteg variációja létezik. Nemrég meggyes joghurttal készítettem, most áfonyással. Mindkét változat finom és jó szívvel ajánlom őket. :)


Chiapuding áfonyás joghurttal
Hozzávalók: (1 pohárhoz)
A chiapudinghoz:
2 dl tej
3 evőkanál chia mag
édesítő ízlés szerint (eritritet használtam)

Az áfonyás joghurthoz:
200 g görög joghurt
100 g áfonya
édesítő ízlés szerint  (eritritet használtam)

Díszítéshez:
néhány szem áfonya

Elkészítés:
A kimért tejbe belekeverjük az édesítőt és a chiamagot, majd alaposan elkeverjük és egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy a magok megduzzadjanak.

Másnap a megmosott áfonyát botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk az édesítőt majd alacsony lángon felfőzzük. Az áfonyaszószt összekeverjük a görög joghurttal.  A pohár aljára tesszük a chiapuding felét majd rákanalazzuk az áfonyás joghurt felét, majd rátesszük a maradék chiapudingot, végül az áfonyás joghurttal fejezzük be a rétegezést. Díszítésként néhány szem áfonyát teszünk a tetejére.


2019. augusztus 19., hétfő

Sárgadinnyés joghurttorta

A nyár a gyümölcsös joghurttorták szezonja, bár én minden időszakban készítem őket, mert nagy kedvenceim ezek a könnyed finomságok. Nemrég egy sárgadinnyés változatot készítettem diós-cukormentes piskótával. Miután elkészült a torta alig bírtam magammal és egy kicsit hamarabb felvágtam, mint kellett volna, ezért áll a olyan "részegesen" a tortaszelet az utolsó képen.  :) 



Sárgadinnyés joghurttorta
Hozzávalók: (18 cm-es tortaformához)
A piskótához:
2 tojás
2 evőkanál eritrit
2 evőkanál dió
1 kiskanál útifűmaghéj

A sárgadinnyés joghurtkrémhez:
400 g görög joghurt
200 g sárgadinnye pürésítve
100 g sárgadinnye darabolva
édesítő ízlés szerint
20 g zselatin

Díszítéshez:
1 kis szelet sárgadinnye

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgákat az eritrittel habosra keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény tojáshabot. Ezután hozzáadjuk a diót és az útifűmaghéjat, majd laza mozdulatokkal belekeverjük. Egy 18 cm-es tortaformát sütőpapírral kibéleljük majd a diós piskótamasszát egy spatulával egyenletesen belesimítjuk. A piskótát előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

A görög joghurtot az eritrittel kikeverjük, majd hozzáöntjük a sárgadinnye pürét és az egészet összekeverjük. Ezután a krémbe belekeverjük a sárgadinnyedarabkákat is.  A zselatinra kevés vizet öntünk, hagyjuk megduzzadni. Ezt követően a zselatint kis lángon meglangyosítjuk, majd belekeverjük a sárgadinnyés joghurtba. A kihűlt piskótára ráöntjük a sárgadinnyés joghurtkémet és néhány órára hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor a tetejét egy kis szelet sárgadinnyével díszítjük. 






2019. augusztus 14., szerda

Áfonyás mascarponetorta eperzselével - 5. blogszülinap

Közhelyként hangozhat, de rohan az idő. Pontosan öt évvel ezelőtt indítottam útjára a blogomat. Azóta változó aktivitással tettem közé az általam kitalált illetve kipróbált sütirecepteket. Mindenkinek köszönöm a pozitív visszajelzéseket, mindegyik nagy örömet jelentett számomra. A blog 5. szülinapjának örömére fogadjátok szeretettel ezt a a krémes, könnyed, áfonyás tortát. Saját kreáció, szuper a krémje. Rengeteg megvalósítandó ötletem van még, bízom benne, hogy a jövőben is lesz időm, lelkesedésem sütni és ezek eredményét Veletek is megosztani.



Áfonyás mascarponetorta eperzselével
Hozzávalók: (18 cm-es formához)
A piskótához:
2 tojás
2 evőkanál eritrit
2 evőkanál dió
1 evőkanál kakaó

A mascarponés krémhez:
250 g mascarpone
150 g görög joghurt
200 g áfonya
édesítő ízlés szerint
8 g zselatin

A tetejére:
1 marék áfonya

Az eperzseléhez:
1,5 dl hígított eperszörp
6 g színtelen tortazselé (Dr. Oetker)

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájákat az eritrittel habosra keverjük. A fehérjéket habbá verjük majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojássárgás részhez. A diót és a kakaót összekeverjük, majd azt is belekeverjük. A masszát egy sütőpapírral kibélelt 18 cm-es tortaformába simítjuk, előmelegített sütő toljuk és a piskótát tűpróbáig sütjük.

A mascarponét a görög joghurttal és az édesítővel simára keverjük. Az áfonyát botmixerrel pürésítjük, majd alacsony lángon felfőzzük. Az áfonyaszószt hozzákeverjük a joghurtos mascaponéhoz. A zselatinra kevés vizet öntünk, hagyjuk, hogy megduzzadjon. Ezután alacsony gázlángon meglangyosítjuk. Az áfonyás krémből 2 kanállal a langyos zselatinhoz adunk, majd a keveréket hozzáadjuk a többi krémhez és jól elkeverjük benne.  Az áfonyás mascarponekrémet a kihűlt piskótára simítjuk és 15 percre hűtőbe tesszük, hogy egy kicsit megdermedjen a krém. 

Miután kivettük a hűtőből a tortát a tetejére áfonyát teszünk. A hígított eperszörpöt elkeverjük a színtelen tortazselével és folytonos keveréssel a forrástól számítva 1 percig főzzük. A zselét hagyjuk egy kicsit sűrűsödni, majd a áfonyaszemekkel borított torta tetejére csurgatjuk. A tortát néhány órára hűtőbe tesszük dermedni.