Elmondhatatlanul finom krémes süteményt készítettem nemrég, ezt a puha kávés-diós piskótát könnyed vaníliakrémmel. Azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, hogy mennyei. Nekem annyira ízlett, hogy csak faltam az egyik szelet után a másikat. Mindenkinek ajánlom, biztos vagyok benne, hogy nem fog csalódást okozni. :)
Kávés-diós szelet vaníliakrémmel
Hozzávalók:
A tésztához: (18x28 cm-es tepsihez)
4 tojás
50 g cukor
3 evőkanál fekete kávé
80 g liszt
1 csomag sütőpor
50 g darált dió
3 evőkanál olaj
A vaníliakrémhez:
6 dl tej
2 tasak vaníliás pudingpor
6-8 evőkanál cukor
250 g mascarpone
Díszítéshez:
2 marék darált dió
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kávét és az olajat. A lisztet átszitáljuk, elvegyítjük a sütőporral, a dióval, majd hozzáadjuk a kávés-tojásos keverékhez és egynemű masszává keverjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk és lazán beleforgatjuk a masszába.
Egy 18x28 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd a kávés-diós piskótát belesimítjuk és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Elkészítjük a vaníliakrémet. Ehhez két tasak vaníliás pudingport egy lábasba öntünk, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, majd a tejjel sűrű pudingot főzünk. A meleg vaníliapudingba belekeverjük a mascarponét. (Ha szükséges tehetünk még cukrot a krémbe.)
A kihűlt piskótát lapjában kettévágjuk, majd megtöltjük a krémmel úgy, hogy a sütemény tetejére is jusson. Díszítésként a sütemény tetejét darált dióval megszórjuk, majd egy kevés időre hűtőbe tesszük dermedni. Ezt követően szeleteljük a süteményt.