Számomra az omlós pite az egyik legfinomabb édesség, a friss gyümölccsel készülőkért meg egyenesen rajongok. Most sárgabarackos pitét sütöttem, ami egyszerűen mennyei lett. Nagyon nehezen bírtam magam türtőztetni, hogy ne egyen meg az egészet. Készítsétek el bátran, nem bánjátok meg. :)
Sárgabarackos pite
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
csipet só
7 dkg porcukor
2-3 evőkanál jéghideg víz
Töltelékhez:
50-60 dkg sárgabarack
6 dkg cukor
1 teáskanál fahéj
3 evőkanál keményítő
4 evőkanál búzadara
Az omlós tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
csipet só
7 dkg porcukor
2-3 evőkanál jéghideg víz
Töltelékhez:
50-60 dkg sárgabarack
6 dkg cukor
1 teáskanál fahéj
3 evőkanál keményítő
4 evőkanál búzadara
Elkészítés:
A lisztet a
porcukorral, a vajjal és a sóval elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a hideg vizet,
annyit, hogy a tészta összeálljon. Két részre osztjuk, hűtőbe tesszük fél
órára.
A megmosott
sárgabarackokat gerezdekre vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a
keményítőt, majd összekeverjük.
A piteformát kivajazzuk. A tészta
egyik felével kibéleljük a formát. Megszórjuk búzadarával, majd
beletesszük a tölteléket, a sárgabarackot. A másik tésztalapot kör alakúra kinyújtjuk és
ráteszünk a pitére. A sütit megszurkáljuk, a közepén vágunk egy „kéményt”, hogy a gőzök szabadon távozhassanak. A pite tetejét megkenjük egy felvert
tojással, s előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, s csak akkor szeleteljük. Tálaláskor porcukorral megszórjuk.