Íme egy finom mákos süti, mely az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Egyébként
ez egy Stahl Judit recept, melyre itt bukkantam rá, véletlenül. Nagyon finom
süti, a savanykás citromkrém és a mák együtt isteni párosítás. S hogy honnan a
név? Azért luxus, mert macarponéval készül. A krémsajt valóban nem olcsó, de próbáljátok
ki, mert megéri, nagyon-nagyon finom! :)
Luxus mákos - Citromkrémes mákos lepény
Hozzávalók:
A tésztához:
22 dkg liszt
1 teáskanál
sütőpor
12 dkg cukor
18 dkg hideg
vaj
1 tojás
A citromkrémhez:
2 tojás
12 dkg cukor
60 ml citromlé (2 db
citrom leve)
1 evőkanál
főzni való vaníliás pudingpor
1 citrom
reszelt héja
5 dkg vaj
Mákos réteghez:
15 dkg
darált mák
15 dkg cukor
20 dkg mascarpone
4 evőkanál tejföl
2 tojás
1 evőkanál főzni
való vaníliás pudingpor
1/2 citrom
reszelt héja
Elkészítés:
Először
elkészítjük a citromos krémet. Ehhez a tojást, cukrot, citromlevet, a
pudingport és a reszelt citromhéjat vízgőz felett folyamatos kevergetés mellett
addig főzzük, amíg szépen besűrűsödik. Utána rögtön még melegen hozzákeverjük a
vajat és hűvös helyre tesszük hűlni.
Elkészítjük
a tésztát. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a cukorral, majd
elmorzsoljuk benne a hideg vajat. Ezután jön hozzá a tojás és összegyúrjuk a
tésztát. Kinyújtjuk a tésztát és egy sütőpapírral
kibélelt tepsibe tesszük. Tíz percig elősütjük a tésztát, aminek a tetejére
nehezékként babot teszünk.
Amíg a tészta sült, előkészítettem a mákos tölteléket. A darált mákot, a mascarponét, a cukrot, a tejfölt, a pudingport, a tojásokat és a reszelt citromhéjat egy tálban alaposan összekeverjük.
Amíg a tészta sült, előkészítettem a mákos tölteléket. A darált mákot, a mascarponét, a cukrot, a tejfölt, a pudingport, a tojásokat és a reszelt citromhéjat egy tálban alaposan összekeverjük.