2015. január 4., vasárnap

Grízes mézes



A 2015-ös év első bejegyzésében egy darás krémmel készült mézes sütit hoztam, amit még korábban Hankkánál láttam meg, s elhatároztam, hogy karácsonyra elkészítem.  Sajnos nem tartozik a gyorsan elkészíthető sütik közé, de megéri a fáradtságot, mert nagyon finom. A mézes lapok között finom grízes krém, a tetején pedig főzött csokimáz. Az igazság az, hogy lusta voltam csokimázat főzni, helyette étcsokoládét olvasztottam, de így is nagyon szerettük. Ezúton köszönöm a receptet Hankkának, illetve az édesanyjának. Csak bátorítani tudok mindenkit ennek a mézes krémes változatnak az elkészítésére, mivel fantasztikusan finom.   :)
Grízes mézes 
Hozzávalók:
A tésztához:
5 dkg margarin
10 dkg méz
15 dkg kristálycukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 dl tej
1 tojás
45 dkg finomliszt
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg

A krémhez:
6 dl tej
10 dkg búzadara
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
4 dkg keserű kakaópor

A tetejére:
olvasztott étcsokoládé vagy főzött csokimáz
Elkészítés:
A tésztához a margarint a mézzel kis lángon összeolvasztjuk, beleszórjuk a cukrot és a szódabikarbónát is. Pár percig kevergetve hagyjuk a cukrot is feloldódni.

Amikor kicsit kihűlt a mézes- margarinos-cukros rész hozzáadjuk a tojást, a tejet és a fűszerekkel elkevert lisztet. Addig gyúrjuk, amíg egynemű tésztává áll össze.  A kész tésztát egy órán át pihentetjük, majd három egyforma cipóra osztjuk. A cipókat egyenként kinyújtjuk, és sütőlemezen, előmelegített sütőben körülbelül 10-15 perc alatt megsütjük.

A krémhez a búzadarából a tejjel sűrű tejbegrízt főzünk, és hagyjuk kihűlni. A porcukrot és a margarint habosra keverjük, majd hozzákeverjük a kihűlt tejbegrízt, és jól kikeverjük. A krémet megfelezzük, s egyik feléhez hozzáadjuk a kakaóport.

A kihűlt tésztalapokat megtöltjük: az első lapra kenjük a kakaós krémet, rátesszük a második lapot, erre kerül a fehér krém, majd jön a harmadik lap. A süti tetejét olvasztott csokoládéval vagy az eredeti receptnek megfelelően főzött csokimázzal bevonjuk. 

A néhány órát pihentetett sütit hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.


2014. december 30., kedd

Túrós-sajtos rúd ~ Boldog új évet!

Kedves Olvasóim, úgy tűnhet Nektek, mintha csak édeset tudnék sütni. Ám az igazság az, hogy szoktam sósat is sütni, de tény, hogy ritkábban, mivel jobban kívánjuk az édeset. Karácsonykor telítődünk a sok édességgel, így szilveszterre mindig sütök valami sós rágcsálnivalót. Tegnap ezt a finom túrós-sajtos rudat készítettem, ami még ma is puha, elkészítése pedig nagyon egyszerű. 
Idén már több bejegyzéssel nem jelentkezem, így ezzel a sós rágcsálnivalóval kívánok minden kedves Olvasómnak boldog, sikerekben és sütiben gazdag új évet. :)


Túrós-sajtos rúd
Hozzávalók:
Tésztához:
25 dkg liszt
25 dkg túró
25 dkg puha vaj/ margarin
1 tojás
1 kiskanál sütőpor
2 kávéskanál só
A tetejére:
1 tojás (kenni)
reszelt sajt ( kb. 10-15 dkg)


Elkészítés:
A lisztben elkeverjük a sót és a sütőport, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Szépen összeáll, könnyű vele dolgozni.  Fél óra pihentetés után lisztezett deszkán kb. fél centi vastagra nyújtjuk, derelyevágóval stanglikat vágunk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Tetejüket megkenjünk felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal.  A rudacskákat 180 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük. 

2014. december 29., hétfő

Mákos bejgli



Karácsonykor a legtöbb családban a bejgli nem maradhat el. Ez a klasszikus süti a mi asztalunkról sem hiányzott, idén én készítettem, életemben először, s nagy sikert arattam a család körében. Farkas Vilmos receptje alapján csináltam, mákosat, s amilyen szép, olyan finom lett. Az eredeti mennyiség feléből készítettem, így 2 rúd mákos lett. 

A háziasszonyok rémálma, hogy megreped a bejgli. Szerencsére az enyém nem repedt meg.
De miért reped meg?

Farkas Vilmos szerint több minden oka lehet a bejgli megrepedésének. Szerinte figyelnünk kell arra, hogy a tészta, és a töltelék azonos keménységű legyen. Ha túl lágy a töltelék, akkor a belőle kisülő vízgőz szétrepeszti a tésztát. Ha túl kemény a töltelék, akkor a szárazság miatt fog szétrepedni. Arra is ügyeljünk, hogy a töltelékbe ne tegyünk sok cukrot, mert az sütés közben kiolvad, a többi összetevő nem tudja felszívni, és szétcsapja a tésztát a sütőben. Az is fontos, hogy a tésztát ne sértsük meg a töltelék szétosztásakor, s ne nyújtsuk túl vékonyra. Végül, de nem utolsósorban ne felejtsük el sütés előtt megszurkálni a bejglit, hogy sütés közben a gőz távozhasson. A pofi cukrász szerint ezekre kell, hogy ügyeljünk bejgli készítéskor. De ha megreped, akkor sem dől össze a világ, attól még ugyanolyan finom. :)

Mákos bejgli (2 rúdhoz)
Hozzávalók:
Tésztához:
50 ml tej
1 db tojás sárgája
5 g élesztő
260 g liszt
25 g porcukor
1 csipet só
80 g vaj
50 g sertészsír

Töltelékhez:
0, 75 dl víz (én tejet használtam)
20 dkg darált mák
5 dkg cukor
egy csipet őrölt szegfűszeg       
egy csipet fahéj
1 citrom reszelt héja
5 dkg darált keksz vagy édes morzsa


Elkészítés:
A tejet, a tojássárgáját és az élesztőt csomómentesen elkeverjük, és félretesszük.
A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk, belekeverjük a sót, majd elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral. Végül gyors mozdulatokkal összegyúrjuk az élesztős részt a lisztes résszel. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, cipókat formálunk, amiket letakarva hűtőben pihentetünk

Elkészítjük a tölteléket. A töltelékhez a vizet a cukorral felforraljuk, a száraz anyagokat összekeverjük, majd a forró szirupba öntjük. Elkeverjük, ha szükséges, kevés vízzel lágyíthatunk a tölteléken, majd hagyjuk kihűlni.

A lehűlt tésztákat kinyújtjuk kb. 20x25 cm-es téglalapokká és egyenletesen rákenjük a tölteléket. A tölteléket úgy oszlatjuk el a tésztán, hogy a tészta minden oldalon 1 cm-rel szélesebb legyen. A tészta két szélét befelé hajtjuk, majd feltekerjük úgy, hogy ne maradjon benne levegő. Így járunk el a másik tekerccsel is. 

A kenésre szánt tojást kettéválasztjuk, először a sárgájával kenjük meg a bejglik tetejét, majd hűtőbe tesszük, hogy rászáradjon. Ezután lekenjük a fehérjével, majd amikor ez is megszáradt, hústűvel megszurkáljuk. 200 fokos előmelegített sütőben kb. 25- 30 perc alatt pirosra sütjük. 

2014. december 28., vasárnap

Narancskrémes szelet



A karácsonyi süteménykínálatunk egyik kedvencét mutatom meg Nektek, a narancskrémes szeletet. Egyszerű elkészítésű krémes finomság, ami egyszerűen mennyei.  A Nők Lapja Konyhában szereplő süti szolgáltatta az alapot, azt alakítottam át. Az alja egy kakaós kevert tészta, melyet befed egy bársonyos krém, amiben olyan finomságok vannak, mint narancslekvár, mascarpone, fehér csokoládé, tejszín. Aki a krémes sütiket szereti, az rajongani fog érte, bevallom én egyszerre három szeletet tüntettem el.  :) 



Narancskrémes szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
2 dl tej
20 dkg Rama margarin
1 púpozott evőkanál kakaópor
15 dkg cukor
2 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
fél csomag sütőpor
25 dkg liszt
csipet só

A krémhez:
15 dkg fehér csokoládé
2 dl habtejszín
25 dkg mascarpone
2-3 evőkanál narancslekvár
1 narancs reszelt héja
fél dl narancslé
2 csapott evőkanál zselatin

Elkészítés:
A tésztához a tojást, a margarint, a kakaóport és a cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, a sót és a szódabikarbónás, sütőporos lisztet. Simára keverjük a tésztát. 

Egy kivajazott, kilisztezett tepsit előveszünk és belesimítjuk a masszát, majd előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. 

A narancskrém elkészítéséhez először a fehércsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. A mascarponét összekeverjük a narancs lereszelt héjával és a narancslekvárral, majd belekeverjük a felolvasztott csokoládét. A tejszínt kemény habbá verjük és beleforgatjuk a fehércsokis-narancsos mascarponés krémbe. A zselatint a narancslében felmelegítjük és belekeverjük a krémbe.

A krémet a kihűlt tésztára kenjük, hűtőbe dermesztjük és narancsszeletekkel díszítjük.



2014. december 24., szerda

Mézeskalács figurák - Boldog karácsonyt!



A karácsony elképzelhetetlen mézeskalács nélkül, így idén is elkészítettem az egyik legismertebb ünnepi süteményt. Ezek az aprósütemények mennyei ízükkel és kellemes illatukkal bearanyozzák a karácsony ünnepét. :)
Ezzel az édes-fűszeres süteménnyel kívánok minden kedves Olvasómnak meghitt, áldott karácsonyt! :)



Mézeskalács figurák

A tésztához:
35 dkg liszt
8 dkg zsír
5 evőkanál méz
10 dkg cukor
2 tojássárgája
1 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
1 evőkanál tejföl

A cukormázhoz:
1 tojásfehérje
10-15 dkg porcukor

Elkészítés:
Az alapanyagokat kimérjük egy nagy tálba, kézzel alaposan összedolgozzuk, gyúrjuk, míg tésztává összeáll. Fóliába csomagoljuk, és egész éjszakára a hűtőbe tesszük.

Lisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtjuk, majd a kívánt formával kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt világosbarnára sütjük őket. Amikor kihűltek, tetszés szerinti díszítjük őket cukormázzal.

A cukormáz készítése
A tojásfehérjét kissé felverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, és habverővel keményre, simára keverjük. Zacskóba töltjük, és kidíszítjük vele a mézeskalácsokat. 



Kardos Andrea: Karácsony

A szeretet nem csupán egy napra kell szóljon,
Minden napon a szívedben daloljon!
De van egy este mikor összeül a család,
S igazi melegség tölti meg a szobát.

Anya süt-főz szorgosan,
Az asztalt megteríti szépen, gondosan.
Mindenki izgatott, megszólal a csengő,
S szobában áll már a feldíszített fenyő.

A család körbeállja, csillognak a szemek,
Az ajándék-bontást várják a gyermekek.
Közösen mondanak el egy-egy imát,
Ezután meglesik a csomagok titkát.

Ha egész évben nem is, de most van idő egymásra,
Mindenkinek szüksége van egy kis megnyugvásra.
Ma este barátaim, szánjunk időt mi is a családra,
De ne feledjük: Nem csupán egy napunk van a boldogságra!