Holnap rokonokhoz készülünk látogatóba, s úgy gondoltam valami házi készítésű finomsággal kedveskedek nekik. A nagy meleg és a hosszú utazás miatt valami sós harapnivalót terveztem. Körülbelül egy hete vásároltam egy rugós perec kiszúró formát, gondoltam itt az alkalom, hogy kipróbáljam. Keresgéltem a neten és rábukkantam Mónika oldalán egy Váncza-féle sós perecre, amit ma el is készítettem. Nagyon finom lett, eteti magát, a nagy részét gyorsan bele is tettem egy dobozba, nehogy megegyük mielőtt útra kelnénk.
Váncza-féle házi sörperec
Hozzávalók:
30 dkg liszt
8 dkg zsír
1 csomag sütőpor
1 tojás sárgája
1 kávéskanál só
2-3 kanál tej (nekem 5-6 kanál kellett)
A tetejére:
1 nagyobb tojás
szezámmag (lehet sajt, egész köménymag vagy akár lenmag is)
Elkészítés:
A szárazanyagokat, a lisztet, a sütőport, a sót összekeverjük, a zsírral elmorzsoljuk, majd belegyúrjuk a tojássárgáját és a tejet.
Kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, pereckiszúróval
szaggatjuk. A pereceket bekenjünk tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal és
sütőpapírral bélelt tepsiben világosbarnára sütjük kb. 15 perc alatt.