2018. szeptember 5., szerda

Áfonyakrémes kocka

Egyszerű, gyorsan elkészíthető krémes sütire vágytunk, de csak egy darab tojás volt itthon. Gondoltam készítek kevert tésztát, aminek tetejére halmozom a krémet. Így született ez az áfonyakrémes kocka. Finom lett! :)


Áfonyakrémes kocka
Hozzávalók:
A kevert tésztához:
200 g liszt
200 g cukor
1 tojás
300 ml tejföl
1 teáskanál vaníliaeszencia
1 csomag sütőpor
1 csipet só

Az áfonyás krémhez:
250 g mascarpone
250 g áfonya
10  zselatin
10 dkg cukor

Díszítéshez:
áfonya

Elkészítés:
Átszitáljuk a lisztet és összekeverjük a sütőporral és a sóval. A tojást habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliaeszenciát, a tejfölt és összedolgozzuk. Ezután a tojásos-cukros-tejfölös keverékhez fokozatosan hozzákeverjük a sütőporos lisztet és homogén masszává dolgozzuk.

Egy tepsit kizsírozunk, kevés liszttel megszórjuk, majd belesimítjuk a tésztát. A süteményt  előmelegített sütőben 180 ºC fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült -e a tészta.) A tepsiben hagyjuk kihűlni a tésztát.

A krémhez az áfonyát 3-4 evőkanál vízzel és a cukorral feltesszük a tűzre főni. Amikor már forr és a gyümölcs puha, levesszük a tűzről és botmixerrel pürésítjük. Az áfonyapüréhez hozzákeverjük a mascarponét.  A zselatinra kevés vizet öntünk, majd hagyjuk egy kicsit állni. Ezt követően a beáztatott zselatint kis lángon folyamatos keverés mellett meglangyosítjuk. Miután levettük a tűzről 2-3 evőkanál krémet elkeverünk benne, majd így hozzáadjuk a többi krémhez.
Az áfonyás krémet rásimítjuk a kihűlt tésztára és 1-2 órára hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor áfonyaszemekkel díszítjük a süteményt.




1 megjegyzés: