2018. augusztus 13., hétfő

Meggyes rétes

Könnyű meggyes rétest hoztam, amit bolti lapokból készítettem. Egyszerű és finom. Annyiban különleges, hogy teljes kiőrlésű réteslapból csináltam és a morzsa helyett útifűmaghéj került a töltelékbe, hogy a sütés során keletkező meggylevet megkösse.

Meggyes rétes
Hozzávalók: (2 rúdhoz)
1 csomag teljes kiőrlésű 8 lapos réteslap
4-5 evőkanál olaj a kenéshez
1 kg meggy
cukor ízlés szerint (én 5 evőkanál eritritet használtam)
1 mokkáskanál őrölt fahéj
3 evőkanál útifűmaghéj
2-3 evőkanál tejföl a tetejét megkenni

Elkészítés:
A meggyet megmossuk, kimagozzuk, jól kinyomkodjuk a levétől, majd a cukorral/eritrittel, a fahéjjal és az útifűmaghéjjal összekeverjük. 
Egy tiszta konyharuhát megnedvesítünk, az asztalra terítjük, majd egy réteslapot ráfektetünk és egy kevés olajjal megkenjük. Ráfektetjük a következő réteslapot, ezt is olajozzuk. Összesen négy réteslapot rétegezünk úgy, hogy a közüket olajjal megkenjük. 
A felső réteslap felénk eső oldalára egy csíkban ráhalmozzuk a meggyet, majd a konyharuha segítségével föltekerjük. A feltekert rétest óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd a tetejét vékonyan megkenjük tejföllel. Ugyanígy készítjük el a másik rúd rétest is.
Ezután előmelegített sütőben 30 percig sütjük a réteseket és langyosra hűtve szeleteljük.  Aki igényli porcukorral meghintheti a tetejüket. 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett a rétesed! Fincsi lehetett a sok töltelékkel, és persze egészségesebb, mint a hagyományos ....

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm. Igen, igyekszem egészséges sütiket készíteni.

    VálaszTörlés