A 2018 első bejegyzése még az előző év karácsonyához kapcsolódik. A karácsonyi sütik legnagyobb kedvence nálunk a zserbó és a bejgli. A hagyományos mákos bejgli mellett újítás is volt, gesztenyés ízesítésűt is sütöttem a bevállt bejglitésztámmal. Nagyon finom lett. A tészta omlós a töltelék pedig vastag. :) A zserbón és a bejglin kívül olyan tipikus sütiket sütöttem, amelyek nélkül elképzelhetetlen a karácsonyi asztal. Készítettem mézeskalácsot és linzert. Ezek többször leteszteltek finomságok, szóval a blogon is szerepelnek már, de azért néhány képet mutatok a mostaniakról is, de előbb jöjjön a gesztenyés bejgli.
Hozzávalók: (2 rúdhoz)
A tésztához:
50 ml tej
1 tojás sárgája
5 g élesztő
260 g liszt
25 g porcukor
1 csipet só
80 g vaj
50 g sertészsír
Töltelékhez:
500 g gesztenyemassza
fél teáskanál fahéj
fél teáskanál őrölt szegfűszeg
5 evőkanál tej
2 evőkanál darált keksz vagy édes morzsa
Elkészítés:
1 tojás sárgája
5 g élesztő
260 g liszt
25 g porcukor
1 csipet só
80 g vaj
50 g sertészsír
Töltelékhez:
500 g gesztenyemassza
fél teáskanál fahéj
fél teáskanál őrölt szegfűszeg
5 evőkanál tej
2 evőkanál darált keksz vagy édes morzsa
Elkészítés:
A
tejet, a tojássárgáját és az élesztőt csomómentesen elkeverjük, és
félretesszük.
A
lisztet és a porcukrot összeszitáljuk, belekeverjük a sót, majd elmorzsoljuk a
vajjal és a zsírral. Végül gyors mozdulatokkal összegyúrjuk az élesztős részt a
lisztes résszel. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, cipókat formálunk,
amiket letakarva hűtőben pihentetünk
Elkészítjük
a tölteléket. A gesztenyemasszához hozzáadjuk a tejet, a fahéjat, az őrölt szegfűszeget, és a darát kekszet, majd az egészet jól összekeverjük. A kész tölteléket elfelezzük.
A
lehűlt tésztákat kinyújtjuk kb. 20x25 cm-es téglalapokká és egyenletesen
rákenjük a tölteléket. A tölteléket úgy oszlatjuk el a tésztán, hogy a tészta
minden oldalon 1 cm-rel szélesebb legyen. A tészta két szélét befelé hajtjuk,
majd feltekerjük úgy, hogy ne maradjon benne levegő. Így járunk el a másik
tekerccsel is.
A
kenésre szánt tojást kettéválasztjuk, először a sárgájával kenjük meg a bejglik
tetejét, majd hűtőbe tesszük, hogy rászáradjon. Ezután lekenjük a fehérjével,
majd amikor ez is megszáradt, hústűvel megszurkáljuk. 200 fokos előmelegített
sütőben kb. 25- 30 perc alatt pirosra sütjük.
De sok mindent sütöttél, egyik jobb mint a másik :-) Szívesen végigkóstolnám :-)
VálaszTörlésKöszönöm. :)
TörlésMennyi finomságot sütöttél! Gesztenyés bejglit még nem ettem. De biztos szeretném! :-) Boldog új évet kívánok!
VálaszTörlésKöszönöm. :) Neked is boldog új évet! :)
TörlésNagyon szép lett. Mi is szeretjük a gesztenyét, de most kimaradt. Volt annyi más. Szép a zserbót teteje is.
VálaszTörlésKöszönöm. :) Hát nem lehet egyszerre mindent készíteni, majd legközelebb.
Törlés