2018. január 4., csütörtök

Gesztenyés bejgli és karácsonyi sütik

A 2018 első bejegyzése még az előző év karácsonyához kapcsolódik. A karácsonyi sütik legnagyobb kedvence nálunk a zserbó és a bejgli.  A hagyományos mákos bejgli mellett újítás is volt, gesztenyés ízesítésűt is sütöttem a bevállt bejglitésztámmal. Nagyon finom lett. A tészta omlós a töltelék pedig vastag. :) A zserbón és a bejglin kívül olyan tipikus sütiket sütöttem, amelyek nélkül elképzelhetetlen a karácsonyi asztal. Készítettem mézeskalácsot és linzert. Ezek többször leteszteltek  finomságok, szóval a blogon is szerepelnek már, de azért néhány képet mutatok a mostaniakról is, de előbb jöjjön a gesztenyés bejgli. 





Gesztenyés bejgli
Hozzávalók:  (2 rúdhoz)
A tésztához:
50 ml tej
1 tojás sárgája
5 g élesztő
260 g liszt
25 g porcukor
1 csipet só
80 g vaj
50 g sertészsír

Töltelékhez:
500 g gesztenyemassza
fél teáskanál fahéj   
fél teáskanál őrölt szegfűszeg
5 evőkanál tej
2 evőkanál darált keksz vagy édes morzsa 

Elkészítés:
A tejet, a tojássárgáját és az élesztőt csomómentesen elkeverjük, és félretesszük.
A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk, belekeverjük a sót, majd elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral. Végül gyors mozdulatokkal összegyúrjuk az élesztős részt a lisztes résszel. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, cipókat formálunk, amiket letakarva hűtőben pihentetünk

Elkészítjük a tölteléket. A gesztenyemasszához hozzáadjuk a tejet, a fahéjat, az őrölt szegfűszeget, és a darát kekszet, majd az egészet jól összekeverjük. A kész tölteléket elfelezzük.
A lehűlt tésztákat kinyújtjuk kb. 20x25 cm-es téglalapokká és egyenletesen rákenjük a tölteléket. A tölteléket úgy oszlatjuk el a tésztán, hogy a tészta minden oldalon 1 cm-rel szélesebb legyen. A tészta két szélét befelé hajtjuk, majd feltekerjük úgy, hogy ne maradjon benne levegő. Így járunk el a másik tekerccsel is. 

A kenésre szánt tojást kettéválasztjuk, először a sárgájával kenjük meg a bejglik tetejét, majd hűtőbe tesszük, hogy rászáradjon. Ezután lekenjük a fehérjével, majd amikor ez is megszáradt, hústűvel megszurkáljuk. 200 fokos előmelegített sütőben kb. 25- 30 perc alatt pirosra sütjük. 





Karácsonyi sütik (2017)

(A süti nevére kattintva elérhető a recept is.)








6 megjegyzés:

  1. De sok mindent sütöttél, egyik jobb mint a másik :-) Szívesen végigkóstolnám :-)

    VálaszTörlés
  2. Mennyi finomságot sütöttél! Gesztenyés bejglit még nem ettem. De biztos szeretném! :-) Boldog új évet kívánok!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett. Mi is szeretjük a gesztenyét, de most kimaradt. Volt annyi más. Szép a zserbót teteje is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. :) Hát nem lehet egyszerre mindent készíteni, majd legközelebb.

      Törlés